Για έναρξη διαπραγματεύσεων ‘εντός ολίγων μηνών’ έκανε λόγο ο Τούρκος ΥΠΕΞ

20:12 31/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δεν τίθεται θέμα υποχωρήσεων στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου μετά τη συνάντησή του με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ στη Μπρατισλάβα.

Σύμφωνα με την Κίπρις, σχολιάζοντας το Κυπριακό, ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι τόσο η Τουρκία όσο και η τ/κ πλευρά κάνουν μια ειλικρινή προσπάθεια για μια ειρηνική λύση στο πρόβλημα. Επανέλαβε το επιχείρημα ότι ενώ η τ/κ πλευρά αποδέχθηκε το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ

(σχέδιο Ανάν), η ε/κ πλευρά το απέρριψε, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ, που υποστήριξε το σχέδιο, υπέγραψε μια μεγάλη αδικία, επιβραβεύοντας τους Ε/κ και τιμωρώντας τους Τ/κ.

Εδώ και λίγους μήνες, συνέχισε, υπάρχει μια νέα εξέλιξη. «Ελπίζω ότι εντός ολίγων μηνών οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν. Εμείς ως Τουρκία πάντα στηρίζουμε την ειρηνευτική διαδικασία».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και το Κυπριακό, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα υποχωρήσεων για την Τουρκία, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει κατά προτεραιότητα να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε στην τ/κ πλευρά. Κατέληξε δε λέγοντας ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ειρήνη.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα άλλο δημοσίευμα σε τουρκικό ΜΜΕ, ο κ. Νταβούτογλου ζήτησε τη βοήθεια της Σλοβακίας στο Κυπριακό. Η Τουρκία και η τ/κ πλευρά, πρόσθεσε, έδειξαν ειλικρινή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζει μακροχρόνια στασιμότητα και εξέφρασε την ελπίδα του ότι η διαπραγματευτική διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει και πάλι μέσα σε λίγους μήνες.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει τις προϋποθέσεις βίζας για Τούρκους πολίτες. Ο Σλοβάκος ομόλογός του επαίνεσε την απόφαση της Τουρκίας να άρει την απαίτηση θεώρησης για τους πολίτες της χώρας του με τον Αχμέτ Νταβούτογλου να απαντά ότι και η Τουρκία αναμένει παρόμοιο βήμα από την Μπρατισλάβα και το λόμπι της εντός της ΕΕ για τους Τούρκους πολίτες.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα μεταβεί αμέσως μετά στην Ουγγαρία, προσκεκλημένος του ΥΠΕΞ της χώρας, Janos Martonyi για να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση της Ομάδας Βίσεγκραντ στην πρωτεύουσα Βουδαπέστη, μαζί με την Αυστρία, την Προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, Λιθουανία και χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Η ομάδα Βίσεγκραντ αποτελείται από τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία που συμβάλλουν στην περιφερειακή σταθερότητα, την ευημερία και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής. Η Τουρκία καλείται για πρώτη φορά στη συνεδρίαση της Ομάδας Βίσεγκραντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα