Ευρεία σύσκεψη στο Υπ. Άμυνας για τα πυρομαχικά στη θαλάσσια περιοχή Ζυγίου

14:56 10/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τους καταναλωτές τροφίμων ούτε για το περιβάλλον και δεν τίθεται θέμα να εκραγούν τα ευρισκόμενα στο βυθό θαλάσσιων περιοχών της Κύπρου εκρηκτικά, όπως δήλωσαν σήμερα οι Υπουργοί Άμυνας Φώτης Φωτίου και Υγείας Πέτρος Πετρίδης, μετά από σύσκεψη για θέματα που αφορούν την περιβαλλοντική ρύπανση και υγεία ένεκα της πόντισης πυρομαχικών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Ζυγίου.

Απαντώντας

σε ερώτηση εάν μπορούν να μεταφερθούν κάπου αλλού αυτά τα πυρομαχικά, ο κ. Φωτίου δήλωσε ότι δεν είναι οι ίδιοι ειδικοί. “Αυτά”, είπε ο Υπουργός Άμυνας, “είναι που θα αξιολογήσουν οι εμπειρογνώμονες και, εντός της ημέρας, θα ορισθεί και Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, είναι δουλειά δική τους να μας δώσουν απόψεις, εισηγήσεις για το πώς προσεγγίζουμε αυτό το θέμα”.

“Να σημειώσουμε, επίσης”, πρόσθεσε ο κ. Φωτίου, “ότι αυτά τα πυρομαχικά έχουν ποντισθεί σε μιαν ακτίνα πέραν των 12 – 13 ναυτικών μιλίων από την ακτή και, πέραν τούτου, είναι και σε ένα βάθος περίπου 500 μέτρων, άρα να πούμε ότι αυτά τα πυρομαχικά δεν είναι έξω στην ακτή και κινδυνεύει ο κόσμος”.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος και ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου και εκπρόσωποι των Τμημάτων και Υπηρεσιών Αλιείας, Περιβάλλοντος, του Κρατικού Χημείου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς και, ο κ. Φωτίου ανακοίνωσε ότι έχουν δοθεί οδηγίες στα αρμόδια Τμήματα για τους ελέγχους που πρέπει να γίνουν.

Ο Υπουργός Άμυνας είχε σήμερα και επικοινωνία με τον Ελλαδίτη ομόλογό του, καθώς και με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας για το ενδεχόμενο να έχουν ποντισθεί πυρομαχικά και από τις Βρετανικές Βάσεις, ζήτησε δε να συνομιλήσει και με τον Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας, από τη χώρα του οποίου θα ζητηθεί βοήθεια για την περαιτέρω διερεύνηση και διαχείριση του όλου ζητήματος.

“Είχαμε την ευκαιρία, σήμερα, παρόντων των Υπουργών Υγείας και Γεωργίας και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, καθώς και με τα Τμήματα Αλιείας και Περιβάλλοντος και με το ΓΕΕΦ”, είπε ο κ. Φωτίου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, “να αναλύσουμε την όλη κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί με τα θέματα της πόντισης πυρομαχικών κατά την περίοδο 1980 – 1993″.

“Σήμερα”, συνέχισε ο Υπουργός Άμυνας, “ασχοληθήκαμε με τα θέματα ασφάλειας του καταναλωτή και με θέματα περιβαλλοντικής ρύπανσης και δεν φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, να υπάρχει πρόβλημα στη διατροφική αλυσίδα ούτε υπάρχει περιβαλλοντική ρύπανση στην περιοχή”.

Όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου, “έχουν δοθεί οδηγίες στα αρμόδια Τμήματα για επαναβεβαίωση της όλης κατάστασης και για τους ελέγχους που πρέπει να γίνουν”.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ποσότητες πυρομαχικών που ευρίσκονται στο βυθό της θάλασσας στη συγκεκριμένη περιοχή, ο κ. Φωτίου είπε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει, κατ` αρχήν, κάτι, για να μην υπάρξει πανικός, ότι, δηλαδή, “αυτή ήταν μια τακτική που επιτρεπόταν και γινόταν από πολλές χώρες”.

“Η περίοδος 1980 – 1993, μπορεί και πριν το 1980″, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, “ήταν η περίοδος κατά την οποία έγινε αυτή η πόντιση στις δικές μας θαλάσσιες περιοχές, είτε αυτή είναι η θαλάσσια περιοχή Ακρωτηρίου είτε Ζυγίου, υπάρχει συγκεκριμένη αυτήν τη στιγμή ενημέρωση από το ΓΕΕΦ, για το πού έγινε αυτή η πόντιση, γνωρίζουμε δε και τί είδους πυρομαχικά έχουν ποντισθεί εκεί, γνωρίζουμε περίπου και τις ποσότητες”.

“Εκείνο, όμως, που έχει σημασία”, πρόσθεσε ο κ. Φωτίου, “είναι να αξιολογήσουμε, πολύ προσεκτικά και χωρίς πανικό, την όλη κατάσταση και αυτό κάνουμε”.

“Σήμερα ασχοληθήκαμε με τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη διατροφική αλυσίδα αλλά και το περιβάλλον και σε μίαν άλλη σύσκεψη θα ασχοληθούμε και με άλλα θέματα, για τα οποία”, είπε ο κ. Φωτίου, “χρειαζόμαστε τη βοήθεια, πιθανόν, ξένων εμπειρογνωμόνων”.

“Είχα την ευκαιρία σήμερα”, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, “να συνομιλήσω προσωπικώς και με τον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας, έχω ζητήσει να συνομιλήσω και με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, έχουμε ήδη έλθει σε επαφή για να μας βοηθήσουν και έχω επίσης συνομιλήσει με τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας, διότι πιθανόν να εμπλέκονται και οι Βάσεις σε αυτή την κατάσταση, την οποία θα αξιολογήσουμε και δεν υπάρχει κάτι για το οποίο να ανησυχούμε αυτήν τη στιγμή, τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά αυτά τα θέματα”.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα πόντισης πυρομαχικών και από τις Βάσεις της Δεκέλειας, ο κ. Φωτίου είπε ότι έχει ήδη συνομιλήσει με τους Βρετανούς για να διαπιστώσει “κατά πόσον είχαν εμπλοκή και οι Άγγλοι σε αυτή την περίοδο και για αυτό το θέμα”, όμως “δεν έχω απαντήσεις ακόμα”, πρόσθεσε.

Κληθείς να διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι δεν υπάρχει κίνδυνος έκρηξης, ο κ. Φωτίου δήλωσε ότι “τα θέματα ασφάλειας βεβαίως και είναι πρώτιστα αυτήν τη στιγμή στην ατζέντα όλων των Υπουργών και της Κυβέρνησης”.

“Εκείνο που έχει σημασία, όμως”, συνέχισε, “είναι να αξιολογήσουμε σωστά την κατάσταση, έτσι ώστε να αποφύγουμε προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι το οποίο μπορούμε να ανακοινώσουμε και δεν υπάρχει κάτι το οποίο να δικαιολογεί πανικό”.

“Αυτά τα πυρομαχικά”, είπε ο Υπουργός Άμυνας, “ευρίσκονται εκεί εδώ και δεκαετίες, όμως έχουμε υποχρέωση, αφού αυτό το θέμα ήρθε στην αντίληψή μας, να το αξιολογήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τέτοιους πιθανούς κινδύνους”.

Σε ερώτηση εάν έγινε έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν υπήρξε διάβρωση των κιβωτίων εντός των οποίων ευρίσκονται πυρομαχικά, ο κ. Πετρίδης δήλωσε ότι, “από έρευνα που έγινε σήμερα στο αρχείο του Υπουργείου Υγείας, όσον αφορά τη διατάραξη της διατροφικής αλυσίδας με τα τελευταία στοιχεία που είναι διαθέσιμα μετά την έκρηξη στο Μαρί ως προς τα βαρέα μέταλλα, τέτοια δεδομένα δεν υπάρχουν”.

“Τα τρόφιμα είναι ασφαλή και δεν υπάρχει και η μόλυνση του περιβάλλοντος”, είπε ο Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας πως, “παρ` όλα αυτά, έχουν δοθεί ξανά οδηγίες να προχωρήσουν σε επανεκτίμηση της κατάστασης και αναμένουμε”.

“Φαίνεται”, πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης, “ότι, από τις διαβεβαιώσεις που έχουμε από το Κρατικό Χημείο, ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει”.

“Για να διασφαλίσουμε και να δούμε ότι τα πάντα είναι ασφαλή”, είπε ο κ. Φωτίου, “πρέπει να αξιολογήσουμε αυτή την κατάσταση και δεν την έχουμε αξιολογήσει”.

“Σήμερα”, δήλωσε ο κ. Φωτίου, “αξιολογήσαμε αυτά τα θέματα που έχουν να κάνει με τη διατροφική αλυσίδα και την περιβαλλοντική ρύπανση και θα αξιολογήσουμε τώρα με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων και άλλα θέματα, όπως θέματα που μπορεί να επηρεάζουν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, ή θέματα ασφάλειας που να προκύπτουν ευρύτερα και ασφαλώς θα τα δούμε”.

Keywords
Τυχαία Θέματα