Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 18/7/2013

10:27 18/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι επιπτώσεις από την πετρελαιοκηλίδα, συνεπεία του δυστυχήματος στην εκφόρτωση πετρελαίου στο σταθμό ΑΚΣΑ στα κατεχόμενα Γαστριά, αλλά και η φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στη χερσόνησο της Καρπασίας, κάνοντας στάχτη έκταση 500 ή 600 στρεμμάτων γης, είναι τα κύρια θέματα και στις πέντε τ/κ εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Νεκρή θάλασσα», γράφει ότι μεγαλώνει ο θυμός εναντίον της ΑΚΣΑ, ιδιοκτήτριας του σταθμού παραγωγής στα κατεχόμενα Γαστριά και επικρίνει το κόμμα Εθνικής Ενότητας

που ενώ, μετά την καταστροφή, θεωρείται ότι τέθηκε η ταφόπλακα για τις αποβάθρες φόρτωσης πετρελαίου που επρόκειτο να κατασκευαστούν στα κατεχόμενα, αυτό διαμηνύει πως εάν κερδίσει την εξουσία θα δώσει άδεια για τέτοιες επενδύσεις. Αλλού αναφέρεται στην πυρκαγιά στην Καρπασία που είχε ως αποτέλεσμα να καεί έκταση 500-600 στρεμμάτων από πεύκα, άγρια κυπαρίσσια και θάμνους. Σημειώνει ότι πυροσβεστικό ελικόπτερο ήρθε από την Τουρκία για την κατάσβεση της φωτιάς. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε εκδήλωση του Μπαράκα και του Επαναστατικού Κομμουνιστικού κόμματος μπροστά από τα γραφεία βοήθειας της τουρκικής «πρεσβείας» στα κατεχόμενα για την καταστροφή στα Γαστριά.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Καταστροφή στην καταστροφή», γράφει ότι 600 στρέμματα έγιναν στάχτη στην Καρπασία, σημειώνοντας ότι η φωτιά που ξέσπασε τις μεσημεριανές ώρες χθες μεταξύ Γιαλούσας και Ριζοκαρπάσου μεγάλωσε γρήγορα και έκαψε πεύκα, ελαιόδεντρα και κυπαρίσσια. Γράφει ότι από την Τουρκία για την κατάσβεση πέταξαν από την Αντάλεια στα κατεχόμενα δύο ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο και ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο τις βραδινές ώρες. Στο δεύτερο θέμα του πρωτοσέλιδού της η εφημερίδα γράφει ότι είναι δύσκολη η αποκατάσταση της ζημιάς στη θάλασσα κοντά στο σταθμό ΑΚΣΑ, σημειώνοντας ότι τα άτομα που προβαίνουν σε καθαρισμό το κάνουν χωρίς προφυλάξεις με γυμνά χέρια ενώ το πετρέλαιο βουλιάζει στο βυθό.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Μεγάλος ο φόβος», αναφέρεται στην περιβαλλοντική καταστροφή με τη διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα ανοικτά των Γαστριών και γράφει ότι οι βιολόγοι έχουν διαπιστώσει πως κάποια πουλιά έχουν πεθάνει, ενώ πρόβλημα μπορεί να υπάρξει και στην παραγωγή ψαριών στην περιοχή. Ειδικοί, προσθέτει, δηλώνουν ότι η κρίση έπρεπε να αντιμετωπιστεί άμεσα, αλλά κανένα μέτρο δεν λήφθηκε εντός των πρώτων 24 ωρών ως είθισται. Στο άλλο θέμα αναφέρεται στην πυρκαγιά στην Καρπασία, γράφοντας ότι κάηκε «τα σωθικά της Καρπασίας» και πως έγιναν στάχτη δέντρα και έκταση 600 στρεμμάτων.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Μεγάλη πυρκαγιά», γράφει ότι πολλοί πυροσβέστες έζησαν δύσκολες στιγμές και ο πυροσβέστης Χασάν Ντογάν λόγω των αναθυμιάσεων έχασε τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η φωτιά, προσθέτει, ξέσπασε στην περιοχή που είναι γνωστή ως Άσπρο Βουνό και λόγω των ανέμων πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις. Αλλού αναφέρεται στη δήλωση της «πρωθυπουργού», Σιμπέλ Σιμπέρ ότι οι παραλίες στα κατεχόμενα είναι κλειστές για επενδύσεις όπως οι αποβάθρες φόρτωσης πετρελαίου και η καταστροφή στα Γαστριά δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το «υπουργικό συμβούλιο» αποφάσισε χθες ότι ο «δήμος» Λευκωσίας μπορεί να χρεωθεί με 50 εκ ΤΛ (21,7 εκ ευρώ περίπου).

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Όχι σε άδειες σε επενδύσεις που ρυπαίνουν», αναφέρεται στις δηλώσεις της «πρωθυπουργού» Σιμπέλ Σιμπέρ μετά το «υπουργικό συμβούλιο» χθες, που απέκλεισε επενδύσεις όπως τις αποβάθρες φόρτωσης πετρελαίου. Γράφει επίσης ότι αυξήθηκε χθες η επηρεαζόμενη περιοχή από την πετρελαιοκηλίδα και κοντά στο ξενοδοχείο Θάλασσα που βρίσκεται στην περιοχή και έχει επηρεαστεί πιο πολύ, ακτογραμμή μήκους 500 μέτρων έχει καλυφθεί με πετρέλαιο. Αλλού μιλά για δεύτερη καταστροφή και αναφέρεται στην πυρκαγιά στην Καρπασία γράφοντας ότι η φωτιά διήρκησε λίγη ώρα, στην κατάσβεσή της βοήθησαν πτητικά μέσα από την Τουρκία και καταστράφηκαν 500 στρέμματα γης.

Keywords
Τυχαία Θέματα