Έρχεται σύντομα ο νέος οίκος αξιολόγησης Dagong Global Credit από Κίνα και Ρωσία

10:34 20/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σκληρό ανταγωνισμό αναμένεται να αποκτήσουν σύντομα οι Standard & Poor/s, Moody/s και Fitch, που ουσιαστικά κατέχουν σήμερα το μονοπώλιο στο πεδίο της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Σύντομα όμως μπορεί να αποκτήσουν σκληρό ανταγωνισμό, προερχόμενο μάλιστα από την Κίνα. Τέλη Οκτωβρίου ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong Global Credit ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συμμαχήσει με την ρωσική RusRating και την αμερικανική Egan-Jones Ratings για να σχηματίσουν «έναν ανεξάρτητο οίκο αξιολόγησης» και να «συμβάλουν

στην μεταρρύθμιση του διεθνούς συστήματος αξιολόγησης».

Αρχές του 2008, της χρονιάς της κρίσης, οι μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έδιναν ακόμη άριστα σε τοξικά αμερικανικά στεγαστικά δάνεια και σε υπό κατάρρευση τράπεζες. Οι τρεις μεγάλοι οίκοι Standard & Poor/s, Moody/s και Fitch έβαλαν με αυτόν τον τρόπο το δικό τους λιθαράκι στο ξέσπασμα της κρίσης. Οι τρεις «μεγάλοι» δέχονται έκτοτε εντονότατη κριτική, μεταξύ άλλων και για τις αξιολογήσεις ευρωπαϊκών κρατών. Όπως σημειώνει ο καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του St. Gallen Μάνφρεντ Γκέρτνερ:

«Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αξιολογήθηκαν όντως τα τελευταία 10 χρόνια πολύ χειρότερα από όσο θα επέτρεπαν τα οικονομικά τους και η γενικότερη οικονομική τους κατάσταση».

Παρόλα αυτά όμως, χωρίς τους τρεις αυτούς οίκους αξιολόγησης δεν κινείται τίποτα στις αγορές. Standard & Poor/s, Moody/s και Fitch μοιράζονται σήμερα το 95 % της αγοράς των αξιολογήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα