Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

08:02 30/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να παραχωρήσει άδειες για έρευνες για υδρογονάνθρακες σε θαλάσσια περιοχή που τέμνει την κυπριακή ΑΟΖ, οι διεργασίες μεταξύ των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές, θέματα που αφορούν την οικονομία και τις τράπεζες, καθώς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και ο φόνος Ρουμάνου από ομοεθνή του στη Λευκωσία, είναι ανάμεσα στα θέματα που απασχολούν τον σημερινό

κυπριακό Τύπο.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Τετάρτη κληρώνει για τον Ενδιάμεσο» γράφει ότι οι διεργασίες μεταξύ των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου θα επιταχυνθούν –σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες- αυτή την εβδομάδα. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Χρήστου Πουργουρίδη ο οποίος δηλώνει πως «σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, υπάρχει τεράστια διάσταση μεταξύ των όσων είναι γραμμένα στους νόμους και των όσων εφαρμόζονται. Στα χαρτιά φαινόμαστε Ευρωπαίοι, στη βάση είμαστε Μαύροι της νότιας Σαχάρας». Γράφει επίσης ότι η Αγκυρα προκαλεί με νέες άδειες έρευνας πετρελαίου.

Υπό τον τίτλο «Πέντε οικόπεδα μας σε χάρτες που έδωσε για έναρξη ερευνών» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της η «Σημερινή» και γράφει ότι πέντε θαλάσσια οικόπεδα της ΑΟΖ της Κύπρου και την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας τέμνουν οι περιοχές στις οποίες η Τουρκία εξέδωσε άδειες για έρευνες για υδρογονάνθρακες με δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης, το περασμένο Σάββατο. Γράφει επίσης ότι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα σε ό,τι αφορά την οικονομία γενικά και το θέμα των τραπεζών ειδικότερα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει για το «άγριο φονικό στην καρδιά της Λευκωσίας».

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το πρωτοσέλιδό του υπό τον τίτλο «Σκληρό πόκερ από Αγκυρα» και γράφει ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να δώσει άδεια εξόρυξης από τη Ρόδο μέχρι και τα νοτιοδυτικά παράλια της Κύπρου, γίνεται σε μια χρονική συγκυρία που επιβεβαιώνει τις μεθοδεύσεις που παραπέμπουν στο σχέδιο Β’. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται σε λόμπι αποκρατικοποίησης των μουσείων το οποίο επιχειρείται να δημιουργηθεί στη Βουλή από βουλευτές και άλλους παράγοντες. Αλλού γράφει ότι ψάρια και αγροτικά προϊόντα τουρκικής προέλευσης βαφτίζονται τουρκοκυπριακά από το τ/κ επιμελητήριο και με την κάλυψη της Κομισιόν διακινούνται στις ελεύθερες περιοχές χωρίς κανένα πρόβλημα.

Υπό τον τίτλο «Το ΑΚΕΛ δεν αυτοαναιρείται» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της η «Χαραυγή» και γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διαμηνύει ότι δεν πρόκειται ενόψει προεδρικών εκλογών να μεταλλαχθούμε, υπογραμμίζοντας πως επιδιώκουμε σε συνεργασία και όχι σε συναλλαγή. Αλλού γράφει ότι το ΥΠΟΙΚ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις, με την ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για τη δημιουργία εγγυοδοτικού ταμείου 40εκ. ευρώ για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Γράφει επίσης ότι «Κυβέρνηση και κόμματα αντιδρούν στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε έρευνες σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και καλούν τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα