Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 19/6/2013

10:27 19/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η ένταση για τους υποψήφιους των επερχόμενων «εκλογών», επεισόδιο απόπειρας βιασμού και οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των τ/κ εφημερίδων σήμερα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Ο Όρθιος Άντρας» και με φωτογραφία ατόμων από όρθιους διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη και όρθιους διαδηλωτές στην κατεχόμενη Λευκωσία, οι οποίοι εκφράζουν την συμπαράσταση τους

στους διαδηλωτές του πάρκου Γκεζί, αφιερώνει όλο το πρωτοσέλιδο του στην ιστορία του άντρα στην Κωνσταντινούπολη, που πέρασε αμέτρητες ώρες να στέκεται όρθιος και ακίνητος εις ένδειξη διαμαρτυρίας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πράξη του αυτή επηρέασε άτομα σε ολόκληρη την Τουρκία καθώς και ολόκληρο τον κόσμο και ξεκίνησαν έτσι νέες ενέργειες με τους διαδηλωτές να στέκονται όρθιοι και ακίνητοι και να κοιτάνε σε ένα συγκεκριμένο σημείο αυτή τη φορά. Επίσης γράφει ότι χθες το βράδυ άτομα στην κατεχόμενη Λευκωσία, στάθηκαν για ώρες έξω από την παράνομη Τουρκική πρεσβεία, προς ένδειξη συμπαράστασης.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Ένταση για τους υποψηφίους» αναφέρει ότι στο Δημοκρατικό Κόμμα –Εθνικές Δυνάμεις, ενώ γινόταν λόγος για ενότητα, άρχισαν να διαφαίνονται ρήγματα σε σχέση με το θέμα των υποψηφίων για τις επερχόμενες «εκλογές» της 28ης Ιουλίου. Αλλού γράφει ότι στο Μικρό Καϊμακλί έγινε εκδήλωση διαμαρτυρίας από τους κατοίκους της περιοχής, όταν οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα κόψουν δέντρα του πάρκου της περιοχής για να φτιάξουν συγκρότημα για αυτοκίνητα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η φοιτήτρια πανεπιστημίου Ιλκίμ Ντουρουκάμ, μαχαίρωσε τον σύντροφο της όταν αυτός της ανακοίνωσε ότι θα μετακόμιζε.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «750 εκατομμύρια σε αδράνεια» αναφέρει ότι οικοδομές που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια αξίας 750 εκατομμυρίων ΤΛ (περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ) , είτε έμειναν μισοτελειωμένες, είτε δεν βρήκαν αγοραστή. Αλλού αναφέρεται στην σεξουαλική επίθεση που δέχθηκε μια γυναίκα ενώ προσπαθούσε να μπει στο δικηγορικό γραφείο όπου εργάζεται ως γραμματέας στο κέντρο της κατεχόμενης Λευκωσίας, από στρατιώτη με τα αρχικά S.Ö, ο οποίος αδρανοποιήθηκε από περαστικούς που προσπάθησαν να τον λιντσάρουν. Η εν λόγω κοπέλα μίλησε στην εφημερίδα και ζήτησε όπως μην γίνει συγκάλυψη του εγκλήματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ποινή που επιβλήθηκε σε οδηγό αυτοκινήτου που προκάλεσε το 2012 τον θάνατο ενός ανθρώπου, θύμα του τροχαίου στο οποίο ενεπλάκη, ήταν μόλις δύο χρόνια.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Η πολιτική κλιμακώνεται» αναφέρεται επίσης στο ρήγμα που δημιουργήθηκε στο Δημοκρατικό Κόμμα –Εθνικές Δυνάμεις ενόψει της επιλογής των υποψηφίων για τις επερχόμενες λεγόμενες εκλογές της 28ης Ιουλίου. Αλλού γράφει ότι ο «πρόεδρος» Ντερβίς Έρογλου στη πρώτη τακτική εβδομαδιαία συνάντηση με γεύμα που είχε με την ψευδοπρωθυπουργό Σιμπέλ Σιμπέρ, δήλωσε την στήριξη του στην κυβέρνηση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «δήμαρχος» του Τζιάους μαζί με εργαζομένους στο «δήμο» πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από το «τμήμα υδατοπρομήθειας» λόγω του ότι εδώ και 3 μήνες δεν τους προμηθεύουν με νερό.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Πρωταρχικός στόχος η παράνομη εργοδότηση» αναφέρει ότι ο «υπουργός εργασίας» Αζίζ Γκιουρπινάρ, δήλωσε ότι ο πρωταρχικός στόχος του «υπουργείου» του είναι η πάταξη της παράνομης εργοδότησης. Αλλού αναφέρει ότι η διάσημη Γαλλίδα τραγουδίστρια Ζαζ μάγεψε το κοινό στο φεστιβάλ τέχνης και πολιτισμού στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εκτιμώντας τα γεγονότα στη Τουρκία, δήλωσε ότι για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι χωρίς την θέληση του λαού.

Keywords
Τυχαία Θέματα