Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 26/7/2013

10:28 26/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η «προεκλογική» εκστρατεία των κομμάτων στα κατεχόμενα και η υπογραφή του οικονομικού πρωτοκόλλου που θέλει να επιβάλει η Άγκυρα στα κατεχόμενα είναι μεταξύ των θεμάτων που κυριαρχούν και σήμερα στο τ/κ Τύπο σήμερα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Μίλα κύριε Ασκάν», αναφέρεται στο θέμα των κατηγοριών που εξαπέλυσαν κύκλοι του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και της προηγούμενης «κυβέρνησης», εναντίον της διακυβέρνησης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, οι οποίες εξετάστηκαν από το «γενικό εισαγγελέα» ο οποίος σύμφωνα με την «πρωθυπουργό» Σιμπέρ Σιμπέλ, απεφάνθη ότι οι κατηγορίες

δεν ευσταθούν και δεν εντόπισε κανένα στοιχείο που να ενοχοποιεί τη «διακυβέρνηση» Ταλάτ. Η εφημερίδα αναρωτιέται γιατί ο «γενικός εισαγγελέας» Ασκάν Ιλγκέν δεν έκανε ο ίδιος δηλώσεις επί του θέματος, αλλά αντί αυτού, στη θέση του μίλησε η «πρωθυπουργός». Στο ίδιο θέμα γράφει ότι ο Ιρσέν Κιουτσιούκ αμφισβητεί τα πορίσματα του «γενικού εισαγγελέα» στη συγκεκριμένη υπόθεση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η sυντεχνία Τουρκοκυπρίων Δασκάλων και η sυντεχνία Τουρκοκυπρίων Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης, σε κοινή τους ανακοίνωση μετά τις ηχογραφήσεις που διέρρευσαν στον Τύπο και οι οποίες δείχνουν τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να ζητάει το 2009 από τον Ερντογάν να παρέμβει ώστε να μην νικήσει τις «εκλογές» το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, καταδικάζουν την πολιτική διαφθορά στα κατεχόμενα καθώς και τις ενέργειες του Ταλάτ.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Μόνοι μας στην εξουσία», γράφει ότι ο Πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ιρσέν Κιουτσιούκ, σε χθεσινοβραδινό συλλαλητήριο του κόμματος του στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, δήλωσε ότι το κόμμα του έχει την δύναμη να βγει στην εξουσία από μόνο του. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Ασίμ Ακάνσοϊ στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργάνωσε το κόμμα του χθες το βράδυ στην κατεχόμενη Λευκωσία, δήλωσε ότι το στάτους κβο τρέμει και ότι έμειναν μόνο τρεις μέρες για την αλλαγή. Αλλού αναφέρει ότι το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την επιστολή δέσμευσης που παρέδωσε η Σιμπέλ Σιμπέρ στην Άγκυρα, όσον αφορά στην εφαρμογή του οικονομικού πρωτοκόλλου που θέλει να εφαρμόσει η Τουρκία στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Γιοργκαντζίογλου: Μόνοι μας στην εξουσία», γράφει ότι ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Οζκάν Γιορκαντζίογλου, δήλωσε ότι προτεραιότητα του κόμματος του είναι να βγει στην εξουσία μόνο του, χωρίς κανένα συνασπισμό. Αλλού γράφει ότι ο Σερντάρ Ντεκτάς δήλωσε ότι είναι αποφασισμένοι και για αυτό θα βγουν στην εξουσία. Αλλού αναφέρει ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός Χαβαντίς, που ανήκει στην εφημερίδα, θα αφιερώσει σχεδόν όλες του τις εκπομπές στο θέμα των «εκλογών».

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Θα είμαστε και πάλι εξουσία», αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ιρσέν Κιουτσιούκ δήλωσε ότι το κόμμα του θα βγει και πάλι στην εξουσία και ότι οι υποστηρικτές του κόμματος θα το στηρίξουν για ακόμα μια φορά. Αλλού γράφει ότι ο T/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι ήταν λάθος κίνηση εκ μέρους του Πρόεδρου Αναστασιάδη, να κάνει το Εθνικό Συμβούλιο να πάρει δεσμευτικές αποφάσεις σε σχέση με το Κυπριακό, γιατί όπως είπε αυτές οι αποφάσεις τελικά μπορεί να γίνουν εμπόδιο στη λύση. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Οζκάν Γιορκαντζίογλου δήλωσε ότι όταν βγουν στην εξουσία θα ζητήσουν το λογαριασμό για όλα τα κακώς έχοντα των κατεχομένων.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με πηχυαίο τίτλο «Το πρώτο κόμμα στην πλατεία» και με φωτογραφία από το χθεσινοβραδινό συλλαλητήριο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στην πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία, αφιερώνει όλο το πρωτοσέλιδο της στο εν λόγω συλλαλητήριο και γράφει ότι το συλλαλητήριο μετατράπηκε σε μια επίδειξη δύναμης με την πλατεία να ξεχειλίζει από κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα