Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 24/5/2013

10:44 24/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η χθεσινή θυελλώδης συνεδρία της «ολομέλειας» της «βουλής» για τον καθορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής «πρόωρων εκλογών» μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Ενώ κάποιες εφημερίδες γράφουν ότι δεν υπήρξε τελικό αποτέλεσμα χθες, η Κίπρις γράφει ότι μετά από 9 ώρες συνεδρία, Κόμμα Εθνικής Ενότητας και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό στήριξαν και πέρασαν την πρόταση για «εκλογές» στις 28 Ιουλίου. Στη δράση περνούν και οι οκτώ αντιπολιτεύομενοι «βουλευτές» του ΚΕΕ

όσον αφορά τον τρόπο συμμετοχής τους στις «εκλογές» της 28ης Ιουλίου. Στον Τύπο αναφέρεται ακόμα και στην κρίση στην πολιτική και το συμπέρασμα είναι πως δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην πολιτική και τους πολιτικούς. Την επικαιρότητα απασχολεί επίσης το θέμα της παραχώρησης «υπηκοοτήτων», διαμοιρασμού οικοπέδων και τα ατυχήματα που προκαλούνται στους δρόμους από τη διακοπή ρεύματος στο φωτισμό.

Η εφημερίδα «Αφρικά» (Αφρική), με τίτλο «Θα μας ζητήσει το λογαριασμό», αναφέρεται στη χθεσινή έντονη συζήτηση στη «βουλή» και γράφει ότι ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Σονάι Αντέμ επιτέθηκε στην Αφρίκα κατηγορώντας την ως «μαύρη εφημερίδα» που εργάζεται για τον Έρογλου και εάν το ΡΤΚ αναλάβει την «εξουσία» θα «ζητήσει το λογαριασμό». Κινητοποιείται η ομάδα Κασίφ, γράφει αλλού, σημειώνοντας ότι θα ενεργοποιήσει το κόμμα Ελεύθερης Σκέψης και θα προχωρήσει σε συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς, φτιάχνοντας το κόμμα Εθνικών Δυνάμεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σήμερα το πρωί η συντεχνία των Τ/κ δασκάλων πραγματοποιεί εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από την τουρκική «πρεσβεία» στα κατεχόμενα για το θέμα των «υπηκοοτήτων».

Με τίτλο « Οι υπογραφές έπεσαν στο προεδρικό», η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) γράφει ότι τον ισχυρισμό ότι οι 8 αντιπολιτευόμενοι «βουλευτές» του ΚΕΕ υπέγραψαν τη συνεργασία τους στο δωμάτιο του Έρογλου στο «προεδρικό» προέβαλε μιλώντας στη «βουλή» χθες ο Σονάϊ Αντέμ, «βουλευτής» του ΡΤΚ. Η αντίδραση ενός εκ των 8, του Αφέτ Οζτζιαφέρ ήταν να τον διαψεύσει και να του ζητήσει να πάρει πίσω τα λεχθέντα «για να μην πάρουμε φωτιά», όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Αλλού γράφει ότι οι αντιπολιτευόμενοι «βουλευτές» του ΚΕΕ αξιολόγησαν το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο κόμμα που είχε ιδρύσει ο ένας εξ αυτών, ο Χασάν Τατσόϊ, όταν είχε διαγραφεί από το ΔΚ παλαιότερα και να προχωρήσουν σε συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα. Σε άλλο θέμα γράφει πως η διακοπή της παροχής ρεύματος στους δημόσιους δρόμους, λόγω χρέους των «δήμων», έχει τίμημα ανθρώπινες ψυχές και αναφέρεται σε δυστυχήματα με δύο κορίτσια που προσπάθησαν να διασταυρώσουν κεντρικό δρόμο στην κατεχόμενη Λευκωσία χωρίς φωτισμό.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Προκαλούν μίσος», αφιερώνει σχεδόν ολόκληρο το πρωτοσέλιδο στη χθεσινή συνεδρία της «βουλής» λέγοντας πως όσοι πήραν το λόγο απηύθυναν βαριές κατηγορίες ο ένας στον άλλο. Η αντιπολίτευση επέκρινε το ΡΤΚ ότι τους πούλησε, ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε στον Τουργκάϊ Αβτζί ότι «μου γυρίζεις τα στομάχια» και ο Γιθοργκατζίογλου δήλωσε πως τώρα «όλοι μιλούν για ηθική». Αλλού γράφει ότι ρώτησε πολίτες στη Λευκωσία, τη Μόρφου και την Αμμόχωστο όσον αφορά τις «πρόωρες εκλογές» και την κρίση στην πολιτική και το συμπέρασμα είναι πως δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην πολιτική και τους πολιτικούς. Αλλού γράφει πως όσον αφορά την αναβίωση του κόμματος Εθνικής Σκέψης και τη συνεργασία με το ΔΚ, ο Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε πως δεν έχει ενώπιόν του ακόμη τέτοια πρόταση.

Με τίτλο «Καβγάς στη βουλή για τις εκλογές», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) γράφει ότι για 9 ώρες χθες διατυπώθηκαν βαριοί ισχυρισμοί και επικρίσεις στη «βουλή» ενώ υπήρξαν και στιγμές έντασης. Στις 8 το βράδυ, προσθέτει, με τις ψήφους του ΚΕΕ και του ΡΤΚ πέρασε η πρόταση για 28 Ιουλίου ως ημερομηνία διεξαγωγής «πρόωρων εκλογών». Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις χθες του Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος δήλωσε πως ο Ιρσέν Κιουτσιούκ θυμάται λάθος όσον αφορά την ιστορία του ΚΕΕ και ο Τ/κ ηγέτης δεν επιθυμεί να εισέλθει σε καβγά μαζί του. Ο Έρογλου ανέφερε επίσης χθες ότι για καλύτερο αποτέλεσμα στις «εκλογές» πρέπει να δοθεί ένα διάστημα 3-5 μηνών.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Πανηγύρι» αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία της «ολομέλειας» της «βουλής» και γράφει ότι ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου δήλωσε πως έχουν βάλει δύο υπογραφές (στις προτάσεις για ημερομηνία διεξαγωγής «πρόωρων εκλογών» στις 28 Ιουλίου και στις 29 Σεπτεμβρίου) και στηρίζουν και τις δύο. Αναφέρει επίσης πως ο Χασάν Τατσόϊ, αντιπολιτευόμενος «βουλευτής» του ΚΕΕ, ανακοίνωσε τη σύναψη συμμαχίας του κόμματος Ελεύθερης Σκέψης με το ΔΚ, την οποία θα κατέλθουν στις «πρόωρες εκλογές». Σε άλλο θέμα δημοσιεύει φωτογραφία με πολυκοσμία στο «τμήμα μετανάστευσης» και τον αρμόδιο για το διαχωρισμό οικοπέδων. Αλλού φιλοξενεί δηλώσεις της νομικού Νεντιμέ Οζατάτς πως οι «υπηκοότητες» που παραχωρεί το ψευδοκράτος είναι παράνομες.

Keywords
Τυχαία Θέματα