Ετήσια πτώση-ρεκόρ για την παραγωγή πετρελαίου – ΦΑ στη Βόρεια Θάλασσα

14:44 22/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Έως και κατά 22% αναμένεται να μειωθεί φέτος η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της Βόρειας Θάλασσας ανοιχτά των βρετανικών ακτών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση παραγωγής που έχει καταγραφεί ποτέ, με τους αρμοδίους να την αποδίδουν στις εργασίες συντήρησης των παλαιών υποδομών.

Η νεότερη εκτίμηση της Oil & Gas UK, που εκπροσωπεί τη βρετανική βιομηχανία ενέργειας, αναφέρει ότι η φετινή ημερήσια παραγωγή θα κυμαίνεται

από 1,2 έως 1,4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και αερίου, σε σύγκριση με 1,54 εκατομμύρια βαρέλια το 2012. Η αρχική εκτίμηση τον περασμένο Φεβρουάριο προσδιόριζε τη φετινή ημερήσια παραγωγή κοντά στα 1,5 εκατομμύρια βαρέλια, δηλαδή με μια οριακή μείωση.

Η πτωτική τάση στην παραγωγή στη Βόρεια Θάλασσα ξεκίνησε το 2003. Τότε παράγονταν 4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και αερίου την ημέρα, αλλά έκτοτε κάθε χρόνο η ετήσια παραγωγή βαίνει μειούμενη.

Η μικρότερη παραγωγή λόγω σταδιακής εξάντλησης των αποθεμάτων των κοιτασμάτων επιδεινώνεται από τον όλο και περισσότερο χρόνο διακοπής των εργασιών λόγω αναγκών συντήρησης ή ατυχημάτων, όπως η μεγάλη διαρροή αερίου από τις εγκαταστάσεις της Total στο τεμάχιο Έλγιν πέρυσι.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Oil & Gas UK Μάλκολμ Γουέμπ προειδοποίησε για την «ανησυχητική μείωση» του αξιοποιήσιμου χρόνου εργασιών στις εγκαταστάσεις της Βόρειας Θάλασσας, παρά το γεγονός ότι η φετινή επένδυση έχει ανέλθει στο ποσό ρεκόρ των 13,5 δισεκατομμυρίων στερλινών.

Πιστεύεται, ωστόσο, ότι είναι δυνατή η ανατροπή της πτωτικής τάσης της παραγωγής από το 2017, εφόσον μειωθεί ο χρόνος διακοπής των εργασιών λόγω συντήρησης. Το 2017 εκτιμάται ότι η παραγωγή μπορεί να αγγίξει τα 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Βρετανίας έχει αναθέσει στο σερ Ίαν Γουντ, πρώην στέλεχος πετρελαϊκής εταιρείας, να μελετήσει πώς μπορεί να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή στη Βόρεια Θάλασσα.

Η μειωμένη εγχώρια παραγωγή υποχρεώνει τη Βρετανία να εξαρτάται όλο και πιο πολύ από εισαγωγές πετρελαίου και αερίου και έχει ανανεώσει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την αξιοποίηση σχιστολιθικού αερίου και πετρελαίου.

Η μείωση της παραγωγής στη Βόρεια Θάλασσα θεωρήθηκε βασικός παράγοντας της πτώσης του ΑΕΠ της Βρετανίας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα