Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 4/9/2013

10:16 4/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η παραδοχή του γγ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, Ασίμ Ακανσόι ότι ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Μπεσίρ Αταλάι πήρε τηλέφωνο τον πρόεδρο του κόμματος, την νύχτα που συνεδρίαζε η κομματική βουλή του ΡΤΚ για να τον παραινέσει να συνεργαστούν με το κόμμα Εθνικής Ενότητας και όχι με το Δημοκρατικό κόμμα – Εθνικές δυνάμεις του Σερντάρ Ντενκτάς, κυριαρχεί στα περισσότερα πρωτοσέλιδα.

Οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες ασχολούνται επίσης με τις προαγωγές στην «αστυνομία» που δημιούργησαν αντιδράσεις αλλά

και έκπληξη λόγω του χρόνου που επιλέγηκε να δημοσιοποιηθούν, την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της νέας «κυβέρνησης», τις ελλείψεις στα σχολεία ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, την χθεσινή πρώτη συνεδρία του νέου «υπουργικού», κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «έδωσε τα ρέστα του ΑΚΡ» αναφέρεται σε θαρραλέες – όπως τις χαρακτηρίζει – δηλώσεις του γγ του ΡΤΚ, Ασίμ Ακανσόι, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρόεδρος, Μπεσίρ Αταλάι τους τηλεφώνησε, λέγοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε μια ηγεμονική, τυραννική προσέγγιση. Θα δημιουργήσουμε το δικό μας σύστημα». Αλλού γράφει ότι οι δύο πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν χθες στην ανατολική Μεσόγειο δημιούργησαν μεγάλο πανικό παγκοσμίως, ενώ η Ρωσία έκανε λόγο για πιθανότητα ενός Τρίτου Παγκοσμίου πολέμου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην περίπτωση του νεαρού Ερκάι που έχασε την όρασή του σε ατύχημα στο στρατό και γράφει ότι την ευαισθησία που δεν έδειξαν οι πολιτικές οργανώσεις έδειξε ο «διοικητής» των «δυνάμεων ασφαλείας», Μπακί Καβούν, ο οποίος κατέβαλε το ποσό των 47.000 ΤΛ (18.100 ευρώ περίπου) που χρειάζονται για την μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων στο στρατιωτικό νοσοκομείο GATA της Άγκυρας.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Η Άγκυρα έκανε υποδείξεις» αναφέρεται στις δηλώσεις Ακανσόι για την παρέμβαση Αταλάι προς τον Οζκάν Γιοργκαντζίογλου να συνεργαστεί με το ΚΕΕ, αντί του ΔΚ, για τον σχηματισμό συνασπισμού. Ο Ακανσόι είπε πως το ΡΤΚ κράτησε το λόγο του και άκουσε τη βάση του, δήλωσε πως το οικονομικό πακέτο (Άγκυρας-ψευδοκράτους) θα αλλάξει και χαρακτήρισε ντροπή το γεγονός ότι δεν υπάρχει γυναίκα στο νέο «υπουργικό συμβούλιο». Αλλού γράφει ότι στην πρώτη συνεδρία του νέου «υπουργικού» ο Οζκάν Γιοργκαντζίογλου δήλωσε ότι θα εργαστούν εντατικά για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η «χώρα». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι υπάρχει χάος στη εκπαίδευση και ενώ μετράμε μέρες μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς υπάρχουν 120 εκπαιδευτικοί που αναμένουν να μετατεθούν, ενώ υπάρχει έλλειψη 49 δασκάλων.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Το πρώτο γκολ από την αστυνομία» γράφει ότι ακόμη και αν η «γενική αστυνομική διεύθυνση» νομικά υπάγεται στην «πρωθυπουργία», ο «πρωθυπουργός» Γιοργκαντζίογλου δεν είχε ιδέα για τις προαγωγές που ανακοινώθηκαν χθες, αλλά το έμαθε από τα ΜΜΕ, ενώ οι προαγωγές έχουν δημιουργήσει ένταση στο «αστυνομικό σώμα» και πολλοί είναι αυτοί που ετοιμάζονται να προσφύγουν στην δικαιοσύνη. Αλλού γράφει ότι ένα από τα δυσκολότερα καθήκοντα της νέας «κυβέρνησης» είναι η «αρχή ηλεκτρισμού», ΚΙΒ ΤΕΚ, η οποία παίρνει πολλά χρήματα από το ψευδοκράτος αλλά δεν μπορεί να πληρώσει τους μισθούς ενώ τα καύσιμα μπορεί να τα παίρνει μόνο με δάνειο από την τράπεζα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι αγορές για την νέα σχολική χρονιά καίνε τις τσέπες.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Τα δημόσια σχολεία δεν είναι έτοιμα» αναφέρει ότι οι συντεχνίες δασκάλων και καθηγητών KTÖS και KTOEÖS κατήγγειλαν πως λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς υπάρχουν πολλά προβλήματα, όπως οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, κτίρια που δεν έχουν τελειώσει οι επιδιορθώσεις και οι επισκευές. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη χθεσινή πρώτη συνεδρία του νέου «υπουργικού συμβουλίου» γράφοντας ότι θα δοθεί προσοχή στις εξοικονομήσεις. Αλλού γράφει ότι η «αστυνομία» κατάσχεσε τόνους παράνομου κρέατος που μεταφέρθηκε παράνομα από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές και για την υπόθεση συνελήφθηκαν δύο άτομα.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Κρίση προαγωγών» αναφέρεται στις προαγωγές της «αστυνομίας» που ανακοινώθηκαν την ημέρα που η νέα «κυβέρνηση» αναλάμβανε καθήκοντα, προκαλώντας – όπως γράφει – έκπληξη, αλλά και μια νέα κρίση, ενώ ο «πρωθυπουργός» Γιοργκαντζίογλου μετέφερε την ενόχλησή του στην «αστυνομία» και την «διοίκηση των δυνάμεων ασφαλείας». Αλλού γράφει ότι το λάδι ελιάς που φυλάσσεται σε πλαστικά δοχεία για πολύ καιρό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και δημοσιεύει δηλώσεις του «διευθυντή» του «τμήματος» γεωργίας που συμβουλεύει όπως η φύλαξη του ελαιόλαδου γίνεται σε γυάλινα δοχεία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η «αστυνομία» ψάχνει παντού τον μικρό Αρντά Τσιελεμπί, 18 μηνών ενώ υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να απήχθηκε από τον πατέρα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα