Επίτιμος Διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο του Κεντ ο Γιώργος Αρέστης

16:38 29/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Κύπριος Δικαστής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιώργος Αρέστης αναγορεύθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κεντ σε Επίτιμο Διδάκτορα για τη συνεισφορά του στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι «μεταξύ των δώδεκα αποδεκτών του τιμητικού αυτού τίτλου για το 2013 βρίσκονται γνωστοί καθηγητές πανεπιστημίου, επιστήμονες, διπλωμάτες και συγγραφείς, ωστόσο ο κ. Αρέστης είναι ο μόνος μη Άγγλος μεταξύ αυτών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο κ. Αρέστης, ο οποίος κατάγεται από την Αμμόχωστο, ξεκίνησε την

καριέρα του ως δικηγόρος στη γενέτειρα του και, μετά την τουρκική εισβολή, στη Λευκωσία και τη Λεμεσό».

Ακολούθησε στη συνέχεια μια πετυχημένη καριέρα Δικαστή, που τον οδήγησε να διοριστεί Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου το 2003.

Το Μάιο του 2004 διορίστηκε ως ο πρώτος Κύπριος Δικαστής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα.

Στην τελετή απονομής του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα, η οποία πραγματοποιήθηκε στον καθεδρικό ναό του Καντέρμπερυ, ο Καθηγητής John Fitzpatrick έκανε αναφορά στην καριέρα του κ. Αρέστη και στη σημασία ορισμένων από τις πρόσφατες αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ με σύνθεση όπου συμμετείχε ο κ. Αρέστης.

Τοποθέτησε δε την πορεία του κ. Αρέστη μέσα στις γενικότερες εξελίξεις στη χώρα μας, τονίζοντας τον καταλυτικό χαρακτήρα της προσφυγοποίησης και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προέκυψαν από την τουρκική εισβολή.

Στην αντιφώνησή του, ο τιμώμενος αναφέρθηκε στη μοίρα της κατεχόμενης ακόμα πόλης του. Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία και την επιρροή του ελληνικού πολιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο και ιδιαίτερα στην περιοχή του Κεντ.

Τέλος, αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραματίζει το Δίκαιο της ΕΕ στη ζωή του κάθε Ευρωπαίου, ιδιαίτερα μέσα από το θεσμό του πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα δικαιώματα που αυτός παρέχει.

Η διάκριση του κ. Αρέστη αποτελεί τιμή για τον ίδιο, αλλά και για την κυπριακή Δικαιοσύνη και την κυπριακή νομική επιστήμη, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα