Επιτακτική προτεραιότητα η οικοδόμηση Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου

10:47 24/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το ζήτημα της οικοδόμησης ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου αποτελεί επιτακτική προτεραιότητα, δεδομένων των εξελίξεων που αλλάζουν άρδην τις δομές διακυβέρνησης στον αραβικό κόσμο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Ιωνάς Νικολάου, σε χαιρετισμό του στη Διάσκεψη Προέδρων Επιτροπών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται  στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών συναντήσεων που φιλοξενεί η Βουλή

των Αντιπροσώπων η Βουλή στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας  του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε πως οι συνθήκες αστάθειας και αβεβαιότητας που δημιουργούνται και παράλληλα το γεγονός ότι η ΕΕ αποτελεί μιαν περιοχή ειρήνης, δικαιοσύνης και ευημερίας ωθούν μεγάλους αριθμούς ανθρώπων να επιδιώξουν έναν καλύτερο μέλλον για τους ιδίους και τις οικογένειές τους στην ΕΕ.

Η Κύπρος, είπε, όπως και άλλα κράτη μέλη της Ένωσης που βρέχονται από τη Μεσόγειο λόγω της γειτνίασής τους με περιοχές που διέρχονται μιαν μακράν περίοδο πολιτικών αναταραχών, όπως η Μέση Ανατολή και η Βόρειος Αφρική, αποτελούν κατά κόρον κράτη εισδοχής μεταναστών με όλες τις επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται.

Ωστόσο, επεσήμανε, παρά τις διοικητικές προκλήσεις που το γεγονός αυτός θέτει επί τάπητος δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζεται με πνεύμα αλληλεγγύης τόσο ανάμεσα στα κράτη μέλη όσο και ως προς τις ανάγκες των αιτητών ασύλου, λόγω της ανθρωπιστικής τους διάστασης που δεν μπορεί να αγνοηθεί, ιδίως από όσους έχουν βιώσει την προσφυγιά όπως η Κύπρος.

Από την άλλη, ανέφερε, η επιτυχής ένταξη των νομίμων διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες υποδοχής αποτελεί προϋπόθεση για ευημερία τόσο των Ευρωπαίων πολιτών όσο και των μεταναστών, ενώ η πλήρης και δυναμική αξιοποίησή τους έχει αποτελέσει και συνεχίζει να αποτελεί πηγή πλούτου με κάθε έννοια για την ίδια την Ένωση και τους λαούς της, ενδυναμώνοντας την θέση της στο διεθνές πεδίο και επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί μιαν ανοικτή, φιλόξενη κοινότητα που έχει οικοδομηθεί στη βάση ανθρωπιστικών αρχών και αξιών.

Είναι ωστόσο βασική προϋπόθεση η ένταξη αυτή να βασιστεί σε ένα ξεκάθαρο σύνολο συμφωνημένων αρχών με σαφή τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όσων εμπλέκονται, είπε ο κ. Νικολάου.

Αναφερόμενος στην Κοινοβουλευτική Διάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Προεδρίας, στα πλαίσια της οποίας εντάσσεται και αυτή η Διάσκεψη, ο κ. Νικολάου είπε πως ο γενικότερος στόχος είναι η ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν έντονα τους πολίτες της Ένωσης και που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, σε αρμονία με τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την Κυπριακή Προεδρία, στα πλαίσια του Τρίο Προεδρίας.

Ο κ. Νικολάου είπε πως η επικέντρωσή μας σε ζητήματα που άπτονται των πιο έντονων ανησυχιών των πολιτών είναι φυσικό επακόλουθο του γεγονότος ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων όπως και όλα τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ αποτελούν τους εκπροσώπους των λαών που τους εκλέγουν και είναι ως εκ τούτου επιφορτισμένοι με το ρόλο της δ

Keywords
Τυχαία Θέματα