Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας: Να αποφεύγονται οι σαρωτικές αναφορές σε λαθρομετανάστες

12:33 17/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας καλεί τους κρατικούς λειτουργούς, τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους να αποφεύγουν σαρωτικές αναφορές σε λαθρομετανάστες, δεδομένου ότι υπάρχουν διάφορες κατηγορίες αλλοδαπών που διαμένουν στην Κύπρο ως επίσης να αποφεύγουν αναφορές στην εθνοτική καταγωγή οποιουδήποτε εκτός από τις περιπτώσεις στις οποίες η αναφορά είναι αναγκαία για το δημόσιο συμφέρον ή απολύτως απαραίτητη.

Σε ανακοίνωση της με αφορμή

παράπονα που υπέβαλε η Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ) και αφορούσαν σε δημοσιεύματα ιστοσελίδων και εφημερίδων που, σύμφωνα με την ΚΙΣΑ, στοχοποιούσαν μετανάστες και προωθούσαν τη ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό, η Επιτροπή αναφέρει ότι «δεν θεώρησε σκόπιμο να αποφανθεί επί των λεπτομερειών είτε των δημοσιευμάτων είτε των παραπόνων, γιατί έκρινε ότι θα ήταν πιο πρόσφορο και αποτελεσματικό να επικεντρωθεί στο σοβαρό θέμα του φαινομένου της δημιουργίας αντιμεταναστευτικού κλίματος και αισθημάτων προκατάληψης εναντίον των αλλοδαπών στο σύνολό τους».

Η Επιτροπή αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι «κατά κανόνα δηλώσεις επισήμων (εκπροσώπων της Αστυνομίας και άλλων κρατικών λειτουργών) καθώς και δημοσιεύματα στα ΜΜΕ οσάκις αναφέρονται σε περιπτώσεις αδικημάτων, εγκλημάτων ή ακόμη και απλής παραβατικής συμπεριφοράς, στις οποίες τα ύποπτα άτομα δεν είναι Κύπριοι, κάνουν ειδική αναφορά στο γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι είναι αλλοδαποί. Το ίδιο δεν συμβαίνει οσάκις οι ύποπτοι είναι Κύπριοι, δηλαδή δεν αναφέρεται η εθνοτική καταγωγή των υπόπτων», προσθέτει.
Η Επιτροπή θεωρεί «ότι στερεότυπη αναφορά σε αλλοδαπούς όταν δεν υπάρχει αποχρών λόγος οδηγεί σε διαχωρισμό του τύπου «εμείς και οι άλλοι» και τείνει να δημιουργήσει στάσεις και συμπεριφορές προκατάληψης εναντίον των αλλοδαπών και να καλλιεργήσει κλίμα ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας, που οδηγεί σε ρατσισμό και ρατσιστικές συμπεριφορές, καθώς και στην εδραίωση της αβάσιμης και λανθασμένης αντίληψης ότι για όλα τα κακά στον τόπο φταίνε ή ευθύνονται οι ξένοι».

Παράλληλα, η Επιτροπή θεωρεί ότι «οι κρατικοί λειτουργοί, τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι πρέπει να αποφεύγουν σαρωτικές αναφορές σε λαθρομετανάστες, δεδομένου ότι υπάρχουν διάφορες κατηγορίες αλλοδαπών που διαμένουν στην Κύπρο. Πρέπει επίσης να έχουν υπόψη ότι ανεξάρτητα από το καθεστώς τους, οι αλλοδαποί έχουν τα ίδια δικαιώματα και τυγχάνουν της ίδιας προστασίας από το νόμο έναντι παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους», συμπληρώνει.
Η Επιτροπή καλεί τους κρατικούς λειτουργούς, τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους «να αποφεύγουν αναφορές στην εθνοτική καταγωγή οποιουδήποτε εκτός από τις περιπτώσεις στις οποίες η αναφορά είναι αναγκαία για το δημόσιο συμφέρον ή απολύτως απαραίτητη».

«Ο γενικός κανόνας είναι να αποφεύγεται η αναφορά στην ιδιότητα ατόμων ως αλλοδαπών αν τέτοια αναφορά δεν θα εθεωρείτο αναγκαία ή δεν θα γινόταν στην περίπτωση Κυπρίων», καταλήγει η Επιτροπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα