Φόρμουλα διασφάλισης των ταμείων προνοίας παρουσίασε ο ΥΠΟΙΚ

12:11 9/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη φόρμουλα αποζημιώσεων για τις καταθέσεις των ταμείων προνοίας ανέλυσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ενώπιον της κοινής συνεδρίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εργασίας.

Στην ουσία πρόκειται για μια φόρμουλα δύο σημείων. Πρώτον μέσω του προγράμματος στήριξης της Κύπρου οι καταθέσεις των ταμείων που βρίσκονται στη Λαϊκή Τράπεζα που βρίσκεται

σε διαδικασία εξυγίανσης θα υποστούν ζημιά στο ίδιο επίπεδο με αυτές της Τράπεζας Κύπρου και όχι στη βάση των υπόλοιπων ανασφάλιστων καταθέσεων, ενώ ακολούθως θα υπάρξει ένα κυβερνητικό σχέδιο αποζημίωσης που θα αποζημιώνει τις απώλειες των ταμείων σε βάθος χρόνου και σε ποσοστό που συμφωνηθεί.

«Η συμφωνία με την Τρόικα που έχει περιληφθεί στο Μνημόνιο διασφαλίζει ότι θα λάβουμε πόρους από το δάνειο από τα 10 δις ούτως ώστε να χρηματοδοτηθούν εκ νέου τα ταμεία και συντάξεων που ήταν στη Λαϊκή Τράπεζα για να έλθουν στην ίδια θέση με εκείνα τα ταμεία που έχουν τις καταθέσεις τους στην Τράπεζα Κύπρου», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως εξήγησε, εάν στην Τράπεζα Κύπρου το ποσοστό του κουρέματος είναι 50%, θα έρθουν και τα ταμεία που έχουν τις καταθέσεις τους στη Λαϊκή στο ίδιο επίπεδο, θα έχουν στο χέρι το 50%. «Αυτή είναι η πρώτη ρύθμιση που έχει διασφαλιστεί και έχει περιληφθεί, θα πάρουμε δηλαδή δανεικά τα οποία ο φορολογούμενος πολίτης θα ξεπληρώσει σε βάθος χρόνου για να περιορίσουμε την απώλεια των ταμείων προνοίας της Λαϊκής,», ανέφερε.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η Κυβέρνηση έχει δώσει οδηγίες για να ετοιμαστεί ένα σχέδιο για πρόσθετη αποζημίωση. Εξήγησε ότι η αποζημίωση θα καλύπτει «στο μέγιστο δυνατό βαθμό» τη ζημιά που θα επιβληθεί όταν καθοριστεί οριστικά το τελικό ποσό του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου. Τόνισε όμως ότι η αποζημίωση αυτή δεν θα επιβαρύνει τους καταθέτες.

«Τα λεφτά δεν είναι δικά μας, είναι λεφτά των καταθετών. Δεν μπορούμε με τα λεφτά των άλλων καταθετών να καλύψουμε τη ζημιά αλλά με δημόσιους πόρους», τόνισε, προσθέτοντας ότι η πρόταση αυτή υποβλήθηκε και στις συντεχνίες.

Παράλληλα, με βάση το τελικό ποσοστό του κουρέματος στην Τράπεζα Κύπρου, θα υπολογιστεί και θα καταγραφεί η ζημιά που αντιστοιχεί στον κάθε εργαζόμενο χωριστά αναλόγως με τη μερίδα του σε κάθε ταμείο. Αν, εξήγησε, κάποιος είχε μερίδα 100.000 ευρώ και το κούρεμα ήταν 50% η ζημιά είναι 50.000 ευρώ. Η ζημιά θα καταγράφεται και να τοποθετείται σε μια παράλληλη μερίδα που θα είναι πιστωμένη στον εργαζόμενο.

Όπως είπε, το ποσό την ημέρα που ο εργαζόμενος θα παίρνει τη σύνταξή του θα το παίρνει από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ένα ποσοστό που θα συμφωνηθεί.

Διευκρίνισε ότι επειδή σε περίπτωση νέου ανθρώπου, η σύνταξη θα επέλθει μετά από κάποια χρόνια θα υπάρχει ένας δείκτης αναπροσαρμογής ώστε η μερίδα αυτή να διατηρεί το σημερινή αξία σε βάθος χρόνου.

«Αυτό διασφαλίζει περαιτέρω τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά μέσω του κρατικού προϋπολογισμού αλλά σε βάθος χρόνου», είπε, προσθέτοντας ότι «στη γενική προσέγγιση θεωρώ ότι είναι μια μέθοδος που μπορεί υπό τις περιστάσεις να δουλέψει».

Τέλος, σε σχέση με τις καταθέσεις των ταμείων προνοίας που βρίσκονται στην Τράπεζα Κύπρου, οι απώλειες των οποίων από το τελικό κούρεμα θα αντισταθμιστούν με μετοχές τάξης Α, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αν τα ταμεία αυτά θα συμμετέχουν τελικά στο κυβερνητικό σχέδιο τότε θα πρέπει να δώσουν τις μετοχές αυτές στο κράτος.

Ο Διοικητής της ΚΤΚ Πανίκος Δημητριάδης είπε ότι συμφωνεί με την προσέγγιση της Κυβέρνησης. Επανέλαβε όμως ότι αν αυξηθούν οι εξαιρέσεις τότε θα αυξηθεί το τελικό ποσοστό κουρέματος στην Τράπεζα Κύπρου. Είπε ακόμη ότι όσον περισσότερο αυξηθούν οι εξαιρέσεις καταθέσεων στη Λαϊκή Τράπεζα, τότε θα πρέπει να μειωθούν και τα στοιχεία ενεργητικού που θα μεταφερθούν στην Τράπεζα Κύπρου.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία, μέχρι στιγμής από την επιβολή ζημιών και στις δύο τράπεζες εξαιρούνται τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα, οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά, ασφαλιστικές εταιρείες και μη κερδοσκοπικοί φιλανθρωπικοί οργανισμοί.

Αναφέρθηκε ακόμη ότι οι καταθέσεις των φιλανθρωπικών οργανισμών διαθέτουν καταθέσεις ύψους 41 εκ. ευρώ, 33 εκ. στην Τράπεζα Κύπρου και 8 στη Λαϊκή Τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα