Γενική απεργία στην Ισπανία κατά των περικοπών και μεταρρυθμίσεων

08:52 29/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Επηρεάζονται σήμερα οι πτήσεις και άλλες υπηρεσίες στην Ισπανία λόγω της γενικής απεργίας που πραγματοποιείται κατά των μεταρρυθμίσεων του συστήματος εργασίας και των περικοπών των δαπανών για τις οποίες η συντηρητική Κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει πως θα διασώσουν την ισπανική οικονομία.

Είναι η πρώτη μεγάλη απεργία εναντίον της πολιτικής του Ισπανού Πρωθυπουργού του Μαριάνο Ραχόι, μόλις τρεις μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά

του με τη δέσμευση να μειώσει το ποσοστό ανεργίας που ανέρχεται στο 23% και να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά.

Η εθνική απεργία έρχεται λίγες ημέρες πριν η Κυβέρνηση παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2012, αυξάνοντας την πίεση στον κ. Ραχόι ο οποίος αντιμετωπίζει επίσης πίεση από τους Ευρωπαίους ηγέτες για αποφυγή της μετάδοσης της κρίσης των δημοσίων οικονομικών σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

”Αυτή είναι μια μόνο απάντηση σε μια βίαιη μεταρρύθμιση του συστήματος εργασιακών σχέσεων”, δήλωσε ο Ignacio Fernandez Toxo, επικεφαλής του CCOO, η οποία είναι μία από τα δύο κύρια συνδικάτα στην Ισπανία μαζί με την UGT.

Με βάση συμφωνία που έγινε μεταξύ της ισπανικής Κυβέρνησης και των δύο αυτών συντεχνιών, τουλάχιστον μία ελάχιστη υπηρεσία από τις τρεις που υπάρχουν για τα τοπικά τρένα και τα λεωφορεία αναμένεται να λειτουργήσει.

Iberia Airlines, Air Nostrum και Vueling έχουν ακυρώσει περίπου 200 πτήσεις από τα ισπανικά αεροδρόμια.

Μια ελάχιστη υπηρεσία προγραμματίζεται επίσης σε νοσοκομεία, ενώ τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσουν.

Η Ισπανία συμφώνησε αυτό το μήνα με του ηγέτες της ΕΕ να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 5,3% του ΑΕΠ το 2012, ποσοστό, ωστόσο, που βρίσκεται πάνω από τον αρχικό στόχο για έλλειμμα 4,4%.

Ο κ. Ραχόι εξήγγειλε μέχρι στιγμής περικοπές δαπανών για φέτος, ύψους 8,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και αυξήσεις φόρων, ύψους 6,3 δισ., ευρώ, αλλά οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι χρειάζονται συνολικές περικοπές δαπανών, πέρα των 50 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα