Ερογλου: Τώρα είναι η ώρα για συμφωνία

20:15 12/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου δήλωσε σήμερα ότι τώρα είναι η ώρα οι δύο πλευρές στην Κύπρο να φθάσουν σε συμφωνία, έστω και αν έχει καθυστερήσει.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, είπε ότι οι προσπάθειες του πρώην ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να τον παρουσιάσει ως η «αδιάλλακτη πλευρά» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι παραπλανητικές ενώ διαβεβαίωσε ότι μπορεί να υπογράψει συμφωνία η οποία θα προστατεύει τα συμφέροντα και δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Αναφέροντας ότι

οι δηλώσεις Ταλάτ άρχισαν να επηρεάζουν τις προσπάθειές του, ο κ. Ερογλου είπε ότι είναι έτοιμος να φθάσει σε μια κατάληξη μέσω συνομιλιών οι οποίες θα έχουν χρονοδιάγραμμα. Είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για την πρόθεσή του να αρχίσει διαπραγματεύσεις αλλά έμαθε από την ε/κ πλευρά την απάντηση του κ. Αναστασιάδη από τον Τύπο και ότι η ε/κ πλευρά δοκιμάζει τακτικές για να επιβραδύνει τη διαδικασία και να επωφεληθεί από το στάτους κβο.

Κατά τον Ντερβίς Ερογλου, η τ/κ πλευρά είναι το θύμα γιατί αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στην Κύπρο, η ε/κ πλευρά θα νομίζει ότι θα μπορεί να επεκτείνει την κυριαρχία της σε ολόκληρη την Κύπρο και εκείνοι που δεν πουν «σταματάτε» θα φέρουν ευθύνη για αυτό.

Διερωτήθηκε γιατί ο κ. Ταλάτ δεν μπορούσε να έλθει σε συμφωνία με την ε/κ πλευρά, όπως έλεγε ο ίδιος και ότι ο τελευταίος ήξερε ότι η επίτευξη συμφωνίας με τη θέληση μόνο της τουρκικής πλευράς δεν ήταν εφικτή.

Εξέφρασε όπως είπε, «την ειλικρινή του επιθυμία» να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να επιτευχθεί μια βιώσιμη λύση στη βάση των πραγματικοτήτων και που δεν θα πάρουν τους Τ/κ στην προ του 1974 κατάσταση και θα προστατεύσει τα ιστορικά δικαιώματα και συμφέροντα των Τούρκων της Κύπρου.

Καταλήγοντας είπε ότι ο διάλογός του με τον κ. Ταλάτ θα συνεχιστεί και θα κτίσει πάνω στις απόψεις του τελευταίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα