Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα

09:08 9/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Επιβράδυνση παρουσιάζει ο πληθωρισμός στην Κίνα, φτάνοντας στο 2,2% τον Ιούνιο, που αποτελεί το χαμηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2010, αφήνοντας έτσι περισσότερο περιθώριο στο Πεκίνο για ελιγμούς προκειμένου να ενισχύσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Οπως ανακοίνωσε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών της χώρας, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,2% τον Ιούνιο σε σχέση με 3,0% το Μάιο. Για το πρώτο εξάμηνο του 2012, ο πληθωρισμός έφθασε το 3,3%, τιμή που βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από το στόχο του 4% για όλο το έτος.

Τα στοιχεία του πληθωρισμού

είναι τα τελευταία μιας σειράς δεδομένων που καταδεικνύουν επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, με αναλυτές να εκτιμούν ότι αφήνουν περιθώριο στην κυβέρνηση να ενεργήσει πιο επιθετική σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη.

“Η επιβράδυνση του Δείκτη δίνουν στην Κεντρική Τράπεζα περισσότερο περιθώριο για να σταθεροποιήσει την οικονομία, καθώς προηγουμένως έπρεπε να ισορροπεί μεταξύ πληθωριστικών πιέσεων και επιβράδυνσης της ζήτησης”, δήλωσε ο Τανγκ Γιανβέι, οικονομολόγος στην Τράπεζα Επικοινωνιών με έδρα τη Σαγκάη.

Η οικονομία της Κίνας παρουσίασε ανάπτυξη 8,1% το `α τρίμηνο του 2012 σε ετήσια βάση, που ήταν το χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης σε τρία χρόνια. Την Παρασκευή η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το β` τρίμηνο την Παρασκευή.

Οι αρχικές προβλέψεις νωρίτερα φέτος έκαναν λόγο για ετήσια ανάπτυξη 7,5% σε σχέση με 9,2% πέρσι και 10,4% το 2010. Ωστόσο, η κινεζική ΚΤ προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε μείωση του βασικού της επιτοκίου για δεύτερη φορά σε ένα μήνα σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, που οδήγησε τους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η οικονομία θα παρουσίαζε περισσότερη επιβράδυνση απ` ότι αναμενόταν.

Keywords
Τυχαία Θέματα