ΓΔ Υπ. Γεωργίας: Η γεωργική δραστηριότητα μέρος των εθνικών στοχεύσεων

19:47 25/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος εναρμονίζει τη δράση της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στο πλαίσιο του οποίου η γεωργική δραστηριότητα αντιμετωπίζεται ως μέρος των εθνικών στοχεύσεων και πολιτικών, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη προσοχή σε παραμέτρους, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η κοινωνική προστασία των αγροτών.

Αυτό ανέφερε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αίγλη Παντελάκη, χαιρετίζοντας απόψε την εκδήλωση «Ο πολύπλευρος ρόλος της Κύπριας αγρότισσας στην αγροτική ανάπτυξη», στην Αγία Βαρβάρα.

«Ως μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας εναρμονίζουμε τη δράση μας προς το κοινοτικό κεκτημένο, στο πλαίσιο του οποίου η γεωργική δραστηριότητα αντικρίζεται ως μέρος των ευρύτερων εθνικών στοχεύσεων και πολιτικών. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε παραμέτρους όπως η αειφορία, η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη της υπαίθρου και η κοινωνική προστασία του αγροτικού πληθυσμού», είπε.

Η ριζική βελτίωση της θέσης της αγρότισσας δεν είναι μόνο θέμα της Πολιτείας, αλλά όλης της κοινωνίας, και απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από όλους και πρωτίστως από την ίδια την αγρότισσα, η οποία πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της και να δείξει αποφασιστικότητα στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της, υπέδειξε η ΓΔ του Υπουργείου Γεωργίας, χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα ευχάριστο» το γεγονός ότι σήμερα αγρότισσες αναπτύσσουν πρωτοβουλίες και σε άλλους τομείς, όπως είναι η συμμετοχή στα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η Αίγλη Παντελάκη είπε πως το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος έχει θέσει ως στόχο την καθοδήγηση και εκπαίδευση της αγρότισσας σε όλους τους τομείς των ασχολιών της. Μέσα από μια διαχρονική πορεία των προγραμμάτων του Υπουργείου Γεωργίας έχουν γίνει, όπως ανέφερε, αρκετές εκπαιδεύσεις σε θέματα διατροφής, προστασίας του καταναλωτή, υγείας, οικογενειακού προγραμματισμού, οικοτεχνίας, κατοικίας και γεωργίας.

Οπως είπε η ΓΔ του Υπουργείου Γεωργίας, οι αγρότισσες μπορούν, παράλληλα, να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, το οποίο τους δίνει την ευκαιρία, εκτός από το γεωργικό επάγγελμα, να δραστηριοποιηθούν και σε άλλους τομείς, αυξάνοντας έτσι το οικογενειακό τους εισόδημα και βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας και την κοινωνική τους θέση γενικότερα.

Υπάρχουν, επίσης, συνέχισε, και τα μέτρα εκείνα που στοχεύουν τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όσο και στην ανάδειξη της υπαίθρου ως ελκυστικού αγροτουριστικού προορισμού, με απώτερο στόχο την αναζωογόνηση των κοινοτήτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου.

«Η Κύπρια αγρότισσα είναι πραγματικά μια ηρωίδα, άξια θαυμασμού και συγχαρητηρίων για το ζήλο που επιδεικνύει στο καθημερινό της πολυδιάστατο έργο, αλλά και για τη σκληρή της δουλειά», είπε η κ. Παντελάκη, διαβεβαιώνοντας ότι το Υπουργείο Γεωργίας θα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπριας αγρότισσας.

Keywords
Τυχαία Θέματα