Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 19/2/2013

09:28 19/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ποικίλα είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες με κύρια την επίσκεψη του Τούρκου Αντιπρόεδρου, αρμόδιου για κυπριακά θέματα Μπεσίρ Αταλάι στα κατεχόμενα και τις δηλώσεις του για το «λαμπρό μέλλον» του ψευδοκράτους, οι επικείμενες εκλογές στον λεγόμενο δήμο κατεχόμενης Λευκωσίας και οι παρασκηνιακές διεργασίες εντός των κομμάτων και το πλοίο το οποίο σταμάτησαν οι τουρκικές αρχές με προορισμό το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου,στο οποίο ανευρέθηκαν όπλα και πυρομαχικά.

Με τίτλο

«Σε ένα κοντέινερ: Καλάσνικοφ και 21 χιλιάδες σφαίρες», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναφέρει ότι σε πλοίο το οποίο ενώ ετοιμαζότανε να ξεκινήσει για το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου από το λιμάνι Τάσουτσου της Τουρκίας ανευρέθηκαν όπλα και πυρομαχικά. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η διαδρομή που θα ακολουθούσε το πλοίο ήταν Ιράν – Χατάϊ, Χατάϊ – Τάσουτσου και Τάσουτσου – κατεχόμενα, Όπως αναφέρεται στην έρευνα των τουρκικών αρχών ανευρέθηκαν εντός ενός κοντέινερ όπλα καλάσνικοφ και 21 χιλιάδες σφαίρες ενώ εικάζεται ότι τελικός προορισμός του παράνομου οπλισμού ήταν οι ελεύθερες περιοχές. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε κατηγορίες εναντίον στρατιωτικών ιατρών οι οποίοι παράνομα εξασκούν το επάγγελμα τους διενεργώντας εγχειρήσεις σε ιδιωτικό τομέα. Επίσης γράφει ακόμα ότι, το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας έχει αποφασίσει και έχει ήδη ανακοινώσει τον υποψήφιό του, Σουπχί Χουντάογλου, για τις επικείμενες εκλογές στον λεγόμενο δήμο κατεχόμενης Λευκωσίας.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Να μην χαλάσει η σταθερότητα» αναφέρεται ότι κατά την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Αντιπρόεδρου, αρμόδιου για κυπριακά θέματα Μπεσίρ Αταλάι στα κατεχόμενα η Τουρκία έστειλε μήνυμα στήριξης στον ψευδοπρωθυπουργό Ιρσέν Κιουτσιούκ ενόψει και των εκλογών στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας. Ο Αταλάι αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στα οικονομικά του ψευδοκράτους και είπε ότι έχουν προγραμματιστεί να γίνουν νέα προγράμματα ανάπτυξης στα κατεχόμενα τα οποία θα βοηθήσουν στην ευημερία των Τ/κ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στα εγκαίνια της κτηνιατρικής σχολής στα κατεχόμενα τα οποία τέλεσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος λέγοντας ότι η κτηνιατρική σχολή ανοίγει νέους ορίζοντες στο ψευδοκράτος. Επίσης αναφορά γίνεται και στις εσωτερικές διαδικασίες στα κόμματα για τις εκλογές στον λεγόμενο δήμο κατεχόμενης Λευκωσίας με τον Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας να έχει ήδη αποφασίσει για τον δικό της υποψήφιο.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Λεηλατήθηκε το ταμείο απόρων» δημοσιεύει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ένας από τους λόγους που ο λεγόμενος δήμος κατεχόμενης Λευκωσίας οδηγήθηκε στην σημερινή κακή οικονομική του κατάσταση είναι οι καταχρήσεις. Η εφημερίδα δίνει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία κατά την περίοδο 2009-2010 περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ εξαφανίστηκε από το «ταμείο απόρων» του λεγόμενου δήμου αφού δόθηκε ως οικονομική στήριξη σε εταιρείες ή άλλους. Αύριο η εφημερίδα θα δημοσιεύει στοιχεία που αφορούν στην οικονομική στήριξη αθλητικών σωματείων και ομάδων. Αλλού η εφημερίδα, γράφει ότι ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος για τις «εκλογές» στον κατεχόμενο «δήμο» Λευκωσίας που θα γίνουν στις 7 Απριλίου θα ανακοινωθεί επίσημα απόψε και πρόκειται για τον Καντρί Φελάχογλου. Επίσης αναφέρεται στο μήνυμα στήριξης της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος το οποίο δόθηκε από τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, αρμόδιο για κυπριακά θέματα Μπεσίρ Αταλάι με ειδική αναφορά στην οικονομική στήριξη της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος.

Με τίτλο «Σταθερότητα», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), αναφέρεται στις δηλώσεις του Τούρκου Αντιπρόεδρου, αρμόδιου για κυπριακά θέματα Μπεσίρ Αταλάι κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος εξέφρασε την στήριξή της χώρας του στο ψευδοκράτος κάνοντας και αναφορά στις επικείμενες εκλογές στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας και λέγοντας ότι οι εκλογές εντός κόμματος κατά την «πρωθυπουργία» του αποτελούν αρνητικό στοιχείο για την πολιτική και την οικονομία του ψευδοκράτους. Αλλού γράφει ότι η λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού των κατεχομένων χρέωσε 87χρονο Τ/κ 300 χιλιάδες ευρώ για ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης γράφει ότι συνελήφθη ο δράστης ο οποίος προκάλεσε κακόβουλη ζημιά σε αυτοκίνητα διανομής εφημερίδων του ομίλου «Κίπρις».

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Ήρθε ο μεγάλος αδελφός από την Άγκυρα» αναφέρεται στην επίσκεψη του Τούρκου Αντιπρόεδρου, αρμόδιου για κυπριακά θέματα Μπεσίρ Αταλάι στα κατεχόμενα και γράφει ότι σε δηλώσεις του είπε ότι οι διεργασίες εντός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας τράβηξαν πολύ χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά οι οποίες αποφάσεις παίρνονται από την «πρωθυπουργία» για την οικονομία και για άλλα θέματα. Ο Αταλάι είπε ότι πρέπει να υπάρχει σταθερότητα για να υπάρχει και ανάπτυξη ενώ εξέφρασε την στήριξη της χώρας του στο ψευδοκράτους λέγοντας ότι δεν θα το αφήσει μόνο του και είναι πάντα δίπλα του, Αλλού γράφει ότι, οι δικηγόροι θα προβούν σήμερα σε πορεία διαμαρτυρίας για την αντιμετώπιση που είχαν δύο συνάδελφοί τους από τις λεγόμενες αστυνομικές αρχές ενώ θα προχωρήσουν και σε δικαστική μάχη εναντίον της «αστυνομίας». Επίσης γράφει ότι οι μικροέμποροι στο κέντρο της κατεχόμενης Λευκωσίας βρίσκονται ένα βήμα πριν βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους αφού η κίνηση στην αγορά έχει μειωθεί σημαντικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα