Γιατί δυσκολεύονται οι γυναίκες να κόψουν το κάπνισμα;

06:39 9/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι άνδρες δείχνουν μεγαλύτερη άνεση, συγκριτικά με τις γυναίκες, όταν έρχεται η ώρα να κόψουν το κάπνισμα. Μία νέα μελέτη εξηγεί το γιατί: ο γυναικείος εγκέφαλος αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στη νικοτίνη.

Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί πίστευαν ότι η νικοτίνη προκαλεί εθισμό με έναν σχετικά απλό μηχανισμό: τα μόριά της φτάνουν έως τον εγκέφαλο, όπου συνδέονται με ειδικές πρωτεΐνες, που υπάρχουν στην επιφάνεια των κυττάρων του, τους επονομαζόμενους υποδοχείς νικοτίνης, προκαλώντας έντονο αίσθημα ευχαρίστησης. Όμως, με το πέρασμα

του χρόνου, η συνεχής «προσκόλληση» εξασθενεί το αίσθημα της ευχαρίστησης και για να μπορέσει ο οργανισμός να το ξανανιώσει, αντιδρά παράγοντας νέους υποδοχείς νικοτίνης.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η αλληλουχία αυτή αποτελεί τη μία μόνον πλευρά του νομίσματος, και μάλιστα την ανδρική. Όπως έδειξε, όντως ο εγκέφαλος των καπνιστών διαθέτει περισσότερους υποδοχείς νικοτίνης, σε σχέση με τον εγκέφαλο των μη καπνιστών.

Στις γυναίκες, όμως, ισχύει κάτι απρόσμενο: ο εγκέφαλος των καπνιστριών διαθέτει περίπου τον ίδιο αριθμό υποδοχέων νικοτίνης με αυτόν των μη καπνιστριών.

«Η διαφορά που εντοπίσαμε είναι πραγματικά μεγάλη», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Κέλι Κόσγκροουβ, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής, στην Ιατρική Σχολή, του Πανεπιστημίου Γέιλ.

«Επίσης, έχει μεγάλη σημασία για την καθημερινή κλινική πράξη». Όπως εξηγεί, οι κύριες θεραπείες διακοπής του καπνίσματος είναι αυτές που βασίζονται στην υποκατάσταση της νικοτίνης, δηλαδή τα επιθέματα και οι τσίχλες νικοτίνης. Με βάση τα νέα ευρήματα, οι γυναίκες θα μπορούσαν να ωφελούνται από άλλα είδη θεραπείας που δεν εμπεριέχουν νικοτίνη, όπως οι θεραπείες συμπεριφοράς και τα μη νικοτινούχα φάρμακα.

Και αυτό, διότι τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο εθισμός των γυναικών στο τσιγάρο, ίσως σχετίζεται περισσότερο με τη μυρωδιά του και τις συνήθειες που το συνοδεύουν, παρά μάλλον με τις επιδράσεις του στον εγκέφαλό τους, κατά τη Δρ. Κόσγκροουβ.

Πώς έγινε η μελέτη

Η Δρ. Κόσγκροουβ και οι συνεργάτες της κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα, υποβάλλοντας σε …

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα