Έρογλου: Αναβάθμιση του ψευδοκράτους σε περίπτωση μη λύσης

15:34 15/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αν δεν εξευρεθεί συμφωνία στο Κυπριακό, τότε θα συνεχιστούν οι προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου κατά τη διάρκεια συνάντησης με το «συμβούλιο εθνικής ύπαρξης».

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερογλου υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με καλή θέληση, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να πει «κατά πόσο η ε/κ πλευρά έχει την ίδια θέληση».

Σύμφωνα με τον κ. Ερογλου, η ε/κ πλευρά επιθυμεί να παρατείνει τη διαδικασία ως το 2013.

Υπενθυμίζοντας ότι οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν

χθες και θα συναντηθούν τις επόμενες δύο Τρίτες, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες κινήσεις όσον αφορά στην έκθεση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ που θα προετοιμάσει.

Ο κ. Ερογλου ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια για συμφωνία, με την οποία οι Τ/κ θα διατηρήσουν την τιμή τους, προσθέτοντας ότι μια συμφωνία θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές.

«Παρόλο που εργαζόμαστε για την επίτευξη συμφωνίας, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι υπάρχει εξίσου και το δικαίωμα της διαφωνίας», είπε, προσθέτοντας ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε θα συνεχιστούν οι προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Από πλευράς του ο πρόεδρος του «συμβουλίου» Vedat Celik είπε ότι έχουν εκδώσει ένα βιβλίο με τίτλο «Εκθεση Ορτέγκα» στο οποίο υπάρχουν αναφορές σε «επιθέσεις από Ελληνοκύπριους», προσθέτοντας ότι το βιβλίο θα υποστηρίξει την τουρκική πλευρά στις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις αποζημιώσεις μεταξύ των δύο πλευρών, πράγμα για τον οποίο τον ευχαρίστησε ο κ. Ερογλου.

Ο κ. Celik εξέφρασε περαιτέρω την άποψη ότι φτάνει το τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας, εισηγούμενος όπως η τουρκική πλευρά αρχίσει προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Ανέφερε ότι έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται τέτοιες προσπάθειες, συμπληρώνοντας όμως ότι το «συμβούλιο» θα συνεχίσει να στηρίζει τον κ. Ερογλου στις διαπραγματεύσεις.

Το ψευδοκράτος υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει, είπε, προσθέτοντας ότι οι Ε/κ πρέπει να γνωρίζουν ότι Τ/κ δεν θα αποδεχθούν λύση με βάση ομοσπονδία αν δεν εξευρεθεί αυτή πριν τον Ιούλιο. Αν συνεχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία αναγκαστικά, τότε αυτή θα συνεχίσει στη βάση «δύο κρατών», συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα