Για σοβαρές αντιφάσεις κάνει λόγο το ΑΚΕΛ σε σχέση με τις επιστολές για κούρεμα

13:28 11/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σοβαρές και κορυφαίες αντιφάσεις καταλογίζει το ΑΚΕΛ στην Κυβέρνηση σε σχέση με τις αποκαλύψεις των επιστολών για το νομοσχέδιο που αφορούσε το κούρεμα καταθέσεων πριν από το Eurogroup της 15ης Μαρτίου.

Σε δηλώσεις στα γραφεία του ΑΚΕΛ ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε

ότι υπάρχει “σοβαρή αντίφαση” σε ό,τι αφορά τον τρόπο που χειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι “από τη μια φυσιολογικά δηλώνει ( ο Πρόεδρος) ότι εξαπατήθηκε εφόσον δεν τον είχαν πληροφορήσει για αυτή την πολύ σημαντική απόφαση για κούρεμα και για ετοιμασία νομοσχεδίου, αλλά από την άλλη αντί να ληφθούν μέτρα έναντι παντός υπευθύνου για την απόκρυψη αυτής της τόσο σημαντικής πληροφόρησης, ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε να έχει ως σύμβουλο δίπλα του τον κ. Παντελή και στη σύνοδο του Εurogroup της 25ης Μαρτίου, αλλά και στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την 1η Απριλίου”.

“Δεν αποτελεί κορυφαία αντίφαση η οποία δημιουργεί εύλογα και αμείλικτα ερωτήματα σε ό,τι αφορά τον χειρισμό που έχει κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας”, διερωτήθηκε ο κ. Λουκαϊδης λέγοντας ότι λογικά “θα έπρεπε να ήταν οργισμένος απέναντι σε αυτούς που του απέκρυψαν αυτή την τόσο σημαντική πληροφόρηση”. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος δεν μπορεί να είναι οργισμένος αλλά ταυτόχρονα να τους επιβραβεύει έχοντάς του δίπλα του ως συμβούλους στις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις.

“Αναμένουμε απαντήσεις, αν υπάρχουν απαντήσεις βεβαίως”, ανέφερε.

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι εγείρονται ερωτήματα για τους χειρισμούς του Προέδρου, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να απαντήσει γιατί κράτησε τον κ. Γιώργο Παντελή ως σύμβουλο και στις 25 Μαρτίου και την 1η Απριλίου, “όταν από τις 22 Μαρτίου είχε ενημερωθεί από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών ότι είναι ο κ. Παντελή που έδωσε οδηγίες για την ετοιμασία νομοσχεδίου για το κούρεμα καταθέσεων”.

Διερωτήθηκε ακόμη πώς είναι δυνατό “να γνώριζε τόσο ο Υπουργός Οικονομικών ότι θα ετίθετο θέμα κουρέματος στη σύνοδο του Eurogroup, όπως ο ίδιος δημόσια παραδέχθηκε, την ίδια ώρα να δόθηκαν από τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών οδηγίες για ετοιμασία του νομοσχεδίου αλλά ο Πρόεδρος να επιμένει από τη μια ότι δεν τον ενημέρωσε κανείς και από την άλλη να αγκαλιάζει με πλήρη εμπιστοσύνη όλους όσοι του απέκρυψαν αυτή την τόσο σημαντική πληροφόρηση”.

Κυπριακές Αερογραμμές

————–

Στις δηλώσεις του ο κ. Λουκαίδης επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές πρέπει να κρατηθούν στη ζωή κάνοντας λόγο για τελεσίγραφο της κυβέρνησης και για εκβιασμό προς τους εργαζόμενους, σε ό,τι αφορά την προοπτική της εταιρείας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Ανέφερε ότι είναι αναγκαία η προστασία του Ταμείου Προνοίας των εργαζομένων από το κούρεμα καθώς και επιβεβλημένος ο σεβασμός της συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης με τους εργαζομένους, “για διαμόρφωση σχεδίου αποζημιώσεων προς τους εργαζόμενους που θα χάσουν την εργασία τους.

Το ΑΚΕΛ σύμφωνα με τον κ. Λουκαϊδη, κρίνει ως εσφαλμένη και άδικη την οριζόντια αποκοπή απολαβών από τους εργαζόμενους που θα φθάσει το 17%, αντί της κλιμακωτής αποκοπής, όπως είχε επίσης συμφωνηθεί.

“Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές, ως ο εθνικός μας αερομεταφορέας, θα πρέπει να κρατηθούν στη ζωή για λόγους που έχουν να κάνουν όχι μόνο για τη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας αλλά και για την προστασία των καταναλωτών και του τουρισμού από τις δεδομένες στρεβλώσεις της αγοράς που θα οδηγήσουν σε αυξημένες τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων”, σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι σε περίπτωση κλεισίματος των ΚΑ, “το κράτος θα καλεστεί να καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια σε εγγυημένες ή μη υποχρεώσεις της εταιρείας. Τέλος, καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει κατά πόσο η πρόταση της συνάδει και εναρμονίζεται με οποιοδήποτε από τα σχέδια αναδιάρθρωσης της εταιρείας έχουν παρουσιαστεί τον τελευταίο χρόνο”.

Σε ερώτηση για το θέμα αποζημιώσεων και ενδεχόμενων απαγορεύσεων της ΕΕ, ο Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι υπάρχει η δυνατότητα και πρωτίστως η ανάγκη για παραχώρηση αποζημιώσεων κυρίως για κάλυψη της κοινωνικής πτυχής του προβλήματος.

Είπε ότι παράλληλα υπάρχει μια τεχνική και ουσιαστική πτυχή , λέγοντας ότι η διαμόρφωση σχεδίου αποζημιώσεων θα βοηθήσει στην εθελούσια αποχώρηση από την εταιρεία ενός μεγάλου αριθμού εργαζομένων. “Εφόσον δεν θα υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο αποζημιώσεων, δεν θα υπάρχει και κίνητρο για αποχώρηση μεγάλης μερίδας εργαζομένων από την εργασία τους , και αυτό φυσιολογικά θα οδηγήσει σε μια άτακτη διαδικασία απολύσεων από την εταιρεία, που δεν θα μπορεί να γίνει στη βάση ενός οργανωμένου, συντεταγμένου τρόπου αποχώρησης με αποζημίωση εκατοντάδων εργαζομένων”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα