Επτά εισηγήσεις του ΕΥΡΩΚΟ για διάσωση της οικονομίας

15:02 15/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την έκκληση του Ευρωπαϊκού Κόμματος για συλλογική διαβούλευση με στόχο ένα αποδεκτό σύμφωνο διάσωσης της οικονομίας που όλοι θα σεβαστούν και το οποίο θα επιμερίζει και το πολιτικό κόστος των μέτρων που απαιτούνται, επανέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος του Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

Παρουσιάζοντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη τις επτά εισηγήσεις του Ευρωπαϊκού Κόμματος για την οικονομία, ο κ. Συλλούρης είπε ότι “το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα επιμένει ορθολογιστικά για την οικονομία και όχι κομματικά” και πρόσθεσε ότι “η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν πρέπει να την κάνουμε δυσκολότερη

είτε με αρνητικές προβλέψεις είτε με συγκρουσιακές προσεγγίσεις, γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμη δυνατότητες να διορθώσουν την οικονομία μας”.

“Απαιτείται απλώς επίδειξη καλής θέλησης και όλοι να δείξουμε στους πολίτες ότι λειτουργούμε ομόγνωμα και με υπευθυνότητα”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, το Ευρωπαϊκό Κόμμα εισηγείται όπως μη γίνουν άλλες αποκοπές μισθών στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, αλλά να καταργηθεί η υπερωριακή αμοιβή και να υιοθετηθεί υποχρεωτική πεντάωρη υπερωριακή απασχόληση ανά εβδομάδα, προσφορά προς το κράτος, χωρίς αμοιβή για να αυξήσουμε την παραγωγή μας.

Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσον το Ευρωπαϊκό Κόμμα εισηγείται την επέκταση κατά πέντε ώρες την εβδομάδα του υφιστάμενου ωραρίου εργασίας, ο κ. Συλλούρης απάντησε καταφατικά, λέγοντας να γίνει αυτό “εκεί που χρειάζεται”.

“Θα μπορούν να δουλέψουν πέντε ώρες περισσότερο, αν το απαιτεί η υπηρεσία, χωρίς να πληρωθούν”, πρόσθεσε.

Ο κ. Συλλούρης είπε ακόμη ότι “αν υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις όπου είναι ετεροβαρή τα έσοδα σε σχέση με τον μισθό και τις υπερωρίες μπορούμε να το δούμε και διαφορετικά, διότι μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας αντί να πληρώνονται υπερωρίες”, προσθέτοντας ότι “θα πρέπει να αποφασίσουμε τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια ότι δεν θα πληρώνεται κανένας υπερωρίες και να εξασφαλίσουμε στους εργαζόμενους ότι δεν θα γίνει καμία αποκοπή μισθού”.

“Αυτό είναι μια προσωρινή προσέγγιση”, είπε ο κ. Συλλούρης, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνεται ότι “το παίρνουν πολλοί αρνητικά αλλά αν δεν πάρουν το μήνυμα των καιρών”, όπως είπε, “πολύ φοβούμαι ότι του χρόνου έτσι καιρό θα μιλούμε όχι για μειώσεις υπερωριών αλλά μειώσεις μισθών”.

Πρόσθεσε ότι “το Ευρωπαϊκό Κόμμα λειτουργεί προληπτικά γιατί δεν είναι διατεθειμένο να ψηφίσει μειώσεις μισθών γιατί κάποιοι είτε σε επίπεδο πολιτικό είτε σε επίπεδο συντεχνιακό δεν θα ακούσουν τις σημερινές εισηγήσεις μας όπως δεν άκουσαν πολλές εισηγήσεις μας εδώ και τρία, τέσσερα χρόνια”.

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, το Ευρωπαϊκό Κόμμα εισηγείται επίσης με υπουργικές αποφάσεις να επιταχυνθεί η αδειοδότηση οικοδομικών και ενεργειακών έργων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να γίνει παρέμβαση της Κυβέρνησης προς τις τράπεζες ώστε να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού για να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και να προστατευθούν οι δανειολήπτες, να δοθούν κίνητρα επίσπευσης της υλοποίησης μεγάλων έργων με τη σύμπραξ

Keywords
Τυχαία Θέματα