Επιβολή εξώδικων προστίμων για κάπνισμα και από Υγειονομικούς Επιθεωρητές

21:22 21/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εξουσία να επιβάλλουν εξώδικα πρόστιμα, σε περίπτωση διάπραξης αδικημάτων σχετικά με τον έλεγχο του καπνίσματος, παρέχεται και στους υγειονομικούς επιθεωρητές του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, με τροποποιητικό νόμο, τον οποίο ψήφισε ομόφωνα σήμερα το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής.

Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις κρίθηκαν αναγκαίες, προκειμένου και οι υγειονομικοί επιθεωρητές του Υπουργείου Υγείας να έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν στην έκδοση ειδοποιήσεων

εξώδικων προστίμων, σε περίπτωση παραβάσεων του νόμου περί προστασίας της υγείας και για τον έλεγχο του καπνίσματος, όπως ισχύει για τα μέλη της Αστυνομίας και τους υγειονομικούς επιθεωρητές των Δήμων.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το Υπουργείο Υγείας είχε μόνον τη δυνατότητα λήψης δικαστικών μέτρων εναντίον των παραβατών και η ποινή που δύνανται να επιβάλλουν τα Δικαστήρια ανέρχεται μέχρι τα 2.000 ευρώ.

Με τη νέα νομοθεσία επιτυγχάνεται η ίση μεταχείριση των πολιτών, δεδομένου ότι το εξώδικο πρόστιμο, που επιβάλλεται στις περιπτώσεις αυτές από τα άλλα εξουσιοδοτημένα για την εφαρμογή της νομοθεσίας πρόσωπα, ανέρχεται στα 85 ευρώ.

Μετά την ψήφιση του νόμου αυτού, θα προωθηθεί από το Υπουργείο Υγείας η νενομισμένη διαδικασία για την έκδοση διατάγματος από το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να προστεθεί στην τροποποιηθείσα βασική νομοθεσία πίνακας, όπου θα καθορίζονται τα αδικήματα για τα οποία θα επιβάλλουν εξώδικα πρόστιμα οι υγειονομικοί επιθεωρητές του Υπουργείου Υγείας.

Keywords
Αναζητήσεις
πίνακας εξώδικων προστίμων
Τυχαία Θέματα