Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 27/5/2013

10:33 27/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η παραίτηση των 8 αντιπολιτευόμενων «βουλευτών» από το κόμμα Εθνικής Ενότητας και η συμμετοχή τους στις επικείμενες «πρόωρες εκλογές» με το Δημοκρατικό Κόμμα μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Ο Τύπος αναφέρεται ακόμη σε σχόλιο επί των εξελίξεων του τέως ηγέτη των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ένα δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε έναν 29χρονο μοτοσικλετιστή, τη συνάντηση Τ/κ με καταγωγή από τη Λεμεσό στο κατεχόμενο Μπογάζι, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Τούμπα το ΚΕΕ»,

αναφέρεται στην παραίτηση των 8 «βουλευτών» και γράφει πως πριν εγκριθεί η πρόταση μομφής από την ψευδοβουλή, το κόμμα Εθνικής Ενότητας έμεινε με 22 «βουλευτές» μετατρεπόμενο σε μειοψηφία. Αλλού γράφει ότι ο Ιρσέν Κιουτσιούκ θύμωσε με τη συμμαχία των 8 αντιπολιτευόμενων με τον Σερντάρ Ντενκτάς και μίλησε για συμπεριφορά που θα αποτελεί «λεκέ» στην πολιτική ιστορία της Κύπρου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της «διακυβέρνησης» (Κιουτσιούκ) δεν δόθηκε ούτε μία νέα άδεια ταξί.

Με τίτλο «Χώρισαν οι δρόμοι τους», η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) αναφέρεται στην παραίτηση των 8 του ΚΕΕ δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να παρουσιαστούν στην πειθαρχική επιτροπή του κόμματος για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, όσον αφορά την υπογραφή της πρότασης μομφής και της ημερομηνίας διεξαγωγής των «πρόωρων εκλογών». Αλλού αναφέρεται σε ένα ακόμη δυστύχημα λόγω υπερβολής ταχύτητας, όπως επισημαίνεται, που στοίχισε τη ζωή σε έναν 29χρονο που οδηγούσε τη μοτοσικλέτα του στο δρόμο Κερύνειας – Μόρφου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στο κατεχόμενο Μπογάζι διοργανώθηκε χθες φεστιβάλ συνεύρεσης Τ/κ με καταγωγή από τη Λεμεσό, στο οποίο συμμετείχαν και Τ/κ που ήρθαν από τη Βρετανία, τον Καναδά, την Τουρκία και την Αυστραλία.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Παραιτήθηκαν, πήγαν στο ΔΚ», αναφέρει ότι οι 8 αντιπολιτευόμενοι «βουλευτές» του ΚΕΕ ανακοίνωσαν ότι δεν θα υπερασπιστούν τους εαυτούς τους στην πειθαρχική επιτροπή, παραιτήθηκαν και αποφάσισαν να συνεχίσουν την πολιτική τους καριέρα στο Δημοκρατικό κόμμα. Αλλού αναφέρει ότι ο 29χρονος Ουγούρ Οζμπουλούτ ανέβηκε στη μοτοσικλέτα του για τελευταία φορά και γράφει ότι πρόκειται για Τούρκο εκ Τουρκίας που βρισκόταν στα κατεχόμενα με άδεια εργασίας και η σορός του αναμένεται σήμερα να σταλεί στον τόπο καταγωγής του. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε πως οι «πρόωρες εκλογές» είναι επίτευγμα του Ντερβίς Έρογλου που ενώ έπρεπε να κρατεί ίσες αποστάσεις από όλα τα κόμματα, ανακατεύθηκε ακόμη και στην εκλογή γενικού γραμματέα του ΚΕΕ.

Με τίτλο «Χώρισαν οι δρόμοι», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) αναφέρεται στην παραίτηση των 8 από το ΚΕΕ, κατηγορώντας τον Ιρσέν Κιουτσιούκ ότι έχει παραβιάσει κάθε «νόμο» και δεν αναγνωρίζει το καταστατικό του κόμματος, γράφοντας πως η παραίτησή τους θα διαβιβαστεί σήμερα στη «βουλή». Αλλού γράφει ότι οι Ε/κ είναι ενοχλημένοι γιατί έρχονται στην Κύπρο δύο αρμόδιοι των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Βρετανίας για το δείπνο των ηγετών στις 30 Μαϊου. Σε άλλο θέμα πάλι για το Κυπριακό αναφέρει ότι Βρετανία και ΗΠΑ έχουν διαφορετική άποψη και ενώ η πρώτη θεωρεί πως για να αρχίσουν οι συνομιλίες πρέπει να εξυγιανθεί η οικονομία στις ελεύθερες περιοχές, οι δεύτερες θέλουν «γρήγορη λύση».

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Το ΚΕΕ είναι ένα σοβαρό τραύμα», αναφέρεται σε δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην εφημερίδα για τις εξελίξεις στα κατεχόμενα, όπου – μεταξύ άλλων – διαψεύδει πως ο Ερντογάν του τηλεφώνησε ζητώντας του να ασκήσει πιέσεις στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα για το θέμα της πρότασης μομφής και των «πρόωρων εκλογών». Αλλού γράφει ότι οι 8 αντιπολιτευόμενοι «βουλευτές» του ΚΕΕ ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από το κόμμα και ότι θα κατέλθουν στις «εκλογές» σε κοινή λίστα με το Δημοκρατικό Κόμμα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην εκδρομή και συνεύρεση των Τ/κ από τη Λεμεσό στο κατεχόμενο Μπογάζι.

Keywords
Τυχαία Θέματα