Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τη Συρία, ζητάει η Ευρωβουλή

17:27 9/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μια Ευρωπαϊκή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τη Συρία, κατά τη συζήτηση ψηφίσματος για τη Συρία, αποδέχθηκε με ενθουσιασμό ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, την Τετάρτη, στο Στρασβούργο.

Την πρόταση και την αποδοχή της εκ μέρους της Επιτροπής χαιρέτισε στην καταληκτική του παρέμβαση ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Προεδρεύουσας Λιθουανίας Βιτάουτας Λεσκεβίσιους. Εξέφρασε την ετοιμότητα της Προεδρίας να συνεργαστεί με την Επιτροπή για το θέμα. Ωστόσο, διατύπωσε την θέση ότι μια διάσκεψη δεν είναι αρκετή

και ότι η ΕΕ θα πρέπει να ζητήσει από τις παγκόσμιες δυνάμεις που ασχολούνται με το θέμα, όπως η Ρωσία, να μοιραστούν την ευθύνη.

“Η απάντηση από την Κομισιόν είναι και πρέπει να είναι ναι”, είπε χαρακτηριστικά ο Μισέλ Μπαρνιέ σε παρέμβασή του ενώπιον της ολομέλειας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν διάφορα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί από την κρίση στη Συρία και από τα οποία η Ευρώπη πρέπει να λάβει μαθήματα για την αντιμετώπισή τους στο μέλλον.

Δεν είναι θέμα του να γίνουν περισσότερα πράγματα απαραίτητα, είπε, αλλά του να βελτιωθεί ο τρόπος που γίνονται τα πράγματα και να υπάρξει από κοινού δράση.

Ανέφερε ακόμη ότι κάποια θέματα που θεωρούνται ταμπού στο εσωτερικό των κρατών μελών, όπως η υποδοχή προσφύγων, μπορεί να μπορέσουν να συζητηθούν πιο εύκολα από κοινού.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ που παρέθεσαν οι Ευρωβουλευτές κατά τις παρεμβάσεις τους ενώπιον της ολομέλειας, ο συνολικός αριθμός εκτοπισμένων ανθρώπων στη Συρία έχει φτάσει τα 6 εκ., 2 εξ αυτών είναι πρόσφυγες από τη χώρα τους, ενώ ως το τέλος του χρόνου ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί περίπου στα 3 εκ.

Το βάρος υποδοχής των προσφύγων σηκώνουν κατά κύριο λόγο οι γειτονικές χώρες, ενώ μερικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν υποδεχθεί πρόσφυγες από τη Συρία. Η Γερμανία έχει μέχρι στιγμής υποδεχθεί 5.000, η Σουηδία 1.900 και η Φινλανδία 500.

Στην πλειοψηφία τους οι παρεμβάσεις των Ευρωβουλευτών έκαναν λόγο για την ανάγκη να γίνει πράξη η ιδέα της αλληλεγγύης της Ευρώπης. “Είναι ντροπή που κάποιες σπουδαίες χώρες δεν είναι και τόσο σπουδαίες”, είπε χαρακτηριστικά ο Ευρωβουλευτής Φρανκ Ένγκελ. Από την πλευρά της η Ευρωβουλευτής Ελέν Φλοτρ κάλεσε τον εκπρόσωπο της Προεδρίας να τοποθετηθεί επί της πρότασης για τη διάσκεψη. “Η σιωπή σας κύριε είναι εκκωφαντική”, είπε χαρακτηριστικά.

Οι Ευρωβουλευτές πρότειναν μεταξύ άλλων την έκδοση ανθρωπιστικών θεωρήσεων (humanitarian visas), το προσωρινό άνοιγα συνόρων για υποδοχή προσφύγων, τη διασφάλιση της προστασίας των ανθρώπων που εργάζονται επί τόπου σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Συρία και σε γειτονικές χώρες και τη δημιουργία υποδομών που έχουν σχέση με την κατάλληλη ύδρευση, το αποχετευτικό αλλά και σχολεία στους χώρους όπου υπάρχουν προσφυγικοί καταυλισμοί.

Αναφορές έγιναν από διάφορα μέλη του ΕΚ στις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιταλία οι οποίες, όπως ειπώθηκε, αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα σε καθημερινό επίπεδο και “δεν μπορούν να τ` αντιμετωπίζουν μόνες τους”.

Σε παρέμβασή της η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννακού ανέφερε ότι πρέπει η ΕΕ να πιέσει απόλυτα για μια πολιτική λύση στο πρόβλημα και να συνεχιστεί η ανθρωπιστική βοήθεια που γίνεται με εποπτεία της Κομισιόν επί τόπου.

Χαρακτήρισε, όπως και άλλοι Ευρωβουλευτές, απόλυτη ανάγκη την πραγματοποίηση μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το θέμα, ενώ εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα για τη γενικότερη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ.

“Να δοθεί ένα μήνυμα στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο ότι μόνο από κοινού μπορεί να υπάρξει ελπίδα για πολιτική λύση”, τόνισε.

Περισσότερη αλληλεγγύη στην υποδοχή προσφύγων, ζητάει το ψήφισμα

Εκτός από την ανάγκη πραγματοποίησης ανθρωπιστικής ευρωπαϊκής διάσκεψης το ψήφισμα καλεί τα κράτη μέλη να διερευνήσουν όλη την υφιστάμενη νομοθεσία και διαδικασίες προκειμένου να παρέχεται ασφαλής είσοδος στην ΕΕ ώστε να υποδέχονται προσωρινά τους πρόσφυγες από τη Συρία που εγκαταλείπουν τη χώρα τους.

Το ΕΚ χαιρετίζει ακόμη τη γενικότερη συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης ότι οι Σύριοι υπήκοοι δεν πρέπει να επιστρέφονται στο σημείο αναχώρησής τους.

Οι πρόσφυγες πρέπει να έχουν «πρόσβαση σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες αίτησης ασύλου» στην ΕΕ, επισημαίνεται.

Οι Ευρωβουλευτές επιμένουν στην ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη πίεση στην υποδοχή προσφύγων.

Το ΕΚ υπενθυμίζει την “υποχρέωση των κρατών μελών να παρέχουν βοήθεια στους μετανάστες στη θάλασσα” και καλεί εκείνους που δεν συμμορφώθηκαν με τις διεθνείς τους υποχρεώσεις να σταματήσουν να επαναπροωθούν σκάφη επί των οποίων επιβαίνουν μετανάστες.

Οι χώρες της ΕΕ ενθαρρύνονται να χρησιμοποιήσουν όλα τα κονδύλια που θα διατεθούν από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης και από την προπαρασκευαστική ενέργεια για την “επανεγκατάσταση των προσφύγων κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης”.

Ενθαρρύνονται παράλληλα τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν επιτακτικές ανάγκες μέσω της επανεγκατάστασης, πέραν των υφιστάμενων εθνικών ποσοστώσεων, και μέσω της αποδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η πιθανή εισροή προσφύγων σε κράτη μέλη της ΕΕ απαιτεί «υπεύθυνα μέτρα» υπογραμμίζεται, ενώ παράλληλα καλείται η Κομισιόν να εργαστεί προς ένα σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβάνοντας τη δυνατότητα εφαρμογής της οδηγίας προσωρινής προστασίας “εάν και όποτε το απαιτήσουν οι περιστάσεις”.

Σύμφωνα με τηn σχετική οδηγία του 2001, η οποία δεν έχει έως τώρα ενεργοποιηθεί, θα χορηγείται άδεια διαμονής στους πρόσφυγες καθ` όλη τη διάρκεια της περιόδου προστασίας, καθώς και πρόσβαση στην απασχόληση και στη στέγαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα