Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 31/5/2013

10:11 31/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι εξελίξεις γύρω από τις επικείμενες «πρόωρες εκλογές» στα κατεχόμενα, οι δηλώσεις των αρχηγών κομμάτων και το χθεσινό δείπνο Αναστασιάδη –Έρογλου κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα», με τίτλο «ΡΤΚ και ΚΚΔ χέρι-χέρι στην εξουσία», αναφέρει ότι με την χθεσινή απόφασή της η ψευδοβουλή οριστικοποίησε ότι οι «πρόωρες εκλογές» στα κατεχόμενα θα πραγματοποιηθούν στις 28 Ιουλίου. Την απόφαση ψήφισαν οι «βουλευτές» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος. Η απόφαση καταψηφίστηκε από τους «βουλευτές» του Κόμματος Κοινοτικής

Δημοκρατίας του Δημοκρατικού Κόμματος και τους οκτώ «βουλευτές» που αποχώρησαν από το ΚΕΕ.

Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος – Εθνικές Δυνάμεις Σερντάρ Ντενκτάς σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι το κόμμα του καταβάλλει προσπάθεια για μια πραγματική “κυβέρνηση”, για αλλαγή και μια διαφορετική πολιτική πορεία. Αλλού αναφέρει ότι εργάτης που δούλευε στην οικοδομή ξενοδοχείου στον Άγιο Επίκτητο έπεσε από ύψος 10 μέτρων, χτύπησε στο μπετόν και έχασε τη ζωή του.

Με τίτλο «Θα ξεσκεπάσουμε τις δολοπλοκίες τους», η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΕ Νετζτέτ Νούμαν δήλωσε ότι θα ξεσκεπάσουν τις δολοπλοκίες και τα όσα έχουν κάνει οι οκτώ «βουλευτές» που αποχώρησαν από το κόμμα και στήριξαν την πρόταση μομφής εναντίον της «κυβέρνησης». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το «υπουργικό συμβούλιο» παραχώρησε «υπηκοότητα» στον μέχρι πριν 4 μήνες Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Ερτουρούλ Γκιουνάι. Αλλού γράφει ότι στο χθεσινό δείπνο Αναστασιάδη –Έρογλου, έγινε μόνο φιλική κουβέντα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς», με τίτλο «Το ποσό θα το δώσει η Τουρκία», αναφέρεται στην απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» όπως χρησιμοποιήσει το ποσό των 6 εκατομμυρίων ΤΛ (περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ), με το οποίο θα αγόραζε ξενοδοχείο το οποίο βρίσκεται στο Καπούτι, με σκοπό να το μετατρέψει σε οίκο ευγηρίας, για να γλυτώσει τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου West Queen Resort από την χρεοκοπία. Όπως αναφέρει, τα λεφτά θα δοθούν από την αντιπροσωπεία για βοήθεια της “πρεσβείας” της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά το χθεσινό δείπνο Αναστασιάδη και Έρογλου δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες δεσμευτήκαν στο να είναι αφοσιωμένοι στην διαδικασία συναντήσεων. Αλλού αναφέρει ότι οριστικοποιήθηκε η διεξαγωγή των «πρόωρων εκλογών» στις 28 Ιουλίου.

Με τίτλο «Ξεκίνημα με δείπνο», η εφημερίδα «Κίπρις» αναφέρει ότι οι Αναστασιάδης και Έρογλου δήλωσαν χθες την δέσμευσή τους για μία λύση η οποία θα είναι αποδεχτή και από τις δύο πλευρές και θα φέρει μια λαμπερή ειρήνη σε όλο το νησί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι 16 οικονομικές οργανώσεις των κατεχομένων, με επιστολή τους στον Αλεξάντερ Ντάουνερ, διαμαρτυρήθηκαν για τη δήλωση Αναστασιάδη ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν μπορούν να ξεκινήσουν από το σημείο που είχαν μείνει το 2012. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος – Εθνικές Δυνάμεις Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι το κόμμα του θα φέρει την πολιτική αλλαγή που απαιτεί ο λαός εδώ και τόσο καιρό.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» με τίτλο «Όλα τέλεια», αναφέρει ότι το «υπουργικό συμβούλιο» εξουσιοδότησε το «υπουργείο οικονομικών» όπως ενοικιάσει για 49 χρόνια έκταση αξίας εκατομμυρίων στερλινών, που βρίσκεται στην περιοχή Καράκουμι, στην τουριστική εταιρία Καγιά. Αλλού αναφέρει ότι το χθεσινό δείπνο Αναστασιάδη –Έρογλου έγνε σε ήσυχο κλίμα και ότι οι δύο ηγέτες δεν έκαναν καμία δήλωση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι συνελήφθηκε ο Εσρέφ Ερενσού, ύποπτος για την απειλή βόμβας στη «βουλή», αλλά αφέθηκε ελεύθερος.

Keywords
Τυχαία Θέματα