Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 22/7/2013

11:18 22/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ΑΚΣΑ για την πρόκληση πετρελαιοκηλίδας ανοιχτά των Γαστριών μέχρι και τη Βοκολίδα, όπως και η «προεκλογική» εκστρατεία των κομμάτων στα κατεχόμενα, κυριαρχούν στο τ/κ Τύπο.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Η κηλίδα της ΑΚ» αναφέρει ότι πέραν των 300 ατόμων διαδήλωσαν χθες ενάντια στο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής ΑΚΣΑ για την καταστροφή που προκάλεσε πετρελαιοκηλίδα ανοιχτά των Γαστριών μέχρι και τη Βοκολίδα. Την εκδήλωση διαμαρτυρίας οργάνωσε η «περιβαλλοντική πλατφόρμα». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος

– Ενωμένες Δυνάμεις Οζκάν Γιορκαντζίογλου δήλωσε ότι έχει πρόθεση να συνεχίσει την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της «κυβέρνησης» Σιμπέρ. Αλλού γράφει ότι υπάρχουν ισχυρισμοί ότι το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία ΑΚΠ πραγματοποιεί μυστικές συνομιλίες με τους Ελληνοκύπριους για το θέμα της επιστροφής του Βαρωσίου.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Με τον συνασπισμό θα χάσει ο ‘λαός’» γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Ασίμ Ακάνσοϊ, δήλωσε ότι σε περίπτωση συνασπισμού μετά τις «εκλογές» της 28ης Ιουλίου, αυτός που θα βγει χαμένος είναι ο «λαός». Αλλού γράφει ότι ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Όζγιιτ, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένοι να δώσουν ένα τέλος στον ανατοκισμός των δανείων, σημειώνοντας ότι οι τόκοι δεν μπορούν να υπερβαίνουν το αρχικό κεφάλαιο. Στο υπόλοιπο της πρώτης σελίδας η εφημερίδα αναφέρεται στην «προεκλογική» εκστρατεία των κομμάτων και υποψηφίων, καθώς έμειναν έξι ημέρες μέχρι τις «βουλευτικές εκλογές».

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Δεν αρκεί ο καθαρισμός» γράφει ότι σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς ναυτικού δικαίου, δεν είναι μόνο το ψευδοκράτος αλλά και τα εστιατόρια, τα ιχθυοτροφεία της περιοχής, ακόμα και απλοί πολίτες που μπορούν να κινήσουν αγωγή εναντίον της ΑΚΣΑ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σε εκκλησία στο κατεχόμενο χωριό Μουσουλίτα, γίνονται μαθήματα Κορανίου, αφού όπως δήλωσαν οι κάτοικοι δεν έχουν τζαμί για να κάνουν τα μαθήματα τους εκεί. Αλλού αναφέρεται στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε χθες «περιβαλλοντική πλατφόρμα» στα κατεχόμενα ενάντια στον ηλεκτροπαραγωγή σταθμό ΑΚΣΑ. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από την «κυβέρνηση» να οδηγήσει την ΑΚΣΑ στη δικαιοσύνη.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Μεγάλη αντίδραση» αναφέρεται επίσης στην πρωτοβουλία της «περιβαλλοντικής πλατφόρμας» να πραγματοποιήσει χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στο σταθμό ΑΚΣΑ, για την καταστροφή που προκάλεσε πετρελαιοκηλίδα ανοιχτά των Γαστριών μέχρι και τη Βοκολίδα. Αλλού γράφει ότι ο Επίτιμος Προέδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, δήλωσε ότι το έγγραφο Ντάουνερ είναι χειρότερο από το σχέδιο Ανάν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, που το Εθνικό Συμβούλιο όρισε ως διαπραγματευτή στις συνομιλίες δήλωσε ότι υπάρχει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας στο Κυπριακό.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «ΑΚΣΑ δώσε λογαριασμό» αναφέρεται επίσης στην εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στο σταθμό ΑΚΣΑ, κατά την οποία οι διαδηλωτές απαίτησαν όπως η εταιρία ΑΚΣΑ οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Αλλού γράφει ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας είναι η υπέρογκη γραφειοκρατία, η οποία καθυστερεί ή και εμποδίζει την αγορά κατοικιών από αλλοδαπούς. Αλλού γράφει ότι ο «δήμος» Αμμοχώστου ανακοίνωσε τη δημιουργία του δεύτερου Κέντρου Νέων Αμμοχώστου.

Keywords
Τυχαία Θέματα