Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 20-9-2013

10:17 20/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η πτήση της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τραπεζούντας στην Κύπρο και οι προσπάθειες για μη έλευση του ΤΟΜΑ (τεθωρακισμένου οχήματος μάχης για την «αστυνομία») στα κατεχόμενα, εξακολουθούν να μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων. Αναφορά γίνεται επίσης στο Κυπριακό με αφορμή τη μετάβαση και των Έρογλου – Ναμί στη Νέα Υόρκη, στο θέμα των Βαρωσίων, στις αλλαγές στον έλεγχο στις διελεύσεις στο τ/κ οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, κ.ά.

Η εφημερίδα

«Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Ανικανότητα» γράφει ότι δεν μπορέσαμε να ξαποστείλουμε τον μπελά ΤΟΜΑ και η «κυβέρνηση» που δεν μπόρεσε, όπως αναφέρει, να χτυπήσει την γροθιά της στο τραπέζι, άρχισε να εκλιπαρεί το «προεδρικό» και τη «διοίκηση» (των δυνάμεων ασφαλείας). Προσθέτει ότι για το θέμα ο Έρογλου είπε πως η «διοίκηση» πρέπει να το αξιολογήσει και ο Σερντάρ Ντενκτάς πως ψάχνουν τρόπους να στείλουν πίσω το ΤΟΜΑ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η διεύθυνση του Μπαϊράκ απαγόρευσε τις αναφορές στο θέμα των Βαρωσίων, κατόπιν εντολής του «υπουργείου» εξωτερικών, και ιδιαίτερα τις δηλώσεις επί αυτού του ηγέτη της κίνησης «Συγκεντρωνόμαστε», Κουντρέτ Οζερσάι.
Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Αφήστε τα παραμύθια» αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσε η απευθείας πτήση της Τράπζονσπορ στη Λάρνακα και γράφει ότι για να «παρηγορήσει» η τουρκική ομάδα πέρασε χθες στα κατεχόμενα, έφαγε το μεσημέρι στο παντοπωλείο και στη συνέχεια είδαν τον Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Αλλού γράφει για μεγάλη τιμή, καθώς η δημοκρατία της Γκααγουζίας έδωσε το μετάλλιο της τιμής στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας στο μέλος της εφορευτικής επιτροπής του παράνομου πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολή, Ιρφάν Γκιουνσέλ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι αλλαγές στις διελεύσεις που εφαρμόζονται στα κατεχόμενα είναι μαρτύριο και κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα εφαρμογής τους, στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου σημειώθηκαν ουρές και ένταση μεταξύ αυτών που ήθελαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές και των «υπαλλήλων» στο τ/κ σημείο ελέγχου.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Πέταξε απευθείας, δημιουργήθηκε κρίση» γράφει ότι το αεροπλάνο της Astra Airlines με έδρα την Ελλάδα που μετέφερε την ομάδα της Τραπεζούντας στην «νότια Κύπρο» έκανε βύθιση στο αεροδρόμιο της Ρόδου, όπου χαμήλωσε αλλά δεν προσγειώθηκε, και ήρθε κατευθείαν στη Λάρνακα. Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος της Τράπζονσπορ μιλώντας με τον αρθρογράφο της εφημερίδας, Χουσείν Εκμετζί δήλωσε ότι η δουλειά τους δεν είναι η πολιτική, αλλά το ποδόσφαιρο και πως έμαθαν για τις αντιδράσεις για την πτήση μετά. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ένα ακόμη θύμα σε τροχαίο στον δρόμο Κερύνειας – Κυθρέας, το τρίτο – όπως σημειώνει – σε μια εβδομάδα, στον ίδιο δρόμο.
Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Οι ηγέτες στο δρόμο για την Νέα Υόρκη» γράφει ότι η αντιπροσωπεία του ψευδοκράτους φεύγει την Κυριακή για τη ΝΥ, όπου οι Έρογλου και Ναμί θα έχουν συναντήσεις στα ΗΕ με κάποιες χώρες μέλη και διεθνείς οργανισμούς, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχώρησε για το Λονδίνο, απ’ όπου θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη το Σάββατο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η πτήση της Τράπζονσπορ έγινε αιτία για πολλές εκτιμήσεις και αξιολογήσεις και το τουρκικό ΥΠΕΞ δήλωσε πως απευθείας πτήσεις δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν. Αλλού γράφει ότι πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων και από τον επιχειρηματικό κόσμο μελέτησαν στη Μάλτα τη διαδικασία ειρήνης στην Κύπρο.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «’Στήριξη’ στο βορρά, το παιχνίδι στο νότο» γράφει ότι ο αγώνας Απόλλωνας – Τράπζονσπορ έληξε 1-2 και πριν από αυτόν η τουρκική ομάδα μετέβη στα κατεχόμενα για να μεταφέρει τις ευχές της στους Τ/κ με τον πρόεδρο της ομάδας στη συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου να δηλώνει «να αρθούν τα αθλητικά εμπάργκο εναντίον των Τ/κ». Αλλού γράφει ότι αυξήθηκαν οι κατασχέσεις στα κατεχόμενα και χθες σε τρεις περιοχές της Λευκωσίας πωλήθηκαν 32 οχήματα που είχαν κατασχεθεί επειδή οι ιδιοκτήτες δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις δόσεις τους. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι 54χρονος Άντονι Πολ Άλεν, γεννημένος στην Κύπρο, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο για το οποίο συνελήφθησαν δύο άτομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα