Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 11/3/2014

09:29 11/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η παραίτηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και οι εξελίξεις όσον αφορά τους Υπουργούς που προέρχονται από το ΔΗΚΟ, όπως και ο επικείμενος ανασχηματισμός κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Προβάλλονται, επίσης, μεταξύ άλλων, έρευνες που διεξάγονται για τις Κυπριακές Αερογραμμές, η υποστελέχωση της Υπηρεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, άσκηση των ΗΠΑ στο FIR Λευκωσίας και η

προβολή της Κύπρου ως φθηνού τουριστικού προορισμού.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δημητριάδης τέλος έρχεται η Χρυστάλλα», γράφει ότι παραιτήθηκε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας μετά από ένα χρόνο αντιπαράθεσης με την Κυβέρνηση και επικαλείται πληροφορίες έγκυρων πηγών ότι τον κ. Δημητριάδη θα διαδεχθεί η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Αλλού αναφέρεται στην αναστολή συμμετοχής των Υπουργών Αμυνας και Παιδείας στο ΔΗΚΟ και την παραίτηση του Υγείας και γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει λάβει τις αποφάσεις του και σήμερα ή το αργότερο αύριο θα προχωρήσει στην ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος. Σε άλλο της θέμα η «Α» γράφει ότι η Βουλή ερευνά ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων του κρατικού αερομεταφορέα χωρίς ανοικτές διαδικασίες, ενώ η Νομική Υπηρεσία ερευνά καταγγελίες για κακοδιαχείριση από δραστηριότητες του προηγούμενο ΔΣ.

«Η Σημερινή», με τίτλο «Δυσφορία σε ΔΗΣΥ για τον Πρόεδρο» γράφει ότι δυσφορία στον ΔΗΣΥ προσκαλεί η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να κρατήσει στην Κυβέρνηση όλους τους προερχόμενους από το ΔΗΚΟ Υπουργούς και ότι ο Νίκος Αναστασιάδης απαντά πως «εγώ αυτούς που με στήριξαν θα τους στηρίξω». Αλλού γράφει για συμφωνία – πακέτο του Διοικητή της Κεντρικής για την παραίτηση, που συμπεριλαμβάνει μισθούς δύο χρόνων, αποζημίωση γύρω στις 300.000 και ότι η Κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε αγωγές εναντίον του. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για σήμα κινδύνου από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων επικαλούμενη πηγή ότι οι υπηρεσίες εργάζονται σχεδόν με το μισό προσωπικό σε σχέση με άλλα χρόνια, ενώ ο όγκος των υπό εξέταση αιτήσεων έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.

«Ο Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Προς κάθετη ρήξη με το ΔΗΚΟ» γράφει ότι ο Πρόεδρος σκέφτεται να διατηρήσει τους προερχόμενους από το ΔΗΚΟ Υπουργούς, κίνηση η οποία αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις και η ρήξη με το ΔΗΚΟ θα είναι βαθιά και θα τινάξει τις γέφυρες συνεννόησης. Αλλού αναφέρεται στην κλοπή σκληρού δίσκου από το Υπουργείο Αμυνας και γράφει ότι ο δίσκος βρέθηκε, αλλά ανέδειξε τα κενά στην ασφάλεια του πιο νευραλγικού υπουργείου της Δημοκρατίας. Σε άλλο του θέμα ο «Φ» γράφει ότι αμερικανικές ασκήσεις σημαντικής εμβέλειας πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε μεγάλο τμήμα του FIR Λευκωσίας και θα επαναληφθούν αύριο και μεθαύριο.

Η «Χαραυγή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Προεδρικός έλεγχος και στην Κεντρική Τράπεζα» γράφει ότι οι αφόρητες πιέσεις από το ΔΣ, αλλά και οι απειλές που εκτοξεύτηκαν κατά καιρούς από το Προεδρικό εναντίον του Διοικητή της Κεντρικής ανάγκασαν τον Π. Δημητριάδη να υποβάλει χθες την παραίτησή του. Σε άλλο της θέμα και φιλοξενώντας σχετική φωτογραφία, η «Χ» γράφει ότι οι Υπουργοί του ΔΗΚΟ το εγκαταλείπουν για να παραμείνουν Υπουργοί. Αλλού γράφει ότι έξι δικαστές που θα ασχοληθούν με τις αγωγές εναντίον των τραπεζών για τα αξιόγραφα και το κούρεμα διορίζονται εντός των επόμενων ημερών, καθώς και ότι έχουν καταχωρηθεί 5.000 αγωγές για τα αξιόγραφα και εκατοντάδες άλλες για το κούρεμα καταθέσεων.

Η αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily» στο κύριο της θέμα γράφει ότι «Παραιτείται ο Τραπεζίτης» και κάνει λόγο για κίνηση έκπληξη του Πανίκου Δημητριάδη, καθώς και για αποδοχή εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη της παραίτησής του. Αλλού γράφει ότι τρεις Υπουργοί διέκοψαν ή ανέστειλαν τους δεσμούς τους με το ΔΗΚΟ, αφήνοντας έτσι ελεύθερο τον Πρόεδρο να τους διατηρήσει στο Υπουργικό, αλλά ότι παραμένει αδιευκρίνιστο αν ο Πρόεδρος θα διακινδυνεύσει να προκαλέσει την οργή του Προέδρου του ΔΗΚΟ επιβραβεύοντας την εσωκομματική αντιπολίτευση της οποίας ηγείται ο Μάριος Καρογιάν. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι διεθνής διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης κατονομάζει την Κύπρο ως τον 2ο φθηνότερο προορισμό όσον αφορά τη διαμονή μεταξύ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Η, επίσης, αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Η μάχη της Κεντρικής καταλήγει σε παραίτηση» αναφέρεται στην παραίτηση χθες του Πανίκου Δημητριάδη και κάνει λόγο για πακέτο περίπου 250.000 ευρώ καθώς και ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν σχεδιάζει να κινηθεί νομικά εναντίον του κ. Δημητριάδη σε σχέση με την υπόθεση Άλβαρεζ & Μάρσαλ. Αλλού γράφει για μακροχρόνιους σχεδιασμούς που θα θέσουν τέρμα στην κυκλοφοριακή συμφόρηση στη Λευκωσία και που συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων την μονοδρόμηση των οδών Μακαρίου και Καλλιπόλεως. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η εξαφάνιση του αεροπλάνου της Malaysian Airlines αποτελεί ένα άνευ προηγουμένου μυστήριο, καθώς παρά την τεράστια από αέρος και θαλάσσια επιχείρηση έρευνας ακόμη δεν έχει εξευρεθεί ίχνος του.

Keywords
Τυχαία Θέματα