“Εθελοντές Γιατροί” – Κύπρος: Ιατρική ανθρωπιστική αποστολή στη Συρία

13:44 19/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τετραμελής ομάδα αποτελούμενη από χειρουργό, χειρουργό οδοντίατρο, ειδικό νοσηλευτή και αραβόφωνο μέλος της Οργάνωσης “Εθελοντές Γιατροί”- “Γιατροί του Κόσμου”- Κύπρος, πραγματοποίησε ιατρική ανθρωπιστική αποστολή για την ανακούφιση των θυμάτων του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Η αποστολή αυτή ήταν η πρώτη μετά την έναρξη των συγκρούσεων στη Σύρια και είχε διερευνητικό χαρακτήρα.

Η ομάδα μας μετέφερε 300 κιλά φαρμακευτικού υλικού  και αναλωσίμων  χειρουργείου σε περιοχή του βορειοανατολικού

Λιβάνου. Μετά την αποκατάσταση επαφής με ομάδες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανακούφισης των θυμάτων (εκτοπισμένων, τραυματιών, διωκομένων) παραχωρήθηκε στην αποστολή μας ειδική ιατρική κινητική μονάδα πλήρως εξοπλισμένη. Εργαστήκαμε στην ευρύτερη περιοχή Wadi Khaled πολύ κοντά στην πόλη Homs, στην γνωστή ως no mans land πέραν του τελευταίου συνοριακού φυλακίου του Λιβάνου. Η είσοδος μας στην περιοχή υπήρξε ιδιαιτέρως προβληματική και ανορθόδοξη και η κατάσταση είναι άκρως τραγική. Όσοι έχουν καταφύγει στην περιοχή αυτή αντιμετωπίζουν μείζονα ανθρωπιστική κρίση.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής παρασχέθηκε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιατρική βοήθεια σε δεκάδες ασθενείς κάθε ηλικίας και διενεμήθη ποσότητα 300 κιλών  γάλακτος και παιδικών τροφών για τις ανάγκες των υποσιτιζόμενων βρεφών και νηπίων της περιοχής.

Στην περιοχή παραμένει  μέλος εργαζόμενο για την προετοιμασία της επόμενης αποστολής.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι έκρυθμη και ιδιαίτερα επικίνδυνη και πολύπλοκη. Οι Εθελοντές   Γιατροί Κύπρου θα συνεχίσουν τις αποστολές στην ίδια ή άλλη περιοχή αναλόγως των συνθηκών ασφαλείας.

Η οργάνωση Εθελοντές Γιατροί Κύπρου θέλει να ευχαριστήσει με την ευκαιρία αυτή θερμά όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της αποστολής. Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Τίτο Χριστοφίδη Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, τις Κυπριακές αερογραμμές, την πρεσβεία της Κύπρου στο Λίβανο και ειδικά τον Πρέσβη κύριο Μαυρομάτη, τον Προξενικό Λειτουργό Νίκο Χαραλάμπους, τις φαρμακευτικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και τη φαρμακευτική εταιρεία Remedica.

Keywords
Τυχαία Θέματα