Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 13/6/2013

10:27 13/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η σύσταση του νέου «υπουργικού συμβουλίου», το πρόβλημα των ναρκωτικών και του τζόγου και η συμμετοχή των κατεχομένων στις εξελίξεις στην Τουρκία απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Αναχώρηση από Κύπρο για το συλλαλητήριο στην Κωνσταντινούπολη», αναφέρει ότι αναχωρούν τρία αεροπλάνα από τα κατεχόμενα για να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που οργανώνει ο Τούρκος Πρωθυπουργός

Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, στις 16 Ιουνίου. Αλλού γράφει ότι έχουν προσληφθεί νέοι ιμάμηδες και ο μισθός τους θα δίνεται από το «τμήμα διοίκησης ιδρυμάτων» και όχι από το «τμήμα θρησκευτικών υποθέσεων». Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία του «διοικητικού συμβουλίου ιδρυμάτων» της Λεύκας ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση νέων εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Με τίτλο «Η Άγκυρα είναι ενοχλημένη από την κατάσταση», η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) γράφει ότι ο Ιρσέν Κιουτσιούκ δήλωσε ότι η Άγκυρα κατέκρινε την ενέργεια των 8 πρώην μελών και «βουλευτών» του ΚΕΕ, οι οποίοι υπέγραψαν την πρόταση μομφής εναντίον της «κυβέρνησης». Αλλού γράφει ότι σήμερα θα ανακοινωθεί το νέο «υπουργικό συμβούλιο» για το οποίο η νέα «πρωθυπουργός» Σιμπέρ Σιμπέλ δήλωσε ότι θα απαρτίζεται από τεχνοκράτες οι οποίοι είναι έμπειροι στον τομέα τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η άσκηση έρευνας και διάσωσης Υπολοχαγού Τζανέρ Γκιόνγελι 2013 στη θάλασσα ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Τα συνάλλαγμα έχει χτυπήσει άσχημα τη χώρα», αναφέρει ότι η αύξηση του συναλλάγματος, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κρίσης στην Τουρκία, έχει επηρεάσει αρνητικά και τον κόσμο των επιχειρήσεων στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χθες στο λιμάνι της Αμμοχώστου αλιεύτηκε καρχαρίας 5 μέτρων από τον ψαρά Φιρούζ Ντένιαλι, ο οποίος χθες είχε ψαρέψει και δεύτερο καρχαρία. Ο Ντένιαλι πουλούσε τον καρχαρία 5 ΤΛ (περίπου 2 ευρώ) το κιλό. Αλλού γράφει ότι σήμερα ανακοινώνεται το νέο «υπουργικό συμβούλιο».

Με τίτλο «Οικογένειες προσοχή!», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) αναφέρει ότι ο κοινωνικός λειτουργός Μπαρίς Μπασέλ, δήλωσε ότι αρκετοί νέοι στα κατεχόμενα έχουν εθιστεί στα ναρκωτικά και στον τζόγο. Αλλού γράφει ότι έχει συλληφθεί ομάδα ατόμων με την υποψία ότι μεταφέρει παράνομα στα κατεχόμενα οχήματα από τις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, τα αποσυναρμολογεί και μετά τα στέλνει στην Αίγυπτο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει ανησυχία για την μείωση των εμπορικών συναλλαγών κατά το μήκος της πράσινης γραμμής.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Τα βλέμματα στο νέο υπουργικό συμβούλιο», αναφέρει ότι η «βουλευτής» του ΡΤΚ Σιμπέρ Σιμπέλ η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα «πρωθυπουργός» των κατεχομένων θα ανακοινώσει σήμερα την σύσταση του νέου «υπουργικού συμβουλίου». Αλλού γράφει ότι η Αμμόχωστος είναι έτοιμη για το 17ο διεθνές φεστιβάλ πολιτισμού και τεχνών το οποίο ξεκινά στις 17 Μαΐου με την συναυλία της διάσημης γαλλίδας τραγουδίστριας Ζαζ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η νέα «πρωθυπουργός» Σιμπέρ Σιμπέλ, έχει εκλεγεί και πάλι πρόεδρος της γυναικείας οργάνωσης του ΡΤΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα