Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 26/4/2013

10:25 26/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα προβλήματα στον τομέα των εξαγωγών, τροχαία δυστυχήματα και υποθέσεις ναρκωτικών απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων σήμερα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Αιώνες πριν υπήρχε η ΤΔΒΚ;», γράφει ότι ενώ το ψευδοκράτος μετρά μόνο 30 χρόνια ζωής, το «υπουργείο εσωτερικών» των κατεχομένων δήλωσε ότι οι σχέσεις του ψευδοκράτους και της Τουρκίας υπάρχουν εδώ και αιώνες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος υποστήριξε ότι ενώ η «νότια Κύπρος” βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης, η οικονομία της «βόρειας Κύπρου”

σημειώνει ανάπτυξη της τάξης του %2.8. Αλλού αναφέρει ότι το τουρκοκυπριακό κοινωνικό κίνημα «Ανασκουμπωνόμαστε» με επιστολή του προς το «τμήμα αρχαιοτήτων» απαιτεί τη διακοπή των ανεξέλεγκτων κατασκευών στην περιοχή της Καρπασίας.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Δεν είναι η απομόνωση, είναι τα ψηλά κόστη», αναφέρει ότι σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε σχέση με τις εταιρείες στα κατεχόμενα που κάνουν εξαγωγές, οι ίδιες δήλωσαν ότι αυτό που επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγές δεν είναι τόσο η πολιτική κατάσταση, αλλά τα ψηλά κόστη. Σε άλλο θέμα γράφει ο 23χρονος Τζιχάτ Ντελίτσομπάν, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του με υπερβολική ταχύτητα στον κυκλικό κόμβο Κιόνελι, έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με δύο αυτοκίνητα που βρίσκονταν στην απέναντι λωρίδα. Από το δυστύχημα τραυματίστηκε ένα άτομο. Αλλού αναφέρει ότι ο Χαρούν Αρίφ Μπαχάντιρ, προσπάθησε να περάσει από τις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας στα κατεχόμενα με «παράνομο» τρόπο, συνελήφθηκε και διαπιστώθηκε ότι ο λόγος που δεν πέρασε από τον έλεγχο της «αστυνομίας» στα οδοφράγματα είναι γιατί είχε στην κατοχή του ναρκωτικά.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Δεν πάει άλλο», αναφέρεται στην έρευνα για τις εξαγωγές από τα κατεχόμενα, η οποία δείχνει ότι οι εταιρείες στα κατεχόμενα που κάνουν εξαγωγές δήλωσαν ότι αυτό που επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγές δεν είναι τόσο το Κυπριακό και οι επιπτώσεις του όσο τα ψηλά κόστη. Αλλού αναφέρει ότι νέα κρίση προκλήθηκε στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας με την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Φουάτ Ναμσόι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ουζεγίρ Τζαν έφτασε στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου έχοντας στην κατοχή του 300 γραμμάρια ηρωίνης, τα οποία όπως δήλωσε τα έφερε μετά από παραγγελία που είχε από τα κατεχόμενα. Ο ίδιος αλλά και ο συνεργάτης του συνελήφθηκαν.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Έτσι θα ανθίσει ο τουρισμός;», γράφει ότι στο λιμάνι της Κερύνειας υπάρχει πρόβλημα με το εργοστάσιο λυμάτων που αφορά στην παροχή ηλεκτρισμού, το οποίο δεν έχει ακόμα επιλυθεί με αποτέλεσμα τα λύματα να πετάγονται στη θάλασσα και να δημιουργείται τρομερή δυσοσμία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε φοβερό αυτοκινητιστικό δυστύχημα στον κύριο δρόμο Κυθρέας – Κερύνειας, έχασε τη ζωής της 49χρονη από την Άγκυρα. Αλλού αναφέρει ότι νεαρός προσπάθησε να αυτοκτονήσει πάνω από τον τάφο της γιαγιάς του εξαιτίας του χωρισμού του με την αρραβωνιαστικιά του, αλλά ο φίλος του τον απέτρεψε πριν βλάψει τον εαυτό του.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Αντίδραση στην κρυφή απόφαση», αναφέρει ότι το «υπουργικό συμβούλιο» αποφάσισε όπως το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου επεκταθεί προς τους αχυρώνες στην περιοχή της Κυθρέας, χωρίς όμως να δημοσιεύσει την απόφαση του στην «κρατική» εφημερίδα. Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση των κτηνοτρόφων της περιοχής. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο νομικός και ερευνητής Ταϊφούν Ερχιουρμάν, σε σχέση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Μελεάργρου, δήλωσε ότι η θέση ότι «όλοι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους έχει σαπίσει πλέον». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το παράνομο πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής αυτό το μήνα δεν έχει πληρώσει τις κοινωνικές ασφαλίσεις των εργαζομένων του, που ανέρχονται σε 1.1 εκατομμύρια ΤΛ (περίπου 500 χιλιάδες ευρώ).

Keywords
Τυχαία Θέματα