Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 11/2/2013

10:01 11/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ποικίλα είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, με κύρια τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της μη επαρκούς παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που έχει ως αποτέλεσμα τις συνεχείς διακοπές ρεύματος αλλά και της έξαρσης της βίας, ιδιαίτερα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ακόμα γίνεται αναφορά σε «εταιρεία» με έδρα τη Ρουμανία, η οποία δραστηριοποιείται στα κατεχόμενα στη μεταφορά φθηνού εργατικού δυναμικού.

Με τίτλο, «Άρχισε τις

κατηγορίες εναντίον του Σουάτ Γκιουντσέλ», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρεται στις κατηγορίες του «υποψηφίου» (τ/κ Δημοκρατικό Κόμμα) για τη «δημαρχία» του λεγόμενου δήμου Λευκωσίας Μουσταφά Αραμπατσίογλου εναντίον του «ανθυποψηφίου» του πρύτανη- ιδρυτή του παράνομου πανεπιστημίου εγγύς ανατολής Σουάτ Γκιουντσέλ. Ο Αραμπατσίογλου κατηγορεί τον Γκιουντσέλ ότι λόγω της θέσης και των διασυνδέσεων του με τα κόμματα και ειδικά με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα χρησιμοποιεί ακόμα και τα ΜΜΕ για να κερδίσει τη «δημαρχία». Ακόμα γράφει ότι έχει ήδη γίνει η χαρτογράφηση 13 χωριών στα κατεχόμενα με πέραν των 124 χιλιάδων αγροτεμαχίων. Αναμένεται κατά το 2013 να γίνει χαρτογράφηση ακόμα 240 χιλιάδων αγροτεμαχίων. Η διαδικασία της χαρτογράφησης γίνεται με τη στήριξη της Τουρκίας. Επίσης αναφέρεται σε επίθεση κατά την οποία ρίχθηκαν πυροβολισμοί εναντίον κρεοπωλείου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Σύμφωνα με την εφημερίδα είναι η δεύτερη φορά που το κρεοπωλείο δέχεται επίθεση.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Τόσο θρασείς», αναφέρεται σε επίθεση που έγινε αργά το βράδυ της Κυριακής εναντίον κρεοπωλείου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο κατά την οποία ρίχθηκαν έξι πυροβολισμοί. Αναφέρεται ότι είναι η δεύτερη επίθεση που δέχεται ο ιδιοκτήτης του κρεοπωλείου, και οι κατοχικές αρχές θα προβούν σε βαλλιστική εξέταση και ανάλυση εικόνων από βίντεο ασφαλείας. Ακόμα γράφει ότι η εθνική φρουρά έχει πάθε «εγκεφαλικό επεισόδιο» αφού λόγω της κρίσης που ζει η Κυπριακής Δημοκρατία η στρατιωτική άσκηση «Δήμητρα» δεν θα πραγματοποιηθεί ενώ τα περισσότερα άρματα δεν κινούνται αφού λόγω της κρίσης δεν αγοράζονται καύσιμα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Πάλι σφαίρες», αναφέρεται στην έξαρση της βίας στην κατεχόμενη Αμμόχωστου και στο χθεσινό συμβάν κατά το οποίο άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον κρεοπωλείου, το οποίο δέχτηκε επίθεση και τον περασμένο μήνα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η «αστυνομία» ψάχνει στον επαγγελματικό περίγυρο του ιδιοκτήτη του κρεοπωλείου Μεχμέτ Γκιουντέρ για τον ένοχο της επίθεσης. Ακόμα γράφει ότι τα φαρμακεία των «κρατικών» νοσοκομείων δίνουν φάρμακα αξίας εκατομμυρίων τουρκικών λιρών στους ασθενείς τα οποία όμως δεν τα χρειάζονται. Τα φαρμακεία δίνουν περισσότερα φάρμακα από αυτά που ο ασθενής χρειάζεται με αποτέλεσμα να γίνεται σπατάλη η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά το 2012 κόστισε 40 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ). Επίσης γράφει ότι συνελήφθη στα κατεχόμενα κάτοικος της περιοχής Κιρίκχαν που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Τουρκίας, ο οποίος πραγματοποιούσε οδοντιατρικές και οδοντοτεχνικές επεμβάσεις σε ξενοδοχείο στα κατεχόμενα. Κατά την προσαγωγή του σε «δικαστήριο» των κατεχομένων ο ύποπτος είπε ότι στην περιοχή του όλοι είναι οδοντοτεχνίτες και ότι δεν έχει προβεί σε οδοντιατρικές επεμβάσεις.

Με τίτλο «Υπάρχει ένα πρόβλημα», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) γράφει ότι από τις 18 τεχνητές λίμνες – φράγματα στα κατεχόμενα μόνο τα τρία έχουν πληρότητα 100% ενώ στα υπόλοιπα η στάθμη δεν έχει φτάσει ούτε καν στο μισό. Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα έχει ως αποτέλεσμα το καλοκαίρι να δημιουργηθεί πρόβλημα ενώ ειδικοί σε δηλώσεις τους ανάφεραν ότι ο λόγος της μη εισροής νερού στα φράγματα είναι ο μη σωστός προγραμματισμός και η κακή κατασκευή των φραγμάτων. Ακόμα γράφει ότι ενώ στα κατεχόμενα οι καταναλωτές πληρώνουν το ακριβότερο ρεύμα, η Τουρκία έστειλε στο Λίβανο πλωτή μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας η οποία δίνει 205 μεγαβάτ την ημέρα. Στα κατεχόμενα η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται είναι από 140 μέχρι και 290 μεγαβάτ (κατά το καλοκαίρι) ανά ημέρα. Γίνεται επίσης αναφορά σε Τ/κ κρεοπώλη στο κατεχόμενο χωριό Τζιάος, ο οποίος εκπαίδευσε τις κόρες του, αφού δεν έχει γιό, να αναλάβουν την επιχείρησή του.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Φτηνό εργατικό παζάρι», γράφει ότι λόγω της οικονομικής κρίσης καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας παράξενα αλλά και παράνομα κυκλώματα και δίνει ως παράδειγμα το νέο σύστημα «φθηνού εργατικού δυναμικού». Γράφει ότι εταιρεία με έδρα τη Ρουμανία δραστηριοποιείται στα κατεχόμενα και φέρνει εργάτες με κατώτερους μισθούς από ότι δίνονται σε Τ/κ και έποικους εργάτες, με τις τ/κ συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράζουν τις ανησυχίες τους. Γράφει ακόμα ότι σε περιοχή του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου γίνονται παράνομες ανασκαφές κατά τις οποίες ανευρέθηκαν αγγεία. Η εφημερίδα γράφει ότι για να εντοπιστεί περιοχή στην οποία θα γίνουν ανασκαφές για θησαυρό ήρθε από την Τουρκία «μάγος».

Keywords
Τυχαία Θέματα