Επίσκεψη του Ύπατου Αρμοστή της Αυστραλίας στο Ινστιτούτο Κύπρου

15:12 29/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τις προοπτικές ενίσχυσης των υφιστάμενων συνεργασιών και ανάπτυξης νέων σε εστιασμένες περιοχές, συζήτησαν ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ) Καθηγητής Κώστας Παπανικόλας και ο Αυστραλός Ύπατος Αρμοστής Trevor Peacock, ο οποίος πραγματοποίησε τη Δευτέρα επίσκεψη στο Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΙΚυ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε ότι Κύπρος

και Αυστραλία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε διάφορους τομείς, με κυριότερο σημείο αναφοράς τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον των δύο χωρών.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι οι υφιστάμενες συνεργασίες μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου και αυστραλιανών ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων πρέπει να συνεχιστούν και να ενισχυθούν περαιτέρω.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πεποίθηση και των δύο πλευρών είναι ότι μέσω στενότερης και αποτελεσματικής επιστημονικής συνεργασίας, μπορούν να αναπτυχθούν κοινές δράσεις με στόχο την αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων.

Ο Αυστραλός Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε την άποψη ότι οι προοπτικές για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής, Ενέργειας και Αφαλάτωσης είναι μεγάλες και θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε κοινά ερευνητικά προγράμματα στους συγκεκριμένους τομείς.

Επίσης, εξέφρασε την πρόθεση του να συμβάλει στη προσπάθεια του Ινστιτούτου Κύπρου να επεκτείνει τις υπάρχουσες συνεργασίες του με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στην Αυστραλία.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Παπανικόλας προέβη σε ενημέρωση σχετικά με την πορεία στρατηγικής ανάπτυξης του Ινστιτούτου και τα μέχρι στιγμής αξιόλογα επιτεύγματα του, με ιδιαίτερη έμφαση στις σημαντικές επιτυχίες στους τομείς της Ηλιακής Ενέργειας και Αφαλάτωσης, Κλιματικής Αλλαγής, και Υπολογισμικής Επιστήμης, οι οποίες αναδεικνύουν τον περιφερειακό χαρακτήρα του Ινστιτούτου και το καθιερώνουν ως ένα πρωτοπόρο ερευνητικό ίδρυμα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφορά έγινε και στις υφιστάμενες συνεργασίες, κυρίως σε επίπεδο ερευνητών μεταξύ του Ινστιτούτου Κύπρου και αυστραλιανών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.

Μετά την ενημέρωση, ακολούθησε ξενάγηση στα ερευνητικά εργαστήρια του Ινστιτούτου, όπου το επιστημονικό προσωπικό παρουσίασε στον κ. Peacock κάποια από τα ερευνητικά προγράμματα του ΙΚυ.

Keywords
Τυχαία Θέματα