Γαλανός: Λήψη νομικών μέτρων αν η Κυβέρνηση δεν δώσει τη χορηγία έναντι κατάργησης επαγγελματικού φόρου

16:25 17/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να σεβαστεί την Σύμβαση όσον αφορά την χορηγία έναντι κατάργησης επαγγελματικού φόρου, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Κύπρου Αλέξης Γαλανός, προσθέτοντας πως “αν Κυβέρνηση δεν αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της εντός του έτους, θα είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε νομικά μέτρα που θα προασπίσουν τα συμφέροντα μας”.

Μιλώντας στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δήμων Κύπρου,

ο κ. Γαλανός ξεκαθάρισε ότι “δεν θεωρώ τουλάχιστον ότι κάτω από τις συνθήκες που αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, θα εξυπηρετήσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Δήμων, αν προχωρήσουμε σε στάσεις εργασίας ή σε περικοπή υπηρεσιών ή στο να σταματήσουμε να πληρώσουμε λογαριασμούς σε διάφορους οργανισμούς”.

Πρέπει σοβαρά και υπεύθυνα, σημείωσε, να αντιμετωπίσουμε το θέμα με μια φωνή και να είμαστε ενωμένοι.

Ανέφερε ότι και το θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Δήμων πρέπει να απασχολήσει τις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης μαζί με την τρόικα.

Είπε επίσης, ότι η Ενωση Δήμων Κύπρου θα έχει συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Όπως εξήγησε, το ποσό που αποκόπηκε φέτος είναι περίπου στα 6,5 εκ. ευρώ. “Αν υπολογίσουμε ότι από το 2002 η Κυβέρνηση, είχε αναλάβει την υποχρέωση να αυξάνεται κάθε χρόνο αυτή η χορηγία κατά 6% μιλούμε για ένα μεγαλύτερο κονδύλι”, ανέφερε.

Μιλώντας στην Γενική Συνέλευση, ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι “δεν υπήρξαν τα ουσιαστικά αποτελέσματα, τα οποία αναμέναμε διότι δεν επιστράφηκαν στους Δήμους τα μεγάλα ποσά που αποκόπηκαν από την Κυβερνητική χορηγία και ιδιαίτερα το ποσό που αποκόπηκε έναντι του επαγγελματικού φόρου – που καταργήθηκε – και το οποίο αποτελεί μέρος Συμβάσεως και το οφείλει η Κυβέρνηση στους Δήμους”.

Είπε ότι σχετικό υπόμνημα επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 31 Αυγούστου ύστερα από τρεις αναβολές.

“Δεν θέλω να ψέξω τον Υπουργό Οικονομικών για το ότι δεν έγινε προηγουμένως συνάντηση γιατί πρέπει να αναφερθώ στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα και στην γενικότερη κατάσταση που δεν επηρεάζει μόνο τους Δήμους, την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά ολόκληρη την Κύπρο”, σημείωσε.

“Υπάρχει μια αβεβαιότητα, μια αμφιβολία. Την οικονομική κατάσταση την γνωρίζουμε όλοι μας κι έτσι οι Δήμοι επηρεάζονται, όπως θα επηρεαζόταν οποιοσδήποτε πολίτης της Δημοκρατίας. Εκείνο που μας ελέχθη όταν έγινε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών είναι ότι οικονομικά αντιμετωπίζουμε το θέμα από μέρα σε μέρα”, πρόσθεσε.

Αυτό, συνέχισε ο κ. Γαλανός, είναι το γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία μας, η πολιτεία, η κοινωνία, σε αναμονή της τρόικας και του μνημονίου που θα συζητηθεί.

Η απάντηση που δόθηκε από την Κυβέρνηση, είπε, είναι ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν ούτε και τα ελάχιστα χρήματα και βεβαίως δεν είναι μόνο το θέμα των επιδοτήσεων που συζητήθηκε με την Κυβερνητική πλευρά αλλά και το θέμα της επιμήκυνσης των δανείων που είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα.

“Εδώ η Κυβέρνηση μας απήντησε ό

Keywords
Τυχαία Θέματα