Φιάσκο η διαδικασία νέας τιμολογιακής πολιτικής για τα φάρμακα, λέει ο Μ. Σιζόπουλος

12:54 13/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε σήμερα πως η διαδικασία που ακολούθησε το Υπουργείο Υγείας σε σχέση με τη νέα τιμολογιακή πολιτική για τα φάρμακα φαινόταν ότι ήταν από την αρχή φιάσκο, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση όφειλε να δώσει εξηγήσεις, γιατί ακολούθησε μια διαδικασία, η οποία από την αρχή ήταν φανερό πως δεν καλυπτόταν από νομιμότητα.

Σε δηλώσεις του, με αφορμή την εφαρμογή της νέα

τιμολογιακής πολιτικής για τα φάρμακα, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως «υπήρξαν σοβαρές παρατυπίες στη συγκεκριμένη διαδικασία, υπήρξαν μη νόμιμες διαδικασίες και προσφορές με ένα μόνο προσφοριοδότη», για να προσθέσει πως «το κράτος κάλυψε έξοδα του συγκεκριμένου προσφοριοδότη να έρθει στην Κύπρο και να προωθήσει το προϊόν του και αυτό πρώτη φορά συνέβαινε».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «υπήρξαν και άλλες εσωτερικές διαδικασίες, οι οποίες όπως καταγγείλαμε από την αρχή ουσιαστικά αποσκοπούσαν στην προώθηση προσωπικών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων υψηλόβαθμων στελεχών του Υπουργείου Υγείας».
Αναφερόμενος στη νέα τιμολογιακή πολιτική, ο κ. Σιζόπουλος είπε «η μείωση της τιμής των φαρμάκων κατά κύριο λόγο οφείλεται στον περιορισμό του κέρδους του φαρμακείου από το 27% στο 24% και σε μικρότερο βαθμό από την πραγματική μείωση της τιμής των φαρμάκων».

Αντίθετα, είπε, «με την εισαγωγή του τέλους του ενός ευρώ ανά εκτέλεση συνταγής, για συνταγές αξίας μέχρι δέκα ευρώ ο ασθενής θα καλείται να καταβάλει πρόσθετη αύξηση, που θα κυμαίνεται από 10 μέχρι και 30%, δηλαδή για φάρμακο αξίας 3.5 ευρώ τώρα θα πληρώνει 4.5 ευρώ, δηλ. αύξηση 30% και για φάρμακα αξίας 10 ευρώ, τώρα θα πληρώνει 11 ευρώ, δηλ. αύξηση 10%».
Όπως συμπλήρωσε, «πρόσθετο κόστος στον ασθενή θα επιφέρει και η αύξηση του αριθμού των Μη Συνταγογραφημένων Φαρμάκων (ΜΣΦ), καθώς και η φιλελευθεροποίηση της τιμής τους, γεγονός, το οποίο έχει ήδη επιφέρει σημαντική αύξηση στην τιμή πώλησής τους». Συνέχισε λέγοντας πως «η απώλεια εσόδων τόσο των εισαγωγέων φαρμάκων, όσο και των φαρμακείων εν μέρει θα καλυφθεί από την εισαγωγή του τέλους εκτέλεσης της συνταγής και την αύξηση του αριθμού και της τιμής πώλησης των ΜΣΦ, ενώ ο ασθενής στις πλείστες των περιπτώσεων καλείται να καταβάλει υψηλότερο τίμημα για την αγορά των φαρμάκων του».
Είπε, τέλος, πως «θα πρέπει να τονισθεί ότι η νέα τιμολογιακή πολιτική αφορά κύρια τον ιδιωτικό τομέα και σε καμιά περίπτωση αυτή δεν θα επιφέρει ουσιαστική μείωση στις δαπάνες του κράτους για την αγορά φαρμάκων».

Keywords
Τυχαία Θέματα