Έξι καθημερινές συνήθειες που κάνουν κακό στην υγεία σας

08:20 8/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το σπίτι σας μπορεί να είναι το καταφύγιο σας, αλλά γνωρίζετε ότι εκεί συμβαίνουν το 65% των κρυολογημάτων και περισσότερες από τις μισές ασθένειες που σχετίζονται με τρόφιμα; Ότι κάνουμε καθημερινά μέσα στο σπίτι μας έχει τεράστια επίπτωση στην μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη υγεία μας.

Το πιο βρώμικο σημείο κάθε σπιτιού είναι φυσικά η κουζίνα, εξηγεί ο διευθυντής Κλινικής Μικροβιολογίας και Διαγνωστικής Ανοσολογίας στο Ιατρικό Κέντρο «Langone» του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Φίλιπ Τιέρνο. «Και αυτό επειδή στον πάγκο της κουζίνας και στον νεροχύτη διαχειριζόμαστε κομμάτια κρέατος», διευκρινίζει.
Το ωμό κρέας μπορεί να είναι φορέας E. coli και σαλμονέλας, καθώς και άλλων βακτηρίων και ιών.
Οι περισσότεροι καθαρίσουν τον πάγκο της κουζίνας και το τραπέζι μετά από κάθε γεύμα με το σφουγγάρι, χρησιμοποιώντας καθαριστικά ή απλά νερό. Το σφουγγάρι λοιπόν είναι ο συχνότερος φορέας E. coli και βακτηρίων, καθώς και άλλων μικροβίων. «Είναι το πιο βρώμικο αντικείμενο στην κουζίνα, μαζί με τις πετσέτες», εξηγεί ο Δρ Τιέρνο.
Όσο λοιπόν πιο πολύ προσπαθούμε να καθαρίσουμε τον πάγκο με το σφουγγάρι, τόσα περισσότερα μικρόβια διασπείρουμε. «Αφήνουμε το σφουγγάρι να συσσωρεύει εκατομμύρια μικρόβια και αυτό μπορεί να γίνει αιτία νοσηρότητας, αφού μετατρέπεται σε μια ‘αποθήκη’ μικροβίων που εκτός από τον πάγκο της κουζίνας, μεταφέρονται και σε άλλα σημεία, όπως το ψυγείο και σκεύη μαγειρικής», τονίζει ο Δρ Τιέρνο.
Η λύση που προτείνει ο ειδικός είναι να μουλιάζετε τα σφουγγάρια σε νερό και χλώριο, πριν τα χρησιμοποιήσετε. «Είναι ο καλύτερος και φθηνότερος τρόπος ώστε να διατηρείτε την κουζίνα καθαρή, μετά από κάθε γεύμα», τονίζει ο Δρ Τιέρνο.
Επίσης, αφού το….Διαβάστε περισσότερα…
Keywords
Τυχαία Θέματα