Εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος προς όφελος των τραπεζών και όχι των τραπεζιτών, λέει ο Στ. Μαλάς

11:38 5/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να εξυγιανθεί προς όφελος του συστήματος και όχι προς όφελος των τραπεζιτών, δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, προσθέτοντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να γίνει με απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών, ούτως ώστε να μην επωμιστεί το δημόσιο “αυτό το τεράστιο χρέος”.

Ο κ. Μαλάς, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο του επιτελείου του, Τάκη Χατζηγεωργίου, τον τέως ΥΠΟΙΚ Κίκη Καζαμία και το βουλευτή

του ΑΚΕΛ Πάμπο Παπαγεωργίου, συναντήθηκε σήμερα με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη. Ο κ. Μαλάς ενημερώθηκε από το Διοικητή της ΚΤ για τις δύο έρευνες που διεξάγονται για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το τραπεζικό σύστημα ζήτησε κρατική στήριξη, που διεξάγεται από τον οίκο Alvarez και Marsal, αλλά και για το ύψος των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, που διεξάγεται από τον οίκο Pimco.
“Η κοινωνία είναι ανήσυχη με τα τεκταινόμενα στον τραπεζικό τομέα. Ζητήσαμε από το Διοικητή ότι θα πρέπει να υπάρξει από τη μια απόλυτη διαφάνεια και διακρίβωση όλων εκείνων των στοιχείων που αφορούν τα όσα έχουν επισυμβεί στο παρελθόν”, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μαλάς.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος είπε ότι “το τραπεζικό μας σύστημα θα πρέπει να στηριχθεί διότι αποτελεί το βασικό άξονα της κυπριακής οικονομίας”, προσθέτοντας πως “αυτή η εξυγίανση θα πρέπει να είναι προς όφελος του τραπεζικού συστήματος και όχι προς όφελος φυσικά των τραπεζιτών”.
Διατύπωσε εξάλλου τη σταθερή, όπως είπε, άποψη ότι “η οποιαδήποτε ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να επέλθει με έναν απευθείας δανεισμό των τραπεζών έτσι ώστε το δημόσιο να μην επωμιστεί το τεράστιο ομολογουμένως χρέος το οποίο θα πρέπει να επιφορτιστεί”.

Ερωτηθείς για το θέμα της κοινής εποπτείας συνεργατικών ιδρυμάτων και εμπορικών τραπεζών, ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα αυτό, προσθέτοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένη θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με μια ενδιάμεση διευθέτηση που να καλύπτει και τις επιδιώξεις της Τρόικα και από την άλλη να δημιουργεί μια εποπτική διαδικασία που να ικανοποιεί και τις επιδιώξεις των συνεργατικού κινήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα