Για συντονισμένη δράση αντιμετώπισης της κρίσης δεσμεύτηκαν Ολάντ και Ραχόι

10:13 11/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ισπανίας δεσμεύτηκαν για συντονισμένη δράση στην Ευρωζώνη, κατά τη συνάντηση τους την Τετάρτη, εν μέσω της έκκλησης του ΔΝΤ για τη λήψη νέων μέτρων ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η κρίση χρέους που απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υποβάθμισαν επίσης τις απαισιόδοξες

προβλέψεις για την ανάπτυξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το επόμενο έτος.

Ωστόσο, λίγο μετά τη συνάντηση, ο οίκος Standard & Poor`s υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την Ισπανία, τοποθετώντας την πιστοληπτική της αξιολόγηση λίγο πάνω από το επίπεδο “σκουπίδια”, επικαλούμενος την εμβάθυνση της ύφεσης και τις προβληματικές τράπεζες της χώρας.

“Γαλλία και Ισπανία μοιράζονται την ίδια έγνοια για το τί πρέπει να γίνει”, δήλωσε ο κ. Ολάντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον κ. Ραχόι στο Παρίσι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής “πρέπει να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο” τα θέματα, όπως η εποπτεία των τραπεζών, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μια ένωση τραπεζών, είπε ο κ. Ολάντ.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 0,4% της Γαλλίας το επόμενο έτος, έναντι πρόβλεψης της Κυβέρνησης για ανάπτυξη 0,8%, ο κ. Ολάντ είπε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται εντός της Ευρωζώνης θα πρέπει να βοηθήσουν στην τόνωση της ανάπτυξης.

“Αν επιλύσουμε τα ζητήματα σχετικά με την Ευρωζώνη, εάν εφαρμόσουμε τις αποφάσεις (Σύνοδος Κορυφής ΕΕ του Ιουνίου) με τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών και τη στήριξη των βιομηχανικών επενδύσεων, θα έχουμε διαφορετικά στοιχεία για την ανάπτυξη από αυτά που αναμένονται”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ραχόι είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εργάζονται στο μεταξύ για να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιλύσει τα προβλήματα χρέους της και να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης.

“Είμαι πεπεισμένος ότι μεταξύ μας θα βρούμε τη φόρμουλα, ώστε η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και έτσι οι υπόλοιποι να λάβουν έγκαιρες αποφάσεις που θα επιτρέπουν στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη”, σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα