Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς Κύπρο: Ψηφίστε τον προϋπολογισμό, μειώστε το έλλειμμα

17:05 12/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από το κυπριακό κράτος μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2012 και αν το δημοσιονομικό έλλειμμα το επόμενο έτος είναι κάτω του 3%, δεν θα ενεργοποιηθούν οι κανονισμοί για επιβολή προστίμου στην Κύπρο ύψους 0,2% του κυπριακού ΑΕΠ ή περίπου 36 εκ. ευρώ, δήλωσε

ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας. Ο κ. Καζαμίας είπε ότι το απόγευμα της Πέμπτης είχε τηλεφωνική συνομιλία, διάρκειας μιας ώρας, με τον Επίτροπο της ΕΕ για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν για το θέμα των δημοσίων οικονομικών της Κύπρου, προσθέτοντας ότι “δώσαμε επεξηγήσεις ότι ως Κυβέρνηση καταθέσαμε από τον Αύγουστο νομοσχέδιο στη Βουλή που εκκρεμεί και αν υπερψηφιστεί και αυξηθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ και ψηφιστεί και ο προϋπολογισμός όπως τον έχουμε καταθέσει τότε το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι στο 2,8%“ το 2012.

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι το δάνειο από τη Ρωσία εξασφαλίστηκε “με την πλέον διαφανή διαδικασία“ και πρόσθεσε ότι έχει μιλήσει με τον κ. Ρεν για αυτά τα θέματα “και κρίνω ότι οι εξηγήσεις που δώσαμε τον ικανοποίησαν“. “Αν ο προϋπολογισμός (για το 2012) ψηφιστεί και εγκριθεί η αύξηση του ΦΠΑ (από 15% στο 17%) και γίνει αποδεκτή η πρόταση της Κυβέρνησης για μείωση των κοινωνικών παροχών κατά 200 εκ. ευρώ, τότε εκλείπει ο λόγος αποστολής της επιστολής Ρεν στον Υπουργό Οικονομικών“, είπε ο κ. Καζαμίας, μετά την απογευματινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Ταυτόχρονα ο κ. Καζαμίας είπε ότι η Κυβέρνηση δεν επαναπαύεται και το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει πρόταση, την οποία “θα παρουσιάσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα καταθέσουμε στη Βουλή, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των δημόσιων οικονομικών“. Ανέφερε επίσης ότι θα παρουσιαστεί και πρόταση σε σχέση με μέτρα για την ανάπτυξη, μέτρα που θα είναι, όπως είπε, “ο βασικός μοχλός μεταστροφής του αρνητικού κλίματος που υπάρχει στην αγορά μας στο θέμα της ανάπτυξης και γενικότερα της οικονομίας μας“.

Ο κ. Καζαμίας είπε ότι “όσα γράφονται και λέγονται στα ΜΜΕ δεν προέρχονται επισήμως από το Υπουργείο Οικονομικών“ και πρόσθεσε ότι “είμαστε δέκτες προτάσεων από οργανωμένα σύνολα, πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές και επαγγελματικές και φυσικά πρόσωπα, τις οποίες αξιολογούμε και καταγράφουμε και τις λαμβάνουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη έτσι ώστε να διαμορφώσουμε μια πρόταση περαιτέρω εξυγίανσης των δημοσιονομικών“.

Keywords
Τυχαία Θέματα