Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 11/4/2013

10:22 11/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η προσπάθεια της συντεχνίας των εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού» ΚΙΒ ΤΕΚ να κόψουν χθες το ρεύμα στο «πανεπιστήμιο» εγγύς Ανατολή, η ανάληψη των καθηκόντων του νέου «δημάρχου» Λευκωσίας, ο διορισμός νέου διευθυντή στον παράνομο σταθμό Μπαϊράκ, είναι τα κοινά θέματα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων. Πρωτοσέλιδα ωστόσο γίνεται επίσης αναφορά στην πτώση του εμπορίου μέσω της πράσινης γραμμής, στον ιμάμη Σιακίρ Αλεμντάρ, θρησκευτικό – όπως φέρεται – αρχηγό για τα τζαμιά στις ελεύθερες περιοχές, την πτώση των πωλήσεων στις τουριστικές κατεχόμενες πόλεις Κερύνεια και Αμμόχωστο, αλλά

και στις φήμες περί «ανασχηματισμού».

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Ντροπή κύριε Σουάτ» αναφέρεται στην προσπάθεια της συντεχνίας των εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού» να κόψουν χθες το ρεύμα στο «πανεπιστήμιο» εγγύς Ανατολή, το οποίο χρωστά μεγάλα ποσά, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη με την ασφάλεια του «πανεπιστημίου», ενώ ο αντιπρόεδρος της εφορίας, Αντέμ Ακιόλ απείλησε ότι το «υπουργικό συμβούλιο» στη χθεσινή του συνεδρία ότι θα έδιωχνε αυτούς που έδωσαν την εντολή για διακοπή του ρεύματος στο ίδρυμα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο νέος διευθυντής του παράνομου Μπαϊράκ είναι ο δημοσιογράφος Μετέ Τουμερκάν που είχε στενές σχέσεις με αρμοδίους του ΑΚΡ και συχνά αναφερόταν με θαυμασμό στη διευρυμένη δημοκρατία στην Τουρκία. Αλλού γράφει ότι ο νέος «δήμαρχος» Λευκωσίας, Καντρί Φελλάχογλου ανέλαβε χθες τα καθήκοντά του, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε πως θα συμπεριφέρεται σε όλους ισότιμα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Φυτοζωεί το εμπόριο με το νότο» γράφει πως το εμπόριο μέσω της πράσινης γραμμής που άρχισε το 2004 έχει φθάσει σχεδόν σε σημείο μηδενικό, αναφέροντας πως η οικονομική κρίση το χτύπησε και αυτό. Από το 2004 μέχρι σήμερα οι πωλήσεις προϊόντων έφτασαν τα 67.571.778 ευρώ, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες μόνο 634.266 ευρώ πωλήσεις έγιναν προς τον «νότο». Αλλού γράφει πως τον Καντρί Φελλάχογλου υποδέχθηκαν χθες στο «δημαρχείο» της κατεχόμενης Λευκωσίας με λουλούδια και χειροκροτήματα. Αλλού αναφέρεται στη διαφημιστική καμπάνια του ψευδοκράτους στη Βρετανία για την προσέλκυση τουριστών στα κατεχόμενα όπου αναγράφεται πως το νόμισμά τους δεν είναι το ευρώ.
Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Αυτός είναι ο ιμάμης του νότου» γράφει πως ο Τ/κ ιμάμης Σιακίρ Αλεμντάρ είναι αυτός που καθοδηγεί τους μουσουλμάνους στα τζαμιά της «νότιας Κύπρου», λέει πως είναι λάθος οι εφαρμογές της θρησκείας στο ψευδοκράτος και αγκαλιάζει τους νέους Τ/κ στη «νότια Κύπρο». Γράφει ότι πρόκειται για μαθητή του Σεϊχη της Λεύκας, ο οποίος έγινε αποδεκτός από την Κυβέρνηση ως θρησκευτικός αρχηγός και διενεργεί τις θρησκευτικές λειτουργίες κατά τις ημέρες των προσευχών. Αλλού αναφέρει πως η συντεχνία των εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού» δεν μπόρεσε να μπει στο «πανεπιστήμιο» εγγύς ανατολή και να κόψει το ρεύμα καθώς το ίδρυμα χρωστά 11,5 εκ ΤΛ (5,2 εκ ευρώ περίπου) σε λογαριασμούς. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο διορισμό του Μετέ Τουμερκάν στη θέση του διευθυντή του παράνομου Μπαϊράκ, μετά από απόφαση χθες του «υπουργικού συμβουλίου».

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Πιάσαμε πάτο» γράφει πως οι μαγαζάτορες σε Αμμόχωστο και Κερύνεια εκπέμπουν SOS, καθώς πολλά καταστήματα κλείνουν, καθώς δεν κάνουν πωλήσεις ούτε ένας κουρούς (υποδιαίρεση της τουρκικής λίρας) την ημέρα. Αλλού αναφέρεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο δρόμο Λευκωσίας – Αμμοχώστου, όταν μια γυναίκα έχασε τον έλεγχο του οχήματος, μπήκε στην αντίθετη κατεύθυνση και το αυτοκίνητο αναποδογυρίστηκε, χωρίς ευτυχώς να πάθει τίποτε η ίδια ή ο 4χρονος γιος της. Σε άλλα θέμα γράφει για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκε δύο χρόνια μετά το αδίκημα ο ύποπτος με το παρατσούκλι «Λακαπλί» και αφορούσαν ναρκωτικά, ληστείες και είσοδο σε στρατιωτική περιοχή.
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Αλλάζει το υπουργικό;» γράφει πως τις πληροφορίες περί αυτού διέψευσαν χθες οι «υπουργοί», ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, ο Ιρσέν Κιουτσιούκ πρόκειται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και να δώσει τρία «υπουργεία» στην ομάδα του Αχμέτ Κασίφ και δη στον ίδιο και τους Ιλκάι Καμίλ και Κεμάλ Ντουρούστ. Αλλού αναφέρεται στην ανάληψη των καθηκόντων του νέου «δημάρχου» Λευκωσίας, Καντρί Φελλάχογλου, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του «βουλευτή» και στη συνέχεια ορκίστηκε χθες μαζί με τα 15 μέλη του «δημοτικού συμβουλίου». Σε άλλο θέμα κάνει λόγο σε μέντιουμ με απόδειξη και αναφέρεται σε σχετική διαφήμιση από άτομο που ισχυρίστηκε μέσω διαφήμισης σε τ/κ εφημερίδες ότι ασκεί επισήμως αυτό το επάγγελμα έναντι 100 ΤΛ (46 ευρώ περίπου).

Keywords
Τυχαία Θέματα