Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 16/1/2013

10:30 16/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η συνεχιζόμενη κρίση στο «δημαρχείο» της κατεχόμενης Λευκωσίας αλλά και στο κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) είναι τα κύρια θέματα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Άλλα θέματα που προβάλλοντα στα σημερινά πρωτοσέλιδα είναι η επιστολή που έστειλε ο πρύτανης του παράνομου πανεπιστημίου εγγύς ανατολής Σουάτ Γκιουνσέλ στον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, η 29η επέτειος του θανάτου του Φαζίλ Κιουτσιούκ και η δημιουργία τερματικού πετρελαίου.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Χαρά για το λαό, κραυγές πόνου»,

αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου της “συντεχνίας“ Τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ, ο οποίος είπε ότι η επιστολή που έστειλε ο πρύτανης του παράνομου πανεπιστημίου εγγύς ανατολής Σουάτ Γκιουνσέλ στον Έρογλου δείχνει το πραγματικό πρόσωπο του πρύτανη. Επίσης η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Ελτζίλ δήλωσε ότι οι κραυγές αυτών που οδήγησαν τους Τουρκοκύπριους στον αφανισμό είναι χαρά για το λαό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η «αστυνομία» αναζητεί το άτομο που διέδωσε στον Τύπο ότι η «αστυνομία» ζητά από τους συζύγους των αστυνομικών να παραδώσουν φωτογραφίες τους. Αλλού αναφέρει ότι στην κατεχόμενη Λευκωσία θα γίνει εκδήλωση με θέμα «Όχι στη δουλεία του σεξ».

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Η φωνή του λαού), με τίτλο «Αυτή η αγάπη δεν πεθαίνει», και με φωτογραφία των εκδηλώσεων τιμής που πραγματοποιήθηκαν για την επέτειο θανάτου του Φαζίλ Κιουτσιούκ, αφιερώνει σχεδόν όλο το πρωτοσέλιδο της στην 29η επέτειο του θανάτου του Φαζίλ Κιουτσιούκ, πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Αλλού γράφει ότι 12 μέλη του «δημοτικού συμβουλίου» Λευκωσίας πραγματοποίησαν χθες συνεδρία στο “πρωθυπουργικό κτίριο”, όπου αποφάσισαν όπως το «δημαρχείο» δανειστεί από το “κράτος” 6 εκατ. ΤΛ (περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ), ενώ σήμερα μέλη του “συμβουλίου” έδωσαν την παραίτησή τους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι χωροφύλακας συνελήφθη για παράνομη κατοχή ναρκωτικών.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με πηχυαίο τίτλο «Ήρθε η παραίτηση και κατέρρευσε ο «τουρκικός δήμος Λευκωσίας» », γράφει ότι ενώ μετά από μήνες 12 μέλη του «δημοτικού συμβουλίου» Λευκωσίας (τα οποία ανήκουν στο κόμμα Εθνικής Ενότητας) κατάφεραν να συνεδριάσουν και ενώ είχαν εγκρίνει απόφαση για δάνεια από το «κράτος», σήμερα 4 μέλη έδωσαν την παραίτησή τους, δηλώνοντας ότι η παραίτησή τους είναι πράξη θυσίας για τη Λευκωσία και ότι ανοίγει το δρόμο για «εκλογές».

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Το κλείνουμε και φεύγουμε», γράφει ότι λόγω της άρνησης της παρούσας «κυβέρνησης» να αποδεχτεί τη συμφωνία που είχε υπογράψει η προηγούμενη «κυβέρνηση» με εταιρία από το Ισραήλ, το χρέος του ηλεκτρικού ρεύματος της μονάδας αφαλάτωσης στη Βοκολίδα έφτασε τα 2 εκατομμύρια δολάρια. Αλλού με φωτογραφία που δείχνει σωρούς σκουπιδιών μπροστά από τα «δικαστήρια» της κατεχόμενης Λευκωσίας γράφει ότι στο «δήμο» Λευκωσίας ούτε τα οχήματα δουλεύουν ούτε τα σκουπίδια μαζεύονται.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «5 εκατομμύρια δολάρια ρουσφέτι», γράφει ότι παρ’ όλες τις αντιδράσεις η εμμονή του κράτους να επιτρέψει τη δημιουργία τερματικού σταθμού πετρελαίου μέσω της ενοικίασης «κρατικής» γης οδηγεί σε καινούρια σενάρια δωροδοκίας. Αλλού γράφει ότι οι τιμές των ζωοτροφών έχουν αυξηθεί κατά πολύ.

Keywords
Τυχαία Θέματα