Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας

10:32 13/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με τον βραδύτερο ρυθμό των τριών σχεδόν τελευταίων ετών αναπτύχθηκε η οικονομία της Κίνας τους τρεις πρώτους μήνες του 2012, αυξάνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών ότι δεν έχει τέρμα η συνεχής μείωση του ρυθμού ανάπτυξης που σημειώθηκε κατά τα πέντε τελευταία τρίμηνα και ότι χρειάζεται περισσότερη πολιτική δράση για ανατροπή των δεδομένων.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Κίνας κατά το πρώτο τρίμηνο επιβραδύνθηκε στο 8,1%, από

8,9% στους προηγούμενους τρεις μήνες, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η κινέζικη Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ρυθμό ανάπτυξης 8,3%.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ επισκίασαν τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν επίσης την Παρασκευή και έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή Μαρτίου ενισχύθηκε 11,9%, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν το Μάρτιο 15,2% και οι πάγιες επενδύσεις, που αποτελούν ένα από τους κύριους οδηγούς της κινέζικης οικονομίας, ενισχύθηκαν κατά το τρίμηνο 20,9%.

Τα στοιχεία ήταν σε γενικές γραμμές στη βάση των συντηρητικών εκτιμήσεων των επενδυτών, οι οποίοι ανησυχούν τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο καθοδικός οικονομικός κύκλος της Κίνας θα επεκταθεί και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς η κινέζικη οικονομία παλεύει να ξεφύγει από την χειρότερη επιβράδυνση που βιώνει από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/09.

”Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η οικονομία εξακολουθεί να επιβραδύνεται και ο τομέας των ακινήτων είναι σαφώς αποπληθωρισμένος”, δήλωσε ο Κινέζος οικονομολόγος της Societe Generale στο Χονγκ Κονγκ Yao Wei.

”Κοιτάζοντας τα στοιχεία για τα ακίνητα, φαίνεται ότι έχει αρχίσει τελικά η διόρθωση. Νομίζω ότι αυτή η τάση θα συνεχίσει και θα παρασύρει την ανάπτυξη ακόμη χαμηλότερα τους επόμενους μήνες και γι ‘αυτό δεν νομίζω ότι αυτό είναι το τέρμα. Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθεί περισσότερη νομισματική χαλάρωση για να προληφθεί μια μεγαλύτερη επιβράδυνση”, πρόσθεσε.

Η επένδυση σε ακίνητη περιουσία αυξήθηκε το Μάρτιο με τον βραδύτερο ετήσιο ρυθμό από τα μέσα του 2009, όταν οι πολιτικοί στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ανακοίνωσαν πακέτο μέτρων ύψους 4 τρισεκατομμυρίων γουάν (635 δισεκατομμύρια δολάρια) για τόνωση της οικονομίας ώστε να αποφύγει την οικονομική κρίση.

Οι επενδύσεις στα ακίνητα ανέρχονται περίπου στο 13% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Κίνας το 2011 και ο τομέας επηρεάζει άμεσα περισσότερες από 40 βιομηχανίες.

Ανάπτυξη 8% θεωρείται ευρέως ως το όριο στο οποίο η Κίνα αδυνατεί να δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας για τους νεοεισερχόμενους στα 800 εκατομμύρια εργατικό δυναμικό της, αυξάνοντας τον κίνδυνο κοινωνικής αστάθειας που απεχθάνεται το Πεκίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα