Ετοιμάζονται νομοσχέδια για επανεκκίνηση και ανάπτυξη της οικονομίας

15:01 8/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ομάδες τεχνοκρατών σε υπουργεία ετοιμάζουν συγκεκριμένα νομοσχέδια για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας, με στόχο να κατατεθούν στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, «η κυβέρνηση, με στόχο την κατάθεση συγκεκριμένων νομοσχεδίων στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο έχει διαμορφώσει κατ’ υπουργείο ομάδες τεχνοκρατών, ακόμα και ιδιωτών εμπειρογνωμόνων, έτσι ώστε όσο το δυνατό πιο γρήγορα να ολοκληρωθούν νομοσχέδια που έχουν σχέση με την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση

της οικονομίας».

Η μελέτη αυτών των νομοσχεδίων, είπε, συνεχίζεται κατ’ υπουργείο και έχουν επιταχυνθεί όλες οι διαδικασίες με στόχο στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο να έχουμε τα συγκεκριμένα νομοσχέδια.

Αυτά τα νομοσχέδια, σημείωσε, αφορούν συγκεκριμένους τομείς και εξήγησε ότι ετοιμάζονται νομοθεσίες που αφορούν σε πολεοδομικά κίνητρα ώστε να διευκολυνθούν μεγάλα έργα ανάπτυξης, ετοιμάζεται νομοσχέδιο με στόχο τη διευκόλυνση των διαδικασιών για ξένες επενδύσεις στην φιλοσοφία του Fast Track για γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία. Παράλληλα, ετοιμάζονται από το ΥΠΕΣ συγκεκριμένες νομοθεσίες, οι οποίες έχουν στόχο οι πολεοδομικές άδειες, περιορίζοντας τη γνωστή γραφειοκρατική λαίλαπα, να εκδίδονται για μικρά έργα στον ένα μήνα περίπου και για μεγάλα έργα ανάπτυξης στους τρεις μήνες, συμπλήρωσε.

Αυτό, σημείωσε, θα διευκολύνει πολύ όλους όσοι έχουν πέσει θύματα μιας διαχρονικής γραφειοκρατίας του κυπριακού κράτους και θα αντιληφθούν, όπως είπε, ότι αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ – ειδικά αυτή τη στιγμή – και τη σύμπραξη ξένων και ντόπιων επενδυτών.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι στο ΥΠΕΣ ετοιμάζεται νομοσχέδιο που αφορά την ορθολογιστικότερη διαχείριση των τ/κ περιουσιών με στόχο την αύξηση των εσόδων του κράτους.

Πρόσθεσε ότι ένα βασικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και το Υπουργείο Εσωτερικών έχει σχέση με τη σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα έτσι ώστε να έχουμε οικοδόμηση κυβερνητικών σχεδίων και να περιοριστεί το κόστος από τα μεγάλα ενοίκια που σήμερα το κρατικό ταμείο είναι αναγκασμένο να δίνει.

Επίσης, ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, υπάρχουν ώριμα έργα τα οποία λόγω έλλειψης χρηματοδότησης βρίσκονται σε αδράνεια και επιχειρείται μια μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και από άλλους φορείς όπως ο CIPA έτσι ώστε να βρεθούν ακόμη ιδιώτες επενδυτές. Ταυτόχρονα, είπε, υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται σε τρία επίπεδα, στο πολιτικό, το διπλωματικό αλλά ακόμη και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για να έχουμε αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων πέρα των όσων έχουμε κερδίσει στην εξαετία 2013-2020. Φαίνεται ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος εξαιτίας του ότι η Κύπρος και άλλες χώρες μπήκαν στο Μνημόνιο και υπάρχουν ήδη δηλώσεις του κ. Μπαρόζο και του κ. Ρεν που είναι οι καθ` ύλην ουσιαστικά αρμόδιοι ότι υπάρχει περιθώριο αύξησης αυτών των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ταυτόχρονα, κατέληξε στις δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος, κινούνται οι μηχανισμοί του κράτους με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα και την όσο το δυνατό πιο γρήγορη, έτσι ώστε τα ευρωπαϊκά κονδύλια να είναι μια από τις ατμομηχανές της επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα