Φούλε: Η Κομισιόν προτείνει επανέναρξη της εργασίας πάνω στα κεφάλαια της Τουρκίας που έχουν παγώσει

18:47 10/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, αναφέροντας παράλληλα ότι η Κομισιόν προτείνει την επανέναρξη της εργασίας πάνω στα κεφάλαια διαπραγμάτευσης, που έχουν παγώσει.

«Η Κομισιόν προτείνει την επανέναρξη της εργασίας πάνω στα κεφάλαια διαπραγμάτευσης, που διακόπηκαν τα τελευταία χρόνια, λόγω της έλλειψης συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών », είπε ο κ. Φούλε.

Κοινοτικές πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ

ότι ο Επίτροπος Φούλε αναφερόταν στο σημείο αυτό στα κεφάλαια που έχουν παγώσει μονομερώς η Κύπρος και η Γαλλία.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι την επόμενη ημέρα που η Τουρκία θα υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, η Κομισιόν θα ζητήσει από τα κράτη μέλη να καταστήσουν διαθέσιμα τα οκτώ κεφάλαια που έχουν παγώσει από όλα τα κράτη μέλη.

Παρουσιάζοντας το πακέτο διεύρυνσης σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις Βρυξέλλες, ο κ. Φούλε τόνισε ότι «η Επιτροπή επαναλαμβάνει τις σοβαρές της ανησυχίες σχετικά με τις δηλώσεις, τις απειλές και το πάγωμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και ζητεί από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το ρόλο της Προεδρίας του Συμβουλίου».

Σε σχόλιο Τούρκου δημοσιογράφου ότι τα τελευταία χρόνια δεν άνοιξε κανένα κεφάλαιο, λόγω των ενστάσεων της Κύπρου και της Γαλλίας, ο κ. Φούλε είπε ότι τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία έχουν τον τρόπο να ξεμπλοκάρουν την κατάσταση.

«ΕΕ και Τουρκία, έχουμε τα μέσα να ξαναβάλουμε σε τροχιά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά μας κάποια κράτη μέλη όντως θα πρέπει να σκεφτούν για αυτή την ανάγκη, επειδή η ενταξιακή διαδικασία είναι το μόνο πλαίσιο μέσα στο οποίο εξακολουθεί η ΕΕ να είναι ένα σημείο αναφοράς για την Τουρκία», είπε.

Πρόσθεσε ότι  «και από πλευράς Τουρκίας μπορούν να γίνουν πολλά, όπως το Πρωτόκολλο της Αγκυρας – που μου έρχεται τώρα στο μυαλό -. Την επόμενη ημέρα που η Τουρκία θα εκπληρώσει την υποχρέωσή της (πάνω στο Πρωτόκολλο) η Κομισιόν θα ζητήσει από τα κράτη μέλη να καταστήσουν διαθέσιμα τα οκτώ κεφάλαια που έχουν παγώσει συναινετικά τα κράτη μέλη».

Συνεχίζοντας χαρακτήρισε την Τουρκία ως μια χώρα κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική της οικονομίας της, τη στρατηγική της θέση και το σημαντικό περιφερειακό της ρόλο.

Παράλληλα, ο κ. Φούλε εξέφρασε τη θέση ότι είναι προς το συμφέρον της ΕΕ αλλά και της Τουρκίας να επανέλθει η δυναμική στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία προκειμένου η ΕΕ να συμβάλει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

«Η Κομισιόν προτείνει την επανέναρξη της εργασίας πάνω στα κεφάλαια διαπραγμάτευσης, που διακόπηκαν τα τελευταία χρόνια, λόγω της έλλειψης συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών », είπε.

Ο κ. Φούλε σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η ενεργός στήριξη της Τουρκίας προς τη Θετική Ατζέντα.

Σημείωσε ωστόσο ότι “αυξάνονται οι ανησυχίες όσον αφορά την έλλειψη ουσιαστικής προόδου εκ μέρους της Τουρκίας για πλήρη εκπλήρωση των πολι

Keywords
Τυχαία Θέματα