Γεωργίου προς Γεωργιάδη:«Εν γνώσει σου παραπλανούσες όσους εμπλέκονταν στην υπόθεση ότι η πυρίτιδα δεν εκρήγνυται αλλά καίγεται και τους έκανες να πιστέψουν ότι δεν υπήρχε κίνδυνος»

16:19 28/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ολοκληρώθηκε σήμερα, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, που συνεδρίασε στη Λάρνακα για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011, η αντεξέταση του 7ου μάρτυρα κατηγορίας Συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη, από το Γιώργο Γεωργίου, συνήγορο υπεράσπισης του τέως Υπουργού  Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού και τέως Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς Σάββα Αργυρού.

Στις υποβολές του, ο κ. Γεωργίου ανέφερε στον κ. Γεωργιάδη ότι έχει την κύρια ευθύνη για το θάνατο 13 ατόμων, τον τραυματισμό άλλων και την καταστροφή της Αρχής Ηλεκτρισμού στο Βασιλικό γιατί «εσύ όπως και άλλοι παραλείψατε να κάνετε ό,τι έπρεπε να κάνετε για τη διαχείριση και για τη λήψη μέτρων ασφαλείας για το φορτίο». Ο μάρτυρας απάντησε «διαφωνώ» και συμπλήρωσε ότι από την πρώτη στιγμή έκανε ό,τι μπορούσε, σύμφωνα με τις οδηγίες που έπαιρνε για την προσωρινή φύλαξη του φορτίου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης υπέβαλε επίσης στο μάρτυρα ότι ακόμα και μετά τις 4/7/2011 (όταν έγινε επιθεώρηση των εμπορευματοκιβωτίων με το Διοικητή του Ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη), «εν γνώσει σου παραπλανούσες όσους εμπλέκονταν στην υπόθεση ότι η πυρίτιδα δεν εκρήγνυται αλλά καίγεται και τους έκανες να πιστέψουν ότι δεν υπήρχε κίνδυνος». Ο μάρτυρας απάντησε «ουδέν αναληθέστερο».

Ο κ. Γεωργίου υπέβαλε επίσης στον κ. Γεωργιάδη  ότι η έκρηξη του φορτίου που σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου 2011 «ήταν αποτέλεσμα της παράλειψης να μετακινηθεί και να εκκενωθεί έγκαιρα το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο», με το μάρτυρα να αναφέρει «διαφωνώ».

Ο συνήγορος υπέβαλε ακόμα στο μάρτυρα ότι ενώπιον του Δικαστηρίου άλλαξε τη μαρτυρία του και διαφοροποιήθηκε σε σημαντικά σημεία από τις γραπτές καταθέσεις που έδωσε στην Αστυνομία «μόνο και μόνο για να πείσεις το Δικαστήριο ότι όλες σου τις ενέργειες τις έκανες για να φανεί ότι κρατούσες ενήμερο τον υπαρχηγό του ΓΕΕΦ». Ο μάρτυρας απάντησε «διαφωνώ».

Ο κ. Γεωργίου υπέβαλε στον κ. Γεωργιάδη ότι η αλλαγή της μαρτυρίας του ήταν το αντάλλαγμα για την απόσυρση των εναντίον του κατηγοριών για την υπόθεση και από κατηγορούμενος να βρεθεί μάρτυρας κατηγορίας. Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε «όχι» και συμπλήρωσε ότι το μόνο που γνωρίζει είναι πως λίγες μέρες πριν την απόσυρση των κατηγοριών ο δικηγόρος του τον ενημέρωσε ότι στη Νομική Υπηρεσία συζητούν/σκέφτονται το θέμα της απόσυρσης της κατηγορίας. Πρόσθεσε ότι μια μέρα πριν την παραπομπή ο δικηγόρος του τον ενημέρωσε ότι μάλλον αύριο μπορεί να ανακοινωθεί η απόσυρση των κατηγοριών. «Κανένας δεν μίλησε μαζί μου και κανένας δεν έκανε συμφωνία μαζί μου» είπε.

Σου υποβάλλω, συνέχισε ο κ. Γεωργίου, ότι πριν ληφθεί απόφαση για την εκφόρτωση του πλοίου, «εν γνώσει σου, ενώ γνώριζες ότι δεν ήσουν ειδικός, παραπλανούσες τους αρμόδιους φορείς της Δημοκρατίας για το βαθμό επικινδυνότητας του φορτίου». Ο μάρτυρας απάντησε «ουδέν αναληθέστερο» και πρόσθεσε ότι από την πρώτη στιγμή σύμφωνα με τα έγγραφα διαφάνηκε η επικινδυνότητα του φορτίου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης υπέβαλε στον κ. Γεωργιάδη ότι

Keywords
Τυχαία Θέματα