Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 24/12/2012

10:03 24/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η απόφαση της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού των κατεχομένων να διακόψει την παροχή ρεύματος σε οργανισμούς που δεν έχουν πληρώσει τα χρωστούμενα οδήγησε τα κατεχόμενα σε συσκότιση, η εκδήλωση διαμαρτυρίας στα κατεχόμενα για το θέμα της «αμνηστίας», η αποφυλάκιση όσων επιχειρηματιών βρίσκονται στην φυλακή για χρέη και η καταστροφή του περιβάλλοντος με την δημιουργία χώρων σκουπιδιών είναι μερικά από τα σημερινά πρωτοσέλιδα στις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με πηχυαίο τίτλο «Πλαστό έγγραφο στην υπηρεσία δημόσιας υπηρεσίας και το πραξικόπημα στην επιτροπή»

αναφέρεται σε νέες εξελίξεις σε ότι αφορά το θέμα που δημιουργήθηκε στην λεγόμενη υπηρεσία προσωπικού μετά την αποκάλυψη για πλαστό έγγραφο και την απομάκρυνση από τα «καθήκοντά» του Μουσταφά Τοκάϊ. Αλλού γράφει ότι ενώ οι Ε/κ γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και σήμερα την παραμονή τους στα κατεχόμενα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενώ όλο το 2012 έχει αφήσει πίσω του δεκάδες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Επίσης γράφει ότι και στο παράρτημα στα κατεχόμενα του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής της Τουρκίας πραγματοποιείται εκδήλωση συμπαράστασης προς τους Τούρκους φοιτητές που διαμαρτύρονται για την άσκηση βίας από τους αστυνομικούς.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Στους δρόμους κυριαρχεί ο φόβος» γράφει ότι μετά και την απόφαση της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού να διακόψει την παροχή ρεύματος σε όσους δεν έχουν πληρώσει τα οφειλόμενα τους τα κατεχόμενα βυθίστηκαν στο σκοτάδι δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο έγκλημα να αυξηθεί ενώ οι πολίτες φοβούνται να κυκλοφορήσουν το βράδυ. Αλλού γράφει ότι, οι παιδικές χαρές στην κατεχόμενη Λευκωσία έχουν αφεθεί στο έλεος της φύσης και των σκουπιδιών με τα παιχνίδια να είναι σπασμένα και τα παιδιά να παίζουν μέσα στα χόρτα και στα σκουπίδια.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με πηχυαίο τίτλο «Καβγάς δηλητηρίου» γράφει ότι οι «αρμόδιες υπηρεσίες» του ψευδοκράτους σε εξετάσεις και αναλύσεις που έκαναν σε διάφορα προϊόντα έδειξαν ότι σε ελάχιστα γίνεται χρήση φυτοφαρμάκων και διάφορων άλλων χημικών ουσιών ενώ παράλληλα οι καλλιεργητές εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για τις αναλύσεις και εξετάσεις και την αδιαφορία των «αρχών». Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του ταμία της οργάνωσης ΤΜΤ Ναζίφ Μπορμάν σχετικά με την οργάνωση αλλά και το διάστημα 1963 και τις αντιδράσεις των Τ/κ. Ακόμα δημοσιεύεται δημοσκόπηση της εφημερίδας σχετικά με την κατάσταση στον κατεχόμενο λεγόμενο δήμο Λευκωσίας και το ενδεχόμενο πρόωρων «εκλογών».

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Προδίδουμε τη φύση» αναφέρει ότι ενώ παγκόσμια υπάρχει μια εκστρατεία σεβασμού της φύσης στα κατεχόμενα κυριαρχούν τα σκουπίδια και η ασέβεια προς το περιβάλλον με πλαστικές τσάντες να κυριαρχούν στο τοπίο. Ακόμα γράφει ότι, η κίνηση στην αγορά στα κατεχόμενα είναι μειωμένη με τους καταστηματάρχες να δυσανασχετούν. Επίσης αναφέρεται στην απόφαση της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού των κατεχομένων να διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους της χρωστούν με αποτέλεσμα να βυθιστούν τα κατεχόμενα στο σκοτάδι.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Εξεγέρθηκαν και οι αδικημένοι» αναφέρεται σε εκδήλωση διαμαρτυρίας των οικογενειών αλλά των δικηγόρων στα κατεχόμενα σχετικά με το θέμα της «αμνηστίας» όσων χρωστούν αλλά και αποφυλάκιση όσων φυλακίστηκαν για χρέη. Ακόμα γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ χαρακτήρισε την «οικονομική συμφωνία» Τουρκίας – ψευδοκράτους ως «δαμόκλειος σπάθη» για τα κατεχόμενα και κατηγορεί τις κατοχικές αρχές για βεβιασμένες αποφάσεις γ ια την οικονομία. Επίσης αναφέρεται στις εξελίξεις στον λεγόμενο δήμο κατεχόμενης Λευκωσίας και γράφει ότι η παραίτηση μελών του «δημοτικού συμβουλίου» δεν πτοεί τον λεγόμενο δήμαρχο ο οποίος αμέσως μετά τις παραιτήσει προχωρεί στην πλήρωση των θέσεων χωρίς κανέναν δισταγμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα