Γαστρεντερίτιδα, ο απρόσκλητος επισκέπτης!

08:16 3/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Γαστρεντερικές διαταραχές, όπως είναι η διάρροια και ο εμετός, προκαλούνται συχνά από μολύνσεις (γαστρεντερίτιδα) ή από τροφικές δηλητηριάσεις. Σπανιότερα η αιτιολογία είναι κάποια σοβαρή μολυσματική ασθένεια ή κάποιο χρόνιο νόσημα του πεπτικού (όπως είναι η κοιλιοκάκη ή η νόσος του Chron). Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι μια αυτοπεριοριζόμενη κατάσταση που διαρκεί 3-5 ημέρες. Σε διάρκεια νόσου άνω των 5 ημερών, χρειάζεται εργαστηριακός έλεγχος για αναζήτηση του αιτίου.

Βασικές οδηγίες

Οι διάρροιες και οι εμετοί προκαλούν αφυδάτωση.

Πρωταρχικό ρόλο λοιπόν παίζει η ενυδάτωση του ασθενούς, από το στόμα. Αυτό το πετυχαίνουμε εάν καταναλώνουμε νερό, αφεψήματα και ισοτονικά διαλύματα σε μικρές ποσότητες και σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να αναπληρώνουμε τα υγρά. Σε περιπτώσεις με έντονα συμπτώματα και αδυναμία λήψης υγρών από το στόμα χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.

Η διατροφή μας πρέπει να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες (λαχανικά, δημητριακά πρωινού, φρούτα π.χ. δαμάσκηνο, σύκα, κ.λπ.) και να δώσουμε έμφαση…

Διαβάστε περισσότερα….

Keywords
Τυχαία Θέματα