Έρογλου: «Αυτοί το δρόμο τους κι εμείς τον δικό μας»

20:38 14/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο τ/κ «λαός» έχει ένα «κράτος» σύγχρονο και δημοκρατικό και «δεν μας λείπει τίποτε από τα αναγνωρισμένα κράτη, έχουμε πολύ περισσότερα», ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου στο σημερινό του διάγγελμα για την αυριανή επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Με τη δύναμη που του δίδει η ύπαρξη του «κράτους», πρόσθεσε, παρακάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προσπαθεί να βρει μια λύση «με τους Ε/κ γείτονές μας». Υποστήριξε δε ότι το ψευδοκράτος μπορεί να ιδρύθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1983, αλλά οι Τ/κ δεν ήταν

η πρώτη φορά που ζούσαν αυτό το γεγονός καθώς, όπως υποστήριξε, η ύπαρξη των Τ/κ στην Κύπρο άρχισε το 1571 και αυτό – είπε – πρέπει ιστορικά να το γνωρίζουν οι νέες γενιές. «Εμείς ήρθαμε με το κράτος μας στην Κύπρο».

Επανέλαβε και τον ισχυρισμό ότι δεν είναι οι Τ/κ που κατέστρεψαν την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά όλοι οι ε/κ ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, έβλεπαν την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας σαν ένα βήμα ένωσης με την Ελλάδα και γι’ αυτό – είπε – ετοιμάστηκε το σχέδιο Ακρίτας, προτάθηκαν τα 13 σημεία αλλαγής του συντάγματος.

Οι Ε/κ, ισχυρίστηκε, ήθελαν πάντοτε τους Τ/κ να είναι «υπό τους» και δεν θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα (οι Τ/κ) να διοικούν τους εαυτούς τους και να καθορίζουν την μοίρα τους. Υποστήριξε επίσης ότι στις συμφωνίες του 1960 είχαν κυριαρχική ισότητα ως ίσοι ιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ήταν φυσικό αποτέλεσμα.

Αφού έκανε ιστορική αναφορά στο Κυπριακό από το 1963 και στο πώς ιδρύθηκε παράνομα το ψευδοκράτος, ο Ντερβίς Ερογλου ανέφερε ότι οι Τ/κ αποδέχθηκαν το 1994 τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και το 2004 το σχέδιο Ανάν, αλλά «οι Ε/κ μέχρι σήμερα δεν ήταν υπέρ οποιασδήποτε συμφωνίας μέχρι σήμερα». «Γι αυτά τα δικά τους συμφέροντά κάποια μέλη των ΗΕ και της ΕΕ στηρίζουν την στάση της ε/κ πλευράς και γι’ αυτό το κυπριακό πρόβλημα δεν μπόρεσε να λυθεί. Μετά τις 15 Νοεμβρίου πέρυσι και εντός του 2012 δεν μπόρεσε να υπάρξει μια συμφωνία και γι’ αυτό δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι».

Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, δεν έχει βούληση για λύση για να προσθέσει ότι τον Φεβρουάριο είναι οι Προεδρικές εκλογές και σε περίπτωση που αλλάξει η νοοτροπία (των Ε/κ) θα μπορέσουμε να φτάσουμε κάπου. «Σε αντίθετη περίπτωση, αυτοί θα συνεχίσουν το δρόμο τους κι εμείς τον δικό μας».

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ψευδοκράτος θα ξεπεραστούν σε συνεργασία με την Τουρκία, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια για να γίνουν οι σχέσεις με την Τουρκία ακόμη καλύτερες. Λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που γιορτάσουν την παράνομη ίδρυση του ψευδοκράτους χωρίς τον Ραούφ Ντενκτάς, είπε πως αυτός θα είναι πάντα στην καρδιά των Τ/κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα